În Tabăra Internaţională de Artă de la Vălenii Şomcutei: „Se poate ajunge la rezultate deosebite cu nişte copii care sunt captaţi şi câştigaţi în diverse proiecte de artă”

În lunga vară fierbinte 2016, drumurile ne-au purtat din nou spre Vălenii Şomcutei, acolo unde un om de-al locului, arhitectul clujean Ionel Vitoc, preşedintele Fundaţiei Culturale CARPATICA, organizează, pentru...
Viena

În lunga vară fierbinte 2016, drumurile ne-au purtat din nou spre Vălenii Şomcutei, acolo unde un om de-al locului, arhitectul clujean Ionel Vitoc, preşedintele Fundaţiei Culturale CARPATICA, organizează, pentru a opta oară, consecutiv, Tabăra Internaţională de Artă, 4-17 iulie a.c. întreprindere temerară, în care are ca parteneri Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria oraşului Şomcuta Mare. Participanţi sunt 26 de copii din România, Canada, SUA, Danemarca şi Rusia, care se instruiesc într-ale artelor sub îndrumarea a 10 profesori de specialitate, după cum urmează: Muzică – Prof, univ. dr. Constantin Rîpă, muzicolog, compozitor, dirijor; Prof, univ. dr. Mircea Ardeleanu, percuţionist de notorietate internaţională; Lect. univ. dr. Marina Simionescu, canto, precum şi doi asistenţi • Arte plastice – desen, ceramică, pictură: Ileana Horoba Dan ci, artist plastic, Ionuţ Horoba Danci, fotografie, Călin Sfara • Comportament social, geografie, istorie, acordarea primului ajutor – arh. Ionel Vitoc, dr. Cristina Vitoc. Director şi coordonator de proiect arh. Ionel Vitoc.

Înaintea încheierii taberei, când se culeg roadele vacanţei creative, am stat de vorbă cu muzicianul Mircea Ardeleanu, care ne-a împărtăşit câteva dintre experienţele/constatările domniei sale.

* Ce anume v-a determinat să participaţi, pentru a doua oară, în calitate de profesor la Tabăra Internaţională de Artă din Vălenii Şomcutei?

Prof. dr. Mircea Ardeleanu – Iniţiativa d-lui arhitect Ionel Vitoc de a da posibilitate copiilor dintr-un sat ca Vălenii Şomcutei, sau copiilor care sunt în vacanţă în această regiune ca, pe perioada a două săptămâni din vacanţa de vară, să lucreze cu diverşi profesori/artişti, mi s-a părut deosebit de valoroasă şi, ca atare, am acceptat cu bucurie, deja de anul trecut, să colaborez la acest proiect. Consider ca o „recompensă” bucuria personală de a vedea că se poate ajunge la rezultate deosebite cu nişte copii care sunt captaţi şi câştigaţi în diverse proiecte de artă, graţie unei viziuni de viaţă ca aceea a d-lui Ionel Vitoc. Şi asta cu atât mai mult cu cât aceşti tineri – în marea lor majoritate – nu au la baza educaţiei lor elemente de muzică, notaţie muzicală sau de arte plastice. Deci, noi încercăm să deschidem larg uşile în descoperirea unui nou modus vivendi pentru aceşti tineri, cărora – cel puţin unora – sunt sigur că le va influenţa paşii în viitor.

* Vorbeam despre o vacanţă creativă. Ce v-aţi propus să realizaţi cu participanţii în aceste 12 zile de tabără?

M.A. – Potrivit experienţei mele de pedagog, încerc să „modelez materialul uman” – în cazul dat, copiii noştri din Văleni – în conformitate cu particularităţile şi caracteristicile lor personale, îmbinate cu elemente de educaţie muzicală. Concret: am făcut împreună cu directorul taberei – dl Ionel Vitoc – şi cu colegii mei, o împărţire, în trei grupe (după criterii de vârstă) a celor 26 de participanţi. Cu fiecare copil din cele trei grupe lucrăm individual pentru a reuşi să-l integrăm cu cât mai mare succes în „tema generală” a grupei. Desigur, fiecare participant are calităţile şi aptitudinile personale, pe care încercăm să le activăm şi să le punem în valoare în aşa fel încât să putem ajunge cît se poate de departe calitativ, la realizarea „temei” grupului. În cazul meu, de exemplu, „tema” sau scopul vizat o/îl reprezintă prezentarea ritmică în grup a unor ritmuri cunoscute: vals, batucada, rumba, samba, ritmuri africane etc., cât şi a unui moment ritmic specific românesc. Şi aceasta într-o cât mai mare diversitate polifonică (deci pe cât mai multe voci). Aceasta presupune din partea copiilor punerea în valoare a propriilor lor capacităţi de a se integra cât mai corect şi eficient într-un grup. Rezultatul grupului este direct influenţat de contribuţia individuală a fiecăruia şi prin acest lucru copiii, care realizează intuitiv foarte repede valoarea aportului personal, sunt „automotivaţi” în a-şi arăta, vis-a-vis de partenerii de grupă, calităţile de bun interpret. Aşa încât, fiecare îşi dă silinţa „să-şi apere reputaţia”, deci, implicit, să contribuie pozitiv la bucuria realizării integrale a ritmului propus a fi prezentat/cântat. Scopul vizat, în ultimă instanţă, este de a demonstra fiecărui membru că, prin valoarea şi realizarea lui personală, poate contribui decisiv la un moment de succes – în cazul nostru unul de natură ritmic-muzicală. Rezultatul este că mulţi dintre copii îşi pot arăta astfel aptitudinile, contribuind, „sub tutela noastră”, la întărirea aspectului de încredere personală, atât de important în viaţa de zi cu zi. Pentru mine personal, ca pedagog, dar în primul rând ca muzician, este de asemenea esenţial să încerc să câştig pentru viitor, în fiecare tânăr, un prieten şi un apropiat al muzicii. Prin muzică poţi să câştigi multe calităţi care te pot ajuta în drumul pe care ţi-l croieşti în viaţă. Indiferent unde şi când. Muzica are nişte proprietăţi deosebite: este practicabilă la orice nivel, vârstă şi loc. Şi să nu uităm că muzica foloseşte un limbaj universal. Deci, pe tărâmul ei te poţi înţelege cu oricine şi oriunde.

* Cum şi când intenţionaţi să arătaţi lumii rezultatul muncii dumneavoastră din Tabăra de Artă de la Văleni?

M.A. – Duminică, 17 iulie, vom avea în Văleni, la Căminul Cultural, un spectacol de închidere, care va include prezentarea unei expoziţii cu obiectele de ceramică, picturile realizate de participanţi şi un concert, la care vor participa toţi copiii taberei, dar şi Corul din Văleni. Concertul va începe la ora 17 şi invităm, prin intermediul dumneavoastră, cât mai mulţi spectatori să vadă şi să asculte realizările tinerilor, care s-au copilărit artistic în cadrul Taberei Internaţionale de Artă.

* Care vă sunt planurile de viitor în ceea ce priveşte Tabăra Internaţională de Artă de la Vălenii Şomcutei, cum întrevedeţi dezvoltarea acesteia?

M.A. – Sper ca, împreună cu dl arhitect Vitoc, să reuşim să aducem îmbunătăţiri calitative pentru ediţia anului viitor, atât în ceea ce priveşte câştigarea unor noi colaboratori valoroşi din ţară şi străinătate, cât şi în ceea ce priveşte o mai largă participare a unor instituţii locale, din Baia Mare şi chiar din diverse ţări europene.

A consemnat
Michaela BOCU

m.bocu@ziarulfaclia.ro

Sursa: http://ziarulfaclia.ro

 

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole