Important! Alegeri prezidențiale 2019 – Noi prevederi legale

Vă informăm cu privire la adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2019 privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea...
Viena

Vă informăm cu privire la adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 64/2019 privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, precum şi unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019, act normativ ce aduce o serie de modificări ale cadrului legislativ ce reglementează organizarea și desfășurarea în străinătate a alegerilor pentru Președintele României din anul 2019.


Modificările de interes pentru cei care doresc să voteze sunt:

     Prelungirea perioadei de înscriere până la 15 septembrie 2019, în Registrul electoral din străinătate, prin completarea unui formular on-line, pe site-tul http://www.votstrainatate.ro/.

  • Prin derogare de la art. 4 alin. (4) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, în continuarea operațiunilor de înregistrare a alegătorilor prin corespondență în contextul alegerilor pentru Președintele României din anul 2019, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la data de 15 septembrie 2019, alegătorii se pot înregistra ca alegători prin corespondență, în condițiile art. 4 alin. (1) din Legea nr. 288/2015, cu modificările și completările ulterioare.
  • Începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 15 septembrie 2019, în continuarea operațiunilor de înregistrare a alegătorilor din străinătate în contextul alegerilor pentru Președintele României din anul 2019, alegătorii se pot înregistra ca alegători din străinătate în condițiile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • Portalul votstrainatate.ro este administrat exclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă. Puteți adresa eventuale solicitări la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

      Eliminarea titlului de călătorie din categoria actelor de identitate pe baza cărora se poate vota la alegerile prezidențiale.

  • Actele de identitate în baza cărora se exercită dreptul de vot sunt: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, iar, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării. 

Link-uri utile:

http://www.votstrainatate.ro/
https://www.mae.ro/node/49479
Viena
Categorii
Informații utile
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole