Interviu cu Dr Ozana Moraru , medic specialist oftalmolog, Clinica Oculus din București

* Cataracta și glaucomul  pot apărea și la vârste mai tinere.  * Privitul la televizor sau la calculador nu distruge vederea   Membră a Societății Române de Oftalmologie (SRO;...
Viena

Dr. Ozana Moraru

* Cataracta și glaucomul  pot apărea și la vârste mai tinere.

 * Privitul la televizor sau la calculador nu distruge vederea

 

Membră a Societății Române de Oftalmologie (SRO; membră a Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă (SRCCR); membră a Societății Române de Glaucom (SRG); membră a Societatii Americane de Cataractă și Chirurgie Refractivă (ASCRS); membră a Academiei Americane de Oftalmologie (AAO); membră a Societății Europene de Cataractă și chirurgie Refractivă (ESCRS); membră în Boardul ESCRS și în Comitetul Educațional al ESCRS; membră a ESCRS Academy; membră în ESASO Faculty (European School of Advanced Science in Ophthalmology)

 

– Stimată doamnă doctor Ozana Moraru,  există boli ale ochiului, în funcție de vârstă? În popor se vorbește despre cataractă sau glaucom ca fiind boli ale bătrâneții, așa este?

– În mare măsură este corectă această afirmație, dar cataracta și glaucomul nu sunt apanajul exclusiv al vârstei a treia, ci pot apărea și la vârste mai tinere. De exemplu, există și cataracta congenitală, sau glaucom congenital – respectiv, boli cu care copilul se naște; există si glaucom juvenil, caracteristic adolescenților sau adulților tineri. Mai mult decât atât, există și ceea ce se cheamă cataractă traumatică, aceasta apărând în urma unei lovituri la ochi sau în jurul ochiului, deci, la orice vârstă. În plus, chiar și glaucomul poate apărea la tineri, dacă e vorba de glaucom secundar – adică, apărut în urma unei alte cauze, decât strict oculare; de exemplu, glaucomul neovascular, secundar unei retinopatii diabetice sau a unui “infarct” retinian, poate apărea și la 35-40 de ani.

 

– Se dau sfaturi pentru prevenirea multor boli, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare etc. Tulburările de vedere pot fi prevenite? În cazul afecțiunilor oftalmologice, apar simptome înaintea de instalarea uno rboli cu ar fi cataracta sua glaucomul?

– Tulburările de vedere pot fi prevenite dacă se știe de existența unei boli generale, care poate afecta și ochiul; de exemplu, un pacient care se știe diabetic trebuie să-si controleze regulat valorile glicemiei și alți parametri sanguini, pentru a preveni complicațiile oculare ale diabetului, respectiv, retinopatia diabetică. Din păcate, tulburările de vedere propriu – zis nu pot fi prevenite, iar bolile oculare nu prea sunt precedate de anumite simptome. Pe de altă parte, există și situații cand sunt prezente anumite simptome, fară ca ele să însemne neapărat prezența unei boli.

 

– Pentru sănătatea ochilor, în scop preventiv, este necesar să mergem la oftalmolog, pentru control, dacă nu avem vreun simptom pe care l-am putea asocia unei boli ? Dacă da, ce afecțiuni oculare ar putea fi descoperite, prevenite sau tratate din timp?

– In general, un consult oftalmologic al copilului înainte de a începe școala, deci, pe la vârsta de patru cinci ani, este binevenit. De asemenea, un consult general, chiar și fără a avea simptome, dupa vârsta de patruzeci de ani. În mod special, recomandăm să se facă un consult oftalmologic celor care au în familie antecedente de glaucom, sau alte boli a căror apariție are o componentă genetică.

 

– Privitul timp îndelungat la televizor și utilizarea computerului distrug vederea. Mit sau realitate?

Este mit. Privitul la televizor sau la calculator, timp îndelungat, nu distruge vederea, cel mult pot sa dea senzație de oboseală oculară, care poate da anumite simptome, dar nu scăderea sau distrugerea vederii.

 

– În ultimii 20 de ani, mai mult ca niciodată, abundă informațiile despre impactul schimărilor climatice, despre stresul termic, despre poluarea atmosferei asupra sănătății omului. Printre cauzele slăbirii sau pierderii complete a vederii, se numără și acești factori de risc? Dacă da, ce loc ocupă față de alte cauze generatoare de slăbirea vederii?

– Nu, niciuna dintre aceste modificări în mediul înconjurator nu determină slăbirea sau pierderea vederii.

 

Împreună cu soțul dumneavoastră Dr Cristian Moraru conduceți una dintre cele mai solicitate clinici de oftalmologie din România. V-aș ruga oble spuneți, care sunt afecțiunile tratate și în ce constau oble practici aplicate în Clinica Oculus.

– In Clinica Oculus oferim consultații și interventii chirurgicale pentru afecțiuni din aproape toate sectoarele oftalmologiei: operații de cataractă, de glaucom, boli retiniene (dezlipirea de retină, retinopatia diabetică, degenerescența maculară etc), afecțiuni corneene, inclusiv transplante de cornee, intervenții oculo-plastice, prescriere de lentile de contact , operații de scădere a dioptriilor sau pentru a scăpa de ochelari (chirurgie refractiva). La clinica noastră se aplica cele mai noi tehnici de operare a cataractei, prin tehnologia FemtoLaser, cu implantarea celor mai moderne tipuri de cristaline artificiale (torice, multifocale și cu focusare adâncită), inclusiv cu folosirea sistemului tip GPS de ghidaj intraoperator; se efectuează, de asemenea, și transplante de cornee prin tehnicile moderne de transplante lamelare, inclusiv cu FemtoLaserul și sub ghidaj tomografic Live, operații de dezlipire de retină și alte boli vitreo-retiniene prin tehnicile cu microincizie, fără sutură, precum și operații de glaucom prin tehnicile microinvazive de implantare de micro-shunturi.

 

– Clinica Oculus face parte din grupul celor trei centre europene cu experiență în folosirea celor mai moderne tehnici în chirurgia oculară. În anul 2014, Dr. Ozana Moraru a sustinut o sesiune de chirurgie live la Congresul Societăţii Elene de Implantologie Oculară. Medicina românească a fost și sper să fie încă mult timp de acum înainte foarte apreciată peste hotare. Probabil că ați primit oferte să lucrați în străinătate. De ce ați ales să trăiți și să lucrați ca medic în România?

– Da, am fost invitată de mai multe ori, la multe congrese și întruniri internaționale, din întreaga Europă, să operez în sistem Live, alături de alți câțiva chirurgi europeni și americani foarte cunoscuți.  Nu am primit în mod spontan nicio ofertă de a lucra în străinătate, dar nici nu am lăsat impresia că m-ar interesa așa ceva, pentru că eu mi-am dorit întotdeauna să lucrez în România, să ofer românilor, nu străinilor, capacitățile mele de a trata și opera cât pot eu de bine; în România este și a fost întotdeauna nevoie de medici, ba chiar este o lipsă din ce în ce mai gravă de medici calificați – un motiv să rămâi aici.  In plus, în România am putut să punem bazele unei clinici private care s-a dezvoltat foarte mult, la cele mai înalte standarde internaționale, în cei aproape 25 de ani de existență – lucru care ne-a dat prilejul unor satisfacții foarte mari profesionale și materiale.

 

A consemnat Elena Chiriță

 

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole