Întâlnire cu Marcus König, primarul orașului Nürnberg

COMUNICAT La 6 august a.c., consulul general al României în Bavaria, Iulia Ramona Chiriac, a efectuat o vizită de lucru la Nürnberg, unde a avut o întâlnire cu primarul...
Viena

COMUNICAT

La 6 august a.c., consulul general al României în Bavaria, Iulia Ramona Chiriac, a efectuat o vizită de lucru la Nürnberg, unde a avut o întâlnire cu primarul nou-ales al orașului, dl Marcus König.

Agenda bilaterală de discuții a cuprins teme legate de relația bilaterală România-Bavaria, comunitatea românească din Nürnberg, parteneriatul cu municipiul Brașov, precum și tema lucrătorilor români sezonieri din agricultură.

Ca dovadă a interesului ridicat pentru relația bilaterală, primarul König a fost însoțit de consilierii locali Helmine Buchsbaum, Werner Henning, Thorsten Brehm, Gabriele Penzkofer-Röhrl, consilierul Christina Plewinski din cadrul Biroului pentru Relații Internaționale, Ionela van Rees-Zota, expert consultant în cadrul Comisiei pentru Integrare a orașului, Jochen Loy, Director în cadrul Asociației Fermierilor din Bavaria și Christoph Böhmer, Directorul departamentului pentru Protocol din cadrul Primăriei.

Diplomatul român a evidențiat rolul semnificativ al comunității româneștii pentru societatea, cultura și economia orașului, aceasta reprezentând cea mai numeroasă comunitate de cetățeni europeni, cu 14 000 de persoane. Existența a numeroase asociații românești, printre care Asociaţia Culturală Germano-Română „Romanima“Centrul Cultural „Dumitru Dorin Prunariu”Forumul Româno-German Nosa NurnbergAsociația româno-germană integRO Mittelfranken e.V. oferă o reprezentare deosebită a intereselor și preocupărilor cetățenilor români din această zonă. Astfel, asociațiile românești organizează numeroase acțiuni culturale, de promovare a tradițiilor și culturii românești, oferă consiliere în limba română pentru buna integrare a românilor, promovează cunoașterea limbii române prin organizarea de cursuri de limba română și înființarea unor biblioteci de limba română, cum este cea de la Centrul Cultural „Dumitru Dorin Prunariu”.  Alături de aceste asociații, un rol de punte solidă în relația bilaterală îl au asociațiile sașilor transilvăneni și ale șvabilor bănățeni, de a căror activitate se leagă, printre altele, consolidarea parteneriatului dintre Nürnberg și München.

Primarul Marcus König a comunicat aprecierea sa pentru buna integrare a comunității românești, a evidențiat interesul administrației sale pentru promovarea multiculturalității și, în acest sens, susținerea pe care instituția pe care o conduce dorește să o ofere pentru desfășurarea unor cursuri de limba română pentru elevi.

Cu referire la tema sezonierilor români din agricultura bavareză, Consulul General Ramona Chiriac a evidențiat rolul esențial al acestora nu doar pentru economia bavareză, ci și pentru buna funcționare a Pieței Unice Europene, în general. De asemenea, șeful oficiului consular a evidențiat necesitatea asigurării și implementării unor măsuri consolidate de protecție socială și sanitară, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19 pentru muncitorii sezonieri.

În încheierea dialogului bilateral, a avut loc o vizită la sediul unei ferme agricole din Nürnberg, Höfler Gemüse, unde sunt angajați 80 de lucrători români. Aceștia sunt angajați pe durata întregului an, în funcție de culturile realizate și locuiesc în apartamente în locuințe construite de proprietarii fermei.

SURSĂ: http://munchen.mae.ro/local-news/1556

Viena
Categorii
ActualitateDiasporaGermania

Alte Articole