Ingeborg Bachmann şi Paul Celan povestea unei iubiri care a stat sub semnul poeziei

Am să vă spun povestea unei iubiri scurte şi frumoase, enigmatică precum bătaia unei inimi, diafană ca o respiraţie înflăcărată. Este vorba dramatica şi mult prea scurta relaţie dintre...
Viena

Liliana Moldovan

Am să vă spun povestea unei iubiri scurte şi frumoase, enigmatică precum bătaia unei inimi, diafană ca o respiraţie înflăcărată. Este vorba dramatica şi mult prea scurta relaţie dintre Paul Celan şi Ingeborg Bachmann. Paul Celan s-a născut la Cernăuţi în 1920 într-o familie de evrei şi a fost un talentat poet, traducător şi eseist care şi-a scris opera în limba germană şi a făcut numeroase traduceri în limba română din operele unor autori germani printre care şi Franz Kafka. Pe numele său real Paul Peisah Antschel, poetul suprarealist a locuit în România, Franţa şi Austria şi s-a stins în din viaţă la 49 de ani aruncându-se în Sena.
Viaţa lui nu a fost deloc uşoară fiindcă a trăit experienţa Holocaustului, părinţii lui murind într-un lagăr de concentrare din Trasnistria. Anul 1940 l-a găsit pe Paul Celan la Cernăuţi în perioada în care sovieticii au început să pună în practică reformele de purificare etnică şi culturală. A fugit din Chişinău şi s-a stabilit, pentru scurt timp la Bucureşti unde a intrat în contact cu mişcarea poetică suprarealistă. Aşa se face că poeziile lui aduc un tribut suprarealismului, sunt încărcate de dramatism şi au stat permanent sub spectrul morţii iminente.
Printre episoadele cele mai frumoase din viaţa poetului s-a numărat, în mod cert, întâlnirea cu Ingeborg Bachman. În 1947 Paul Celan fuge din România şi se stabileşte la Viena, unde, un an mai târziu o cunoaşte pe Ingeborg. Tânăra studentă de la Facultatea de Filozofie, este fascinată de personalitatea poetului, de atenţia cu care Celan o înconjoară astfel se îndrăgosteşte iremediabil de nefericitul poet. Se naşte între ei o dragoste copleşitoare, o iubire enorm de intensă care a stat sub semnul unei puternice legături spirituale. La scurt timp după ce se îndrăgosteşte de ea, Paul Celan îi dedică poezia de dragoste „In Ägypten” (În Egipt).

Ingeborg Bachmann şi Paul Celan

Povestea lor de dragoste a fost complicată, a fost plină de aşteptări şi speranţe deşarte. A fost o iubire care – după cum scria Ingeborg Bachman în volumul, „Timpul inimii : Ingeborg Bachmann – Paul Celan, corespondenţă” (Editura Art, în 2010), – „le-a hăituit sufletele”, le-a dat un sens în viaţă şi i-a înconjurat de poezie şi mistice tăceri. „Sunt mai neliniştită ca oricând” îi scria tânăra de 22 de ani lui Paul Celan iar şapte ani mai târziu, când îl reîntâlnea la Paris, îi ruga „să fie bun cu ea şi să o strângă în braţe”.
Paul Celan însă, refuzând să se desprindă de ataşamentul pentru Gisèle Lestrange, cu care s-a căsătorit în 1952, i-a sugerat lui Ingeborg „să fie mai cumpătată”.
„Să fii fost eu ca tine. Să fii fost tu ca mine.
Nu stăteam noi
sub un alizeu?
Suntem străini.” – scria poetul.
În ciuda încercărilor lui Celan de a o îndepărta şi de a-i stinge dragostea, poeta austriacă, Ingeborg Bachman – cunoscută pentru poeziile sale bizare, încărcate de simboluri neobişnuite – i-a rămas sufleteşte fidelă. „Din toate acestea vei trage concluzia că sunt foarte departe de tine. Chiar dacă mie mi se pare improbabil, nu-ţi pot spune decât un lucru: sunt foarte aproape de tine” îi scria Ingeborg poetului pe care îl păstrase, peste ani, viu în inima sa. (https://www.bookaholic.ro/e-frumoasa-dragostea-pe-care-o-traiesc-cu-tine-corespondenta-ingeborg-bachmann-paul-celan.html)
Prin intermediul corespondenţei iubirea lor a rezistat peste 20 de ani, mai ales datorită încrâncenării acestei femeie care a încercat de nenumărate ori să îl scoată pe Paul Celan din ghearele disperării şi i-a fost alături până în ultimul moment al vieţii.
Derulată sub forma unei experienţe epistolare unice, povestea lor de dragoste a devenit subiect de film şi a fost ecranizată. Filmul „Die Geträumten”, realizat de Ruth Beckermann pe baza scrisorilor dintre Ingeborg Bachmann şi Paul Celan, oferă o nouă perspectivă asupra profunzimii sentimentelor dintre cei doi protagonişti.

LILIANA MOLDOVAN

SURSE :

Ingeborg Bachmann & Paul Celan: Herzzeit/Heart’s Time, A Correspondence


https://www.catchy.ro/paul-celan-iubirea-epistolara/32968
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ingeborg_Bachmann
https://ro.wikipedia.org/wiki/Paul_Celan

„E frumoasă dragostea pe care o trăiesc cu tine” – corespondenţă Ingeborg Bachmann – Paul Celan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole