Încheierea taberei de arhitectură și etnografie – Isverna, Mehedinți

Au fost încheiate tabăra de arhitectură și cercetarea etnografică de teren, organizate de Asociația SINAPTICA în cadrul proiectului cultural „Gust și Estetică Tradiționale – GET”. Ambele activități s-au desfășurat...
Viena

Au fost încheiate tabăra de arhitectură și cercetarea etnografică de teren, organizate de Asociația SINAPTICA în cadrul proiectului cultural „Gust și Estetică Tradiționale – GET”.

Ambele activități s-au desfășurat în perioada 10-20 iulie 2017 în Comuna Isverna  și pe teritoriul județului Mehedinți.

Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Primăria Isverna, Mehedinţi și Facultatea de Litere a Universității din București – Departamentul Studii Culturale.

 

În timpul taberei de arhitectură au fost reparate două case cu o vechime mai mare de 100 de ani, din Isverna. La tabără au participat, ca voluntari, atât 10 studenți la arhitectură, cât și alte 4 persoane care s-au implicat după ce au aflat de tabăra aflată în derulare. Reparațiile au inclus înlocuirea tencuielilor anterioare, realizate cu mortar pe bază de ciment cu tencuieli din pământ, paie și lână, reparații ale unor elemente de lemn deteriorate, văruieli și igienizări, precum și amenajări ale interioarelor, folosind obiecte găsite în case.  În perioada următoare urmează să fie publicate releveele și propunerile de punere în valoare a arhitecturii tradiționale locale, realizate de studenți.

Cele două case („a Babii Măriuța” și „a lui Nea Gheorghiță”) pot fi, deja vizitate, acestea putând fi găsite în spatele școlii din Isverna, respectiv, în Canicea.

 

Cercetarea etnografică de teren, realizată de 5 voluntari – doctoranzi și masteranzi a cuprins întregul teritoriu al județului Mehedinți. Au fost vizitate 20 de sate, au fost contactați 55 de informatori și au fost culese peste 120 de rețete ale unor preparate din bucătăria tradițională mehedințeană. Rezultatele acestei cercetări, după prelucrare, urmează să fie publicate în perioada următoare.

 

Mai multe despre proiectul „Gust și Estetică Tradiționale – GET” puteţi afla de pagina web a Asociaţiei Sinaptica http://www.sinaptica.ro/gust-si-estetica-traditionale şi de pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/getmh/ .

 

Anexăm prezentului comunicat un colaj cu imagini care exemplifică aspectul celor două case înainte și după tabăra de arhitectură.

 

Pentru informații suplimentare:

Pîrvu IONICĂ, manager de proiect

0723.99.66.57

pirvu.ionica@sinaptica.ro

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole