Iubesc două regine : fizica și poezia : Interviu cu Florentina-Claudia Vodă

REPERE BIO-BIBLIOGRAFICE Data și locul nașterii: 25 aprilie 1964, Târnăveni. Ocupație: profesor preuniversitar  de fizică și chimie. Asociații profesionale și literare: Societatea de Chimie din România, Liga Scriitorilor Români-Filiala...
Viena

Florentina-Claudia Vodă

REPERE BIO-BIBLIOGRAFICE

Data și locul nașterii: 25 aprilie 1964, Târnăveni.

Ocupație: profesor preuniversitar  de fizică și chimie.

Asociații profesionale și literare:

 • Societatea de Chimie din România,
 • Liga Scriitorilor Români-Filiala Mureș,
 • Cenaclul ”Elena din Ardeal”, Târnăveni,
 • Cenaclul”Dumitru D. Silitră”, Târnăveni.

Cărți publicate:

 • Carte de poezii ”Ruguri și Rugi”, Editura Nico, 10 septembrie 2015,
 • Carte de poezii ”Al treilea anotimp”, Editura Nico, 14 octombrie 2016.

Publicații în ziare și reviste:

 • Revista ”Creneluri sighișorene,”
 • Ziarul ”Cuvântul liber,”
 • Revista”Vatra veche,”
 • Revista ”Orizonturi mureșene.”                      

Premii literare:

 • Premiul pentru debut la Festivalul-Concurs de poezie religioasă ”CREDO”, Lăpușna, 2015,
 • Premiul Bibliotecii Municipale ”Petru Maior” din Reghin, la Festivalul-Concurs de poezie religioasă ”CREDO”, Lăpușna, 2016,
 • Premiul Editurii Nico la Festivalul-Concurs de poezie religioasă ”CREDO”, ediția a

XVII-a, Lăpușna, 2017,

 • Premiul festivalului de literatură „Romulus Guga”, ediția 2017, pentru volumul „Al treilea anotimp.”

Antologii

 • Antologie de poezie religioasă a Festivalului-Concurs de poezie religioasă „CREDO”, Editura Vatra Veche, 2017,
 • „Poeți și prozatori contemporani în regal eminescian”-Antologie, Eugenia Enescu-Gavrilescu, Editura Editgraph, Buzău, 2018,
 • „Scriitori și artiști din Ardeal”, Aurel Hancu, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2018,
 • „Caravana Culturii”-Jurnal de călătorie, vol.II, coordonator  Marian Bărăscu, Editura KITCOM Verguleasa, 2018,
 • „Iisus și ceilalți”-Antologie a Festivalului de Literatură ”Romulus Guga”, Nicolae Băciuț, Editura Vatra Veche, 2018,
 • „Scriitori români uniți în cuget și-n simțiri la Centenarul Marii Uniri”-Antologie literară, Eugenia Enescu-Gavrilescu, Editura Editgraph-Buzău, 2018,
 • „Treptele speranței”-Antologie de poezie lirică, coordonator Sibiana-Mirela Antoche, Editura LUCAS, Brăila, 2019,
 • „Poeți și prozatori contemporani în regal eminescian”-Antologieliterară  2019, Ediție de colecție, anul III, Eugenia Enescu-Gavrilescu, Editura Editgraph, Buzău, 2019.

Liliana Moldovan (L.M.) : – Se vorbește, pe bună dreptate, despre criza învățâmântului românesc și despre nevoia de reformare a sitemului de învățământ, în contextul presiunilor tot mai acute exercitate de era digitală. Credeți că  poate fi rezolvat conflictul dintre învățământul tradițional și cel bazat de tehnologiile digitale  în așa fel încât școala să fie mai atractivă pentru elevi?

Florentina-Claudia Vodă (F.-C.V.) : – Cred că întotdeauna a existat o criză în învățământul românesc. De exemplu, în perioada comunistă, când au devenit obligatorii cele 12 clase, exigența a început să fie pusă la colț. A fost tot un fel de criză. Profesorii au trebuit să facă față unor situații care îi făcea să se delimiteze de ei înșiși.

După1989 a existat o revigorare, fiind convinși cu toții că fiecare modificare legislativă adusă va fi în favoarea celor implicați în actul educațional. Cât ne-am înșelat!

Sunt prea mulți elevi într-o clasă, s-a renunțat la examenele de admitere în licee, în universități, învățământul are un slab caracter formativ, elevii nu citesc, nu-și fac temele, nu găsesc motivație în a învăța, nu mai găsesc modele demne de urmat, legislația este instabilă etc. Cum să nu fie criză în învățământul românesc?

Astăzi, se pune problema conflictului între învățământul tradițional și cel bazat pe tehnologiile digitale, pentru ca școala să fie mai atractivă pentru elevi. Da, elevilor le place să utilizeze Internetul în procesul de predare-învățare-evaluare. Lucrează cu mai multă plăcere, dar urăsc evaluarea clasică (ascultat, extemporale, lucrări de control, lucrări semestriale). Le-ar plăcea să fie evaluați pe proiecte, muncă în echipe, portofolii, activități experimentale. Și nouă, dascălilor, ne plac aceste activități. Dar, în condițiile unui bacalaureat, respectiv examen de admitere(acolo unde se mai practică) clasic, trebuie ca la clasă să facem uz de  tipuri de activități care să le dea șansa integrării într-o formă de învățământ superior. Asta înseamnă multă teorie, probleme, teste grilă, care nu sunt pe placul elevilor. Ni se recomandă activități în care elevii să învețe prin joc. E minunat, dar admiterile?

Pe de altă parte, din cauza lipsei lecturii, mulți elevi au nevoie de „traducere” atunci când folosesc tehnologiile digitale. Ei au nevoie de multe exemple pentru a înțelege, pe care să și le transpună apoi în memorie sub forma unor imagini, pentru că ei fac parte din generația care nu citește, dar vizionează multe filme, așadar imaginile și nu cuvintele sunt cele care le pot spune ceva. Mulți dintre ei nu sunt dispuși să „piardă” timp pentru a transforma informația în imagini.

Așadar, încă mai este de lucru pentru a rezolva această criză. În primul rând trebuie să se rezolve paradoxul indicații pentru activități de învățare-cerințe la examene.

L.M. : – Ați ales cariera pedagogică și v-ați îndreptat spre domeniul științelor exacte, cum reușiți să stabiliți un echilibru între pasiunea pentru fizică și chimie și dragoste pentru limbajul poetic?

Florentina-Claudia Vodă

F.-C.V. : – Aparent, sunt două domenii separate, aflate la ani-lumină depărtare, dar care s-au căutat  de la începutul veacurilor. Se pare că s-au întâlnit și…paradoxal, chiar și-au strâns mâinile. Fizica este Regina științelor. Poezia este Regina literaturii. Toate evenimentele care se petrec în jurul lor sunt încărcate de emoție și produc o stare de bine. Deci, nu fizică sau poezie, ci fizică și poezie. Pe aceeași direcție, având  același sens: regăsirea echilibrului interior printr-o îmbrățișare eternă cu Dumnezeu.

L.M. : – În copilărie, ce discipline vă atrăgeau mai mult, stiințele reale sau socio-umane?

F.-C.V. : – În copilărie, citeam pe rupte și trăiam viața tuturor personajelor care-mi plăceau, indentificându-mă cu ele. Citeam în cameră, în baie, în curte, în mașină. Refuzam să adorm până nu mă lămuream în privința unor întâmplări din care personajele mele preferate ieșeau mai mult sau mai puțin  „șifonate”. Mă „certam” cu cei care le făceau rău și îmi promiteam să nu fiu niciodată ca ei. Literatura a fost prima mea dragoste.

Apoi, în clasa a VII-a, am avut privilegiul de a o avea ca profesoară de chimie pe doamna Doina Frâncu, pe care am adorat-o din secunda în care a intrat pe ușa clasei. Felul ei de a fi, profesionalismul, blândețea și dragostea pe care ne-a dăruit-o necondiționat, m-au făcut să-mi doresc să fiu dascăl. Modul în care ne-a predat chimia, explicându-ne mereu  legătura ei cu viața, magia din eprubete, a fost mai mult decât suficient să mă îndrăgostesc iremediabil de această materie. A fost, de asemenea, momentul în care am realizat că îmi e mai comod să învăț la materiile reale. Așadar, chimia este a doua mea dragoste.

L.M. : – Primul volum pe care l-ați publicat se intitulează „Ruguri și Rugi” de ce ați ales acest titlu și care poezie din acest volum vă este cea mai dragă?

Coperta „Ruguri și rugi”

F.-C.V. : – Primul volum se intitulează „Ruguri și rugi” pentru că, în paginile lui, mi-am strigat toată durerea pe care am acumulat-o până la acel moment al vieții mele: neîmplinirile, frustrările, trădările, dorul puternic de copilărie, plecarea  mamei pe drumul fără întoarcere. Multe dintre poeziile acestui volum îmi sunt dragi, dar cea care m-a făcut să mă gândesc la titlul volumului este „RUGUL IUBIRII”(dedicată fratelui meu):

La Rugul Iubirii te-aștept să vii diseară,

Dar să vorbești în șoaptă, să nu calci apăsat,

Să te strecori, asemeni unei nopți de vară,

Cu suflet cald, ca la o dezlegare de păcat.

Să ascultăm un recviem în miez de noapte,

Sub clarul Lunii în alb să ne îmbrăcăm,

Să înflorim iubirea, care n-are moarte

Și-o rugăciune către cer să înălțăm.

Pe-altarul jertfei mamei să punem trandafiri

Și-n loc de-mbrățișări doar veșnice făclii,

Să ne-amintim iubirea-i ascunsă în priviri,

S-o căutăm de-a pururi în mame încă vii.

L.M. : – Următoarea carte,  „Al treilea anotimp”, pare să își  extragă seva inspirațională dintr-un anotimp al sufletului și dintr-o firească venerație lirică față de frumusețea naturii. Prin ce se apropie sau prin ce diferă poeziile publicate în acest volum de cele incluse în volumul de debut?

Coperta „Al treilea anotimp”

F.-C.V. : – Unele teme (copilăria, familia, prietenia, iubirea, natura, lirica existențialistă) sunt  aceleași cu cele incluse în primul volum. Altele (cele mai multe)  reprezintă o căutare a verdelui în ternul toamnei mele, o

căutare în copilărie a maturului. Față de primul volum, „poezia a câștigat în naturalețe, profunzime și forță de sugestie”(Aurel Hancu).

AL TREILEA ANOTIMP

În revărsări târzii, pe maluri ninse,

Îmi caut primăvara prin colaci de fum

Ce-mi împletesc pădurea-n zori apuse,

Născând clepsidra începutului de drum.

Pe strune rătăcite-n colbul vremii,

Îmi caut vara prin lagune exilate

Ce-mi ocrotesc comori în somnul iernii

De vama mărilor învolburate.

Îmi regăsesc secunda-n colțul toamnei

Ce bântuie flămândă-n cuib de gânduri,

Pândind poștași prin pleoapele lucarnei,

Cu vești din scrinul altor anotimpuri

L.M. : – Compuneți versuri atunci când sunteți tristă ori când sunteți fericită? Scrieți ziua sau noaptea? Preferați singurătatea sau locurile aglomerate atunci când compuneți?

F.-C.V. : – Compun de cele mai multe ori atunci când sunt tristă. Fericirea o trăiesc din plin și, din cauza exaltării, nu am răbdarea necesară pentru a o lăsa mărturie.

Claudia-Florentina Vodă

Scriu indiferent de momentul zilei, atunci când muza îmi dă târcoale și e obligatoriu să fiu singură pentru a-mi putea  așterne gândurile pe hârtie. Dacă se întâmplă să fiu în preajma altor persoane, îmi notez repede câteva idei, pentru a le putea dezvolta mai târziu.

L.M. : – Ați reușit să vă îndepliniți visul de a publica 2 volume de versuri, de a fi inclusă în mai multe antologii și de a fi primită în diferite asociații literare. Ce urmează să realizați în viitor?

F.-C.V. : – În prezent lucrez la un nou volum de versuri care, sper, va apărea la primăvară: „Fractali din pântecul vieții”, pe care-l voi dedica nepoatei mele, cel mai frumos dar pe care  mi l-a făcut Dumnezeu în această viață.

Liliana Moldovan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole