INTERVIU CU DL. MIHAI GHIMPU – PREŞEDINTELE PARTIDULUI LIBERAL DIN REPUBLICA MOLDOVA

„Obiectivul meu este să devin primul preşedinte unionist ales  al Republicii Moldova şi să declanşez procesul de unire cu România”   În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Preşedintele...
Viena

ghimpu-mihai-wb„Obiectivul meu este să devin primul preşedinte unionist ales  al Republicii Moldova şi să declanşez procesul de unire cu România”

 

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu a vorbit despre ce a stat la baza deciziei de a se implica în campania pentru alegerile prezidenţiale, pe cine consideră principalul oponent, în ce măsură crede că va fi important în aceste alegeri factorul extern, cum crede că va fi campania electorală, dacă admite ideea că PR-ul negru ar putea predomina, dar şi a făcut un pronostic cînd Moldova se va uni cu România şi un pronostic cînd R. Moldova va adera la UE.

——————————

 

Andriana CHEPTINE: Dle Preşedinte, ce a stat la baza deciziei dvs. de a vă implica în campania pentru alegerile prezidenţiale?

Mihai GHIMPU: Primul motiv este că am fost desemnat ca atare de către structurile de conducere ale partidului nostru, în urma unei analize complexe bazate pe rezultatele cercetărilor sociologice. Faptul că eu şi Partidul Liberal, conform sondajului Magenta/FUMN, suntem asociaţi cu unionismul şi Unirea de către 50% din electorat – la mare distanţă de alţi candidaţi şi alte partide – au fost elemente determinante.

Al doilea motiv, şi cel mai important, este pentru a da răspunsul corect celor care cred că R. Moldova merge într-o direcţie greşită, circa 80%, adică o dezamăgire fără precedent la noi. În această campanie vreau să îi conving pe alegători că singura soluţie realistă pentru a răspunde la o bună parte din neliniştile şi problemele lor este Unirea cu România, de fapt revenirea la Ţara Mamă. Noi, Partidul Liberal, am crezut de fiecare dată asta, chiar dacă contextul politic şi situaţia în care ne-am aflat nu ne-a permis să spunem asta de fiecare dacă. Am fost obligaţi să facem alianţe cu partide neunioniste – aşa cum suntem şi azi -, dar asta nu înseamnă că am renunţat la crezul nostru unionist. Niciodată. Dacă aş renunţa la unionism nu aş mai fi Mihai Ghimpu, iar Partidul Liberal nu ar mai fi Partidul Liberal. Noi suntem unionişti şi punctum.

 

Andriana CHEPTINE: Unele sondaje arată că sunteţi cel mai atractiv politician pentru segmentul de electorat unionist. Pe ce alte categorii de alegători veţi miza?

Mihai GHIMPU: Principalul bazin electoral la care se adresează campania mea este bazinul unionist, aşa cum este el reflectat de sondajele cele mai recente. Este vorba despre cei 28% de unionişti convinşi, care vor Unirea, şi de celelalte circa 22% de unionişti pragmatici, respectiv cei care sunt de acord cu Unirea din motive pragmatice, adică avantaje socio-economice. Vorbim despre peste 50% electorat, jumătate din cetăţenii R. Moldova care, mobilizaţi, convinşi, scoşi la vot, pot da primul Preşedinte unionist ales al R. Moldova. La aceştia se adaugă românii moldoveni din diaspora, mulţi dintre ei unionişti având deja cetăţenia română. Pentru mulţi dintre ei este clar că se vor întoarce acasă într-un singur caz: în România Mare! În România Unită! Adică se vor întoarce din spaţiul UE şi NATO, unde muncesc acum, tot în UE şi NATO. Altfel, dacă nu facem Unirea, nu se va mai întoarce nimeni în R. Moldova, ne furăm singuri cămaşa dacă credem altfel. Şi tinerii noştri vor pleca, iarăşi vom sacrifica generaţii… Unirea este singura soluţie pe care o au moldovenii din R. Moldova sau din afara ei, indiferent de naţionalitate.

Acestui electorat mă adresez eu şi acesta este obiectivul meu în alegerile din 30 octombrie: să devin primul Preşedinte unionist ales al R. Moldova şi să declanşez procesul de Unire cu Ţara Mamă. Toate calculele pe care le-am făcut noi şi echipa noastră de campanie arată clar că în actual context de fărâmiţare politică, candidatul liberal unionist are şanse reale să intre în turul al doilea. Aş vrea să fie clar că eu nu vând iluzii. Partidul Liberal a câştigat 14,68% la alegerile din 29 iulie 2009, ca partid unionist, un electorat care se poate recupera astăzi, dar acum, după atâtea eşecuri ale guvernărilor şi după ratarea şansei europene, unionismul este şi mai prezent în mintea şi sufletul electoratului decât era în 2009. Pe fondul disensiunilor şi a disipării electoratului, se va trece în turul al II-lea cu un procent de 16-18%, iar în turul al II-lea potenţialul de unionişti de peste 50% va face diferenţa. Un candiat unionist poate câştiga Preşedinţia! Ce trebuie să înţeleagă electoratul unionist este că nu e deloc o utopie. Am vorbit cu multă lume şi de la Chişinău şi de la Bucureşti şi le-am spus că astăzi există o şansă extraordinară ca un unionist să ajungă Preşedinte.

E şansa noastră şi nu trebuie să o irosim, dacă vom crede în ea şi toţi vom lucra pentru asta. E timpul ca unionismul asumat să ajungă din stradă şi din spaţiul public în instituţiile cel mai înalte din R. Moldova. E timpul pentru primul Preşedinte unionist ales care să declanşeze procesul de Unire.

 

Andriana CHEPTINE: Din cîte se vede, în aceste alegeri, am putea avea un număr record de candidaţi. În opinia dvs., aceasta e bine sau e rău? Nu va fi derutat alegătorul?

Mihai GHIMPU: Într-o democraţie situaţie este cea pe care o doreşte electoratul. Dacă vrea lumea să candideze, este liberă să o facă. Sunt primele alegeri directe după anul 2000 şi pot să înţeleg dorinţa multora de a candida. Dar electoratul şi-a dat seama că mulţi dintre cei care vor să candideze sunt iepuri puşi de stăpânii lor să alerge după voturi pentru a defavoriza alţi candidaţi sau de a induce confuzie. Vor fi din ăştia şi pe culoarul unionist, dar am încredere în discernământul electoratului căruia eu mă adresez. Electoratul meu nu va fi derutat. Electoratul meu, electoratul unionist, este mai inteligent decât alte electorate. În această campanie mă voi strădui, împreună cu Partidul Liberal şi toţi prietenii noştri, să ajungem la acest electorat, să intru cu el în dialog, să îl mobilizez la vot. Iar după turul al doilea problema nu se mai pune. Electoratul va avea de ales între candidatul Rusiei, care ne va federaliza şi ne va duce în Uniunea Vamală şi Uniunea Eurasiatică, şi candidatul unionist, care va duce R. Moldova în UE şi NATO prin Unirea cu România. Alte opţiune realiste nu vor exista în această campanie.

 

Andriana CHEPTINE: Pe cine consideraţi principalul dvs. oponent în alegerile prezidenţiale?

Mihai GHIMPU: Am spus deja. Pe candidatul Moscovei, liderul socialist Igor Dodon – trompeta Kremlinului. Dodon Preşedinte va fi cea mai mare nenorocire politică şi geopolitică pentru R. Moldova şi regiune. Dodon nu doar că va falsifica iarăşi limba şi istoria noastră, dar Dodon înseamnă transnistrizare, federalizare, adică Rusia. Dodon va susţine federalizarea în R. Moldova şi va înfige prin asta un cuţit în spate şi Ucrainei.

Eu fac un apel electoratului, dar şi oficialilor UE sau cei americani să nu se lase înşelaţi. Dodon acum îmbracă uneori haine de miel, vorbeşte de menţinerea cursului european, dar înăuntru stă un lup. Să nu se lase nimeni înşelat, pentru că Moscova a mai procedat aşa şi în alte părţi. Să ne amintim situaţia din Ucraina, după venirea la putere a lui Viktor Ianukovici. Iniţial s-a crezut că Ianukovici nu e total în mâna ruşilor, dar, după ce Ianukovici a câştigat puterea ca Preşedinte, ruşii au plecat imediat la Kiev, iar Ianukovici a acceptat şi semnat imediat tot ce i-au cerut ruşii – în special prelungirea prezenţei militare ruse la Sevastopol şi interzicerea prezenţei agenţilor americani în Sevastopol. Ruşi au acţionat rapid şi au obţinut ce au vrut. Aşa se va întâmpla şi cu noi.

Odată ajuns Preşedinte, Dodon va intra în negocieri cu ruşii pentru Transnistria, iar visul Moscovei de a transnistriza şi federaliza republica noastră se va împlini. Aici e pericolul cu Dodon, care, pentru a plăti serviciile pe care Moscova i le face în campanie, va federaliza republica, şi, în acelaşi timp, va cere şi banii de la UE. Dodon este omul Rusiei care vrea în continuare bani de la europeni.

De aceea noi, liberalii, am acceptat Coaliţia de astăzi şi am pornit această luptă cu Igor Dodon şi toţi cei care vor să ne împingă sub controlul direct al Moscovei. Acesta este primul impuls în această luptă prezidenţială.

Ceilalţi candidaţi nu sunt adversarii noştri politici în această campanie: indiferent că este vorba despre candidatul puterii sau cei din opoziţie, ei doar se înşeală şi înşeală publicul cu soluţii de genul: lupta împotriva corupţiei, prosperitate şi modernizarea republici etc. Ideile sunt frumoase, doar că ei nu pot face asta. Dacă se putea face s-ar fi făcut pe când R. Moldova avea sprijin european, avea vizibilitate, sprijin, şanse de integrare. Dar acest timp a trecut. Iar aceste slogane, dacă erau eventual valabile la alegerile trecute, astăzi sunt iluzii. R. Moldova nu are şanse de integrare europeană cel puţin pentru o generaţie, iar singura soluţia este Unirea cu România, prin care vom intra direct şi în UE şi în NATO, adică sub umbrela protectoare a Occidentului. Orice alt mesaj, indiferent de la cine vine, este o minciună.

Noi nu vom intra în luptă cu aceşti candidaţi dacă nu vom fi atacaţi. Nu cu ei avem noi de dat bătălia. Şi eu mă bazez pe discernământul electoratului, mai ales a celui unionist, care sunt convins că a înţeles cum stau lucrurile în realitate şi nu mai vrea să calce pe aceeaşi greblă şi să mai audă iarăşi lucruri pe care le-a mai auzit deja.

Eu, în calitate de candidat care şi-a asumat idealul unionist nu de azi de ieri, acestor oameni care vor cu adevărat integrarea euroatlantică a R. Moldova mă adresez. Campania mea electorală la fi o invitaţie la bunăstare, prosperitate şi securitate prin Unire şi integrare euroatlantică. Este o invitaţie ca românii moldoveni să stea şi ei pentru prima dată drepţi în faţa Istoriei şi să conteze cu adevărat. Să îşi aleagă singuri soarta! Nu dodonii, sevciucii sau şeful lor, Vladimir Putin să ne decidă soarta. Campania mea prezidenţială invită românii moldoveni să facă Unirea şi să fim şi noi, măcar odată în viaţă, germani! Să facem Unirea cum au făcut-o şi germanii.

 

Andriana CHEPTINE: Cum credeţi că va fi campania electorală? Admiteţi ideea că PR-ul negru ar putea predomina?

Mihai GHIMPU: PR-ul negru a fost o constantă a vieţii noastre publice, din păcate. Va fi foarte prezent şi în campania electorală. Dar eu nu mă tem de aşa ceva. Noi, liberalii, suntem vechi în politică, lumea ştie ce am făcut şi ce nu am făcut. Eu am fost atacat sistematic, de toate forţele politice. Nu vrea să par altceva decât sunt şi lumea ştie ce am făcut şi care este crezul meu adânc. Nu de PR-ul negru mă tem cel mai mult, ci de faptul că presa de la noi în acest moment, cu rare excepţii, este cartelizată şi îşi susţine propriul candidat. Dacă te uiţi la televiziunile de la noi, înţelegi în 5 minute ce forţe politice stau în spate. Totul este politizat, cartelizat, ca să nu mai vorbim de influenţa televiziunilor şi a mass-media rusească la noi în republică. Priviţi televiziunile şi vedeţi de câte ori şi unde mai apare Mihai Ghimpu. E clar că nu plac stăpânilor de televiziuni. Ceea ce este mai grav este altceva: Dodon, candidatul Rusiei, nu este atacat nici de televiziunea Puterii, nici de televiziunea Opoziţiei. Cum vine asta? Nu vi se pare ciudat? De candidatul explicit al Moscovei NU se atinge practic nicio televiziune?!!

Dar, asta este, eu sunt obişnuit să fiu boicotat de televiziuni, eu mă bazez în continuare pe discernământul unioniştilor, a electoratului liberal, care citeşte presa, internetul, este informat şi va vota după o bună chibzuială. Acest electorat nu se lasă păcălit şi îl îndemn să nu risipească votul unionist pentru candidaţi care nu au şanse să intre în turul al doilea.

 

Andriana CHEPTINE: În ce măsură credeţi că va fi important în aceste alegeri factorul extern? Se vor implica forţe din exterior, încercînd să influenţeze alegerile?

Mihai GHIMPU: Indiferent cât ne facem noi iluzii sau cât vor unii şi alţii, factorul extern va fi foarte important. Noi am avut şi la alegerile locale din Chişinău vot geopolitic, cum să nu avem la alegerile prezidenţiale?! Mai ales în turul al doilea.

Sigur că Rusia se implică, Rusia are oameni şi partide pe care le controlează, are un candidat pe care nu îl ascunde, e vorba despre Igor Dodon, doar Putin s-a fotografiat cu el şi Dodon s-a pus repede pe afiş la alegerile locale. Dar Rusia a făcut asta de fiecare dată, suntem obişnuiţi cu asta. Rusia a avut la noi tot felul de candidaţi şi partide care îi făceau jocurile. Unele erau chiar declarat unioniste! Pericolul implicării Rusiei este astăzi mai grav şi îl repet: aducerea la putere a unui Preşedinte pro-rus care să favorizeze şi chiar să împingă spre federalizarea R. Moldova. Aici e miza Rusiei în această campanie electorală.

În ceea ce priveşte UE sau România, de aici nu vor fi presiuni sau influenţare a alegerilor. UE este un spaţiu al democraţiei, pentru care alegerile şi corectitudinea lor sunt lucruri serioase, fundamentale. Sper ca OSCE să trimită observatori şi să supravegheze aceste alegeri aşa cum a făcut de fiecare dată.

 

Andriana CHEPTINE: Admiteţi ideea că Preşedinte ar putea deveni un politician ce nu împărtăşeşte ideea integrării europene? Ce pericole vedeţi în acest caz?

Mihai GHIMPU: Nici nu vreau să mă gândesc la asemenea scenarii. Am spus ce va face Dodon dacă, prin absurd, ajunge Preşedinte: ne federalizează prin transnistrizare, ne vinde ruşilor şi pune zid pe Prut. Dar eu resping acest scenariu şi sunt sigur că românii moldoveni nu vor admite asta niciodată. Urmăresc cu atenţia presa de la Chişinău, dar şi din România şi acolo văd, în ultima vreme, tot felul de îngrijorări. Mie personal aceste îngrijorări îmi aduc aminte de povestea lui Ion Creangă cu drobul de sare. Ce le-aş recomanda fraţilor noştri de peste Prut este să înţeleagă că Unirea este inevitabilă, şi să se implice, pentru că românii de peste Prut tocmai asta aşteaptă. Ei doresc să simtă umărul fratelui. Presa să îşi trimită corespondenţi, să vină televiziunile de peste Prut aici, să vorbească la Bucureşti despre campania prezidenţială din stânga Prutului. Noi, cei din R. Moldova, am urmărit cu mare atenţie şi emoţie alegerile prezidenţiale de la Bucureşti, mai ales turul al doilea. Am urmărit Realitatea TV şi emisiunile dlui Rareş Bogdan şi am văzut cum s-au mobilizat românii din România şi din afară pentru alegerea Preşedintelui Klaus Johannis. Românii moldoveni, care l-au susţinut şi l-au votat pe Klaus Johannis, s-au simţit parte a campaniei. Dacă Preşedintele României a recuperat 10% în al doilea tur, de ce să ne temem? E falsă ideea pe care o aud la Bucureşti că Dodon este sigur Preşedinte pentru că are avans în sondaje. Nu este deloc sigur. Sigur era şi Victor Ponta şi nu a ieşit. Aşa va fi şi la Chişinău. Dodon nu va ieşi cu o singură condiţie: să nu lăsăm mâinile jos şi să ne declarăm înfrânţi. Eu şi Partidul Liberal nu facem asta niciodată.

 

Andriana CHEPTINE: Unii candidaţi nu ascund că merg în alegeri cu gîndul de a dizolva Parlamentul, dacă ajung în funcţia de Preşedinte. Pe cît de posibile vi se par alegerile parlamentare anticipate?

Mihai GHIMPU: Nu voi dizolva Parlamentul în cazul în care voi ajunge Preşedinte pentru că voi fi un Preşedinte care va acţiona după litera şi spiritul Constituţiei. Nu există nici un motiv juridic, constituţional, pentru dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate. Orice auziţi acum în spaţiul public este simplă campanie electorală.

 

Andriana CHEPTINE: Dacă ajungeţi Preşedinte, veţi susţine ideea organizării unui referendum de unire cu România în 2018?

Mihai GHIMPU: Principala sarcină a mandatului meu prezidenţial va fi să pregătesc Unirea. În calitatea mea de Preşedinte voi promova acest proiect, iar în 2018, cu ocazia alegerilor parlamentare, R. Moldova va avea o majoritate unionistă în Parlament. În ceea ce priveşte referendumul, vă reamintesc că în R. Moldova nici măcar Constituţia nu a fost supusă referendumului, nici neutralitatea, nici parcursul european asumat în 2005, totul a fost prin decizia majorităţii parlamentare. Mai mult, unirea germanilor din 3 octombrie 1990 nu s-a făcut prin referendum şi nimeni cu scaun la cap nu o poate contesta astăzi. E perfect legitimă. Calea germană de unire nu presupune referendum. Dar vom vedea cum urmează să procedăm noi.

În calitate de Preşedinte voi face, pe modelul german, un „Consiliu al înţelepţilor”, compus din 100 de personalităţi din România, R. Moldova şi alte state euroatlantice care va funcţiona pe lângă Preşedinţia R. Moldova şi va pregăti Unirea pe toate componentele sale: juridice, economice, politice, de securitate, sociale, culturale etc. Totul în acord cu dreptul internaţional şi cu precedentele care au existat. Repet, nu vom inventa roata, vom folosi modelul german de reunificare. Eu am mai spus asta şi atunci când i-am răspuns ambasadorului american Pettit după aceea nefericită declaraţie: dacă s-a acceptat unificarea germană de toată lumea, America, Rusia, Europa etc., de ce nu s-ar accepta şi pentru români acelaşi lucru? Legislaţia internaţională şi dreptul internaţional sunt aceleaşi pentru toţi.

Ca Preşedinte voi face toate aceste lucruri şi multe altele: voi supraveghea proiectele comune România-R.Moldova, mai ales interconectările energetice, care sunt blocate, voi însărcina echipe de pe lângă Preşedinţie să se ocupe explicit de aceste lucruri. Dar veţi afla mai multe în campania electorală despre programul meu politic.

 

Andriana CHEPTINE: În genere, aţi putea face un pronostic cînd Moldova se va uni cu România, dar şi un pronostic cînd R. Moldova va adera la UE?

Mihai GHIMPU: Din păcate, este mult mai simplu de dat un pronostic în ceea ce priveşte aderarea R. Moldova la UE. Din toate evaluările noastre, din discuţiile pe care le-am avut cu oficiali de la Bruxelles sau de la Bucureşti, este evident că şansele R. Moldova de a se integra în UE au fost ratate pentru o perioadă importantă de timp. Trebuie să privim situaţia cu realism. Au fost ratate şi din motive care ţine de UE şi de problemele care există acolo, dar şi de ceea ce au făcut guvernările recente: furtul miliardului, vânzarea aeroportului către ruşi, încălcarea angajamentelor faţă de partenerii europeni, faptul că mulţi dintre liderii europeni dintre cei mai importanţi s-au simţit minţiţi etc.

Ideea mai veche după care „ne vom uni cu România în Uniunea Europeană” este complet necredibilă. De aceea, proiectul meu politic şi al Partidului Liberal este acesta: „integrarea în UE prin Unire cu România”. Este mult mai realist, de fapt singurul realist, şi depinde în cea mai mare măsură de noi, cei de pe ambele maluri ale Prutului. Din momentul în care ne vom decide să îl facem, din acel moment începem să numărăm anii, lunile şi zilele. Cu cât începem mai repede, cu atât va dura mai puţin.

———————————

Andriana CHEPTINE

12 Septembrie 2016

Portalul TRIBUNA

http://tribuna.md/

Chişinău

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole