Interviu cu scriitoarea Lavinia Branişte: ,,La profesia de autor cel mai mult iubesc libertatea și sentimentul de împlinire pe care mi-l dă un proiect dus până la capăt.’’

Lavinia Branişte s-a născut în 1983, la Brăila. A studiat limbi străine la Cluj-Napoca şi Bucureşti. A debutat în 2006 cu volumul de poezii ,,Poveşti cu mine’’, după care...
Viena

Lavinia Branişte s-a născut în 1983, la Brăila. A studiat limbi străine la Cluj-Napoca şi Bucureşti. A debutat în 2006 cu volumul de poezii ,,Poveşti cu mine’’, după care au urmat două volume de proză scurtă, ,,Cinci minute pe zi’’ (2011) şi ,,Escapada’’ (2014). A scris următoarele cărţi pentru copii: ,,Rostogol merge acasă’’ (2016), ,,Jungla lui Toco’’ (2016), ,,Rostogol păzeşte pepenii’’ (2017), ,,Rostogol și vulcanii noroioși‘‘ (2018), ,,Melcuşorul’’ (2018), ,, Anatol şi Gregor la aeroport’’ (2018). ,,Interior zero’’ a fost adaptat scenei în septembrie 2018, la Centrul de Teatru Educaţional Replika Bucureşti.     

Vocea Ta: Pentru a vă cunoaște mai bine, ne faceţi plăcerea de a vă atribui singură trei însuşiri?

Lavinia Branişte: Cred că oricine citește oricare dintre cărțile mele, chiar și cele pentru copii, descoperă mai multe despre mine decât aș putea eu spune în trei cuvinte. Plus că nici mie nu prea mi-e clar ce fel de persoană sunt. (râde)

Vocea Ta: De basm este Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România. De cât timp sunteţi membra acestei asociaţii şi cum ne-aţi putea-o descrie?

Lavinia Branişte: Sunt membră de la bun început, adică de când asociația a început să se extindă dincolo de membrele fondatoare. E o asociație necesară în peisajul profesioanal românesc, unde autorii și traducătorii români de astăzi nu se simt reprezentați de structurile învechite existente. Asociația e la început, așadar, dar le admir foarte mult pe membrele din nucleul activ, pentru activitățile pe care se străduiesc să le organizeze și pentru toată munca de vizibilitate și comunicare, ce fac din această asociație o entitate vie și proaspătă.

Vocea Ta: Ce consideraţi că este deosebit în cărţile pentru copii scrise de dumneavoastră?

Lavinia Branişte: Nu știu dacă au ceva deosebit, nu cred că sunt nici mai bune, dar nici mai slabe decât ce e acum pe piața de literatură pentru copii. Fiecare carte are drumul ei, își găsește cumva publicul ei prin mecanisme care autorului îi scapă, de cele mai multe ori.

Vocea Ta: Cum aţi ajuns să scrieţi cărţile din mult îndrăgita serie ,,Rostogol’’?

Lavinia Branişte: M-a interesat concursul anual de manuscrise al Editurii Arthur. După ce a apărut prima carte, ,,Rostogol’’ a devenit o serie în urma unor întâlniri cu copii care m-au întrebat dacă voi mai scrie cărți cu Rostogol. Așa a apărut ideea de a continua aventurile porcușorului.

Vocea Ta: Dar ,,Melcuşorul’’, carte în care aţi atins o temă atât de sensibilă precum plecarea părinţilor la muncă în alte ţări?

Lavinia Branişte: ,,Melcușorul’’ am scris-o la comandă. Gheorghe Erizanu de la Editura Cartier cunoștea sensibilitatea mea pentru această temă și m-a întrebat dacă nu m-ar interesa să scriu o poveste pentru copii pe acest subiect. Sunt bucuroasă și flatată atunci când primesc astfel de invitații, așa că nu aveam cum să refuz.

Vocea Ta: Ce rol au jucat bibliotecile în viaţa dumneavoastră?

Lavinia Branişte: Bibiliotecile m-au salvat atunci când anumite cărți din bibliografia școlară nu se găseau decât acolo. Altfel, din păcate, nu am amintiri memorabile legate de biblioteci românești, în general erau locuri apăsătoare și neprietenoase, care nu te invitau nici să descoperi, nici să zăbovești. Și mă tem că lucrurile nu s-au schimbat foarte mult de când eram eu elevă și până acum. Prima bibliotecă frumoasă și luminoasă și care mi-a creat o reală bucurie a fost biblioteca Lectoratului Francez de la Facultatea de Litere din Cluj. Îmi aduc aminte acum cu amuzament cât de uimită am fost când am intrat prima dată acolo și am văzut că toate cărțile erau noi și curate. Iar prima bibliotecă fascinantă a fost Mediateca Centrului Cultural Francez (astăzi Institutul Francez), tot din Cluj. Fiindcă în afară de titlurile dispobnibile la raft, extrem de importantă e și amenajarea spațiului, cu locuri pentru citit și cotloane unde poți sta pe jos, de exemplu, cu un teanc de cărți lângă tine, încercând să te hotărăști ce să împrumuți. 

Vocea Ta: Ce cărţi citiţi cu plăcere şi le-aţi recomanda cititorilor noştri?

Lavinia Branişte: Aș recomanda câteva autoare de cărți pentru copii pe care le-am citit recent : Ana Rotea, Raluca Poenaru, Diana Geacăr.

Vocea Ta: Ce iubiţi cel mai mult la profesia de autor?

Lavinia Branişte: Libertatea și sentimentul de împlinire pe care mi-l dă un proiect dus până la capăt.

Vocea Ta: Partea frumoasă a scrisului pentru copii este contactul direct cu aceştia la festivalurile literare sau la lecturile publice. Care este relaţia Laviniei Branişte cu cititorii mai mari şi mai mici? Ce mesaj le trasmiteţi micuţilor cititori care v-au cunoscut în data de 28 iunie la Bruchsal?

Lavinia Branişte: E publicul meu preferat. Îmi plac întâlnirile cu copii, pentru că sunt dinamice și sincere. Copiilor pe care i-am cunoscut aici le-aș transmite că sper să nu-și piardă interesul pentru literatura română, nici acum și nici mai târziu.

Vocea Ta: În loc de încheiere – Ce viitor le doriţi cărţilor pentru copii ce se scriu astăzi în România?

Lavinia Branişte: Aș vrea să ajungă la cât mai mulți cititori, în primul rând din țară, și când spun asta mă gândesc în primul rând la problemele de distribuție care există în România acum. La lipsa librăriilor din orașele mici, lipsa evenimentelor în școli cu scriitori români, lipsa fondurilor pentru achiziții în biblioteci etc. Sper ca, treptat, aceste probleme să se rezolve cândva.

Întrebări fulger:

Când scrieţi? (Dimineaţa, la prânz, seara, mereu)

În timpul zilei, în general după prânz.

Cum scrieţi? (de mână, la calculator, aşezată, din picioare)

Doar la calculator.

Unde scrieţi? (la birou, pe masa din bucătărie, în cadă, în căsuţa din copaci, peste tot)

Doar la birou (din păcate).

Interviu realizat de Nadia Marin, iniţiatoarea Proiectului literar anual ,,Întâlnire cu un scriitor român de literatură pentru copii în Germania’’ şi coordonatoarea Cercului literar ,,Junior e Cititor’’ – Viernheim

Viena
Categorii
CulturăDiasporaInterviuRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole