În ochii Guvernului, votul a 20 de români din diaspora nu valorează nici cât votul unui român din țară

FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a atenționat în nenumărate rânduri Guvernul României cu privire la discriminarea românilor din diaspora prin alocarea absolut arbitrară a doar două locuri...
Viena

FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a atenționat în nenumărate rânduri Guvernul României cu privire la discriminarea românilor din diaspora prin alocarea absolut arbitrară a doar două locuri de senatori și patru de deputați.

Este o nedreptate strigătoare la cer că peste 5 000 000 de români care trăiesc în afara țării să fie reprezentați abia de 2 senatori și 4 deputați, în timp ce în țara norma de reprezentare este de 1 deputat la 70 000 de persoane.

Ne-am fi așteptat ca în propunerea de modificare a Legii Electorale, înaintată aseară spre dezbatere publică, Guvernul să încerce să îndrepte această situație. 

 În această propunere se spune la Art. 51,literă a) “Vor putea vota și persoanele care se prezintă la vot și fac dovadă că au domiciliul sau reședința în străinătate și care nu figurează în listele electorale permanente ale secțiilor de votare din străinătate”

 Se înțelege că vor putea vota doar cei care vor demonstra că au domiciliul sau rezidența în străinătate.

Totuși, îi întrebăm pe cei care au venit cu această propunere:

–    Ce se întâmplă cu cei peste 30% români din Europa care muncesc temporar, și care nu au nici rezidență și nici domiciliul în străinătate?

–    Ce se întâmplă cu cei care locuiesc în țări ce nu emit documente de rezidență?

–    Ce se va întâmplă cu cei care muncesc în mai multe  țări europene în care nu este obligatoriu un document în vigoare, pentru angajare fiind necesar doar de codul (NIE) care este scris pe acest document.

”Ne-am fi așteptat ca Avocatul Poporului, să se sesizeze din oficiu în repararea acestor nedreptăți, dar se pare ca domnul Ciorbea fie nu a ințeles incă ce se intamplă, fie e total absorbit de alte probleme”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

 

Presa FADERE

Federația asociațiilor de români din Europa                                                 

19-08-2016

Viena
Categorii
Uncategorized
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole