La mulți ani soldat român!

În ziua de 25 octombrie în fiecare an sărbătorim ziua armatei. Însă această zi este și despre soldați nu numai despre deciziile politice care au implicat armata. Așa că...
Viena

Moldovan Paul Ovidiu

În ziua de 25 octombrie în fiecare an sărbătorim ziua armatei. Însă această zi este și despre soldați nu numai despre deciziile politice care au implicat armata. Așa că dacă vrem ca să fim corecți astăzi urarea corectă este „La mulți ani soldat român!”.
Soldatul care îmbrățișându-și părinți și poate iubita pleacă de acasă pentru a se înrola în armată. El care se urcă în trenul spre terenurile cazarmei unde va începe antrenamentele pentru luptă. Pornind spre câmpul este conștient că s-ar putea ca în orice moment un glonț, un obuz sau orice altă armă ar putea ca să-i însemne moartea. Stând în tranșee și urmărind dușmanul să se hrănească cu hrana din conserve sau orice altceva comestibil și să bea apă de unde poate găsi. Jucând cărți sau alte jocuri de noroc cu soldați ai căror corpuri va trebui să le lase în urmă în goana pentru supraviețuire. Va râde și glumi cu cei cu care s-ar putea să le vadă părțile corpului împrăștiate și din nou va alerga după viață. În momentele de recreere să le scrie celor lăsați acasă că este bine și sufletul său să fie de piatră. Să dorească să se ascundă de boli, de furtună sau de zăpadă și oboseală găsindu-și odihna pe pământul însângerat. Soldatul care știe că războiul distruge suflete, oameni și clădiri prin mii de gloanțe, bombe și tot ceea ce-l înconjoară. De asemenea eroii sunt aceia care a căror viață a fost curmată nemilos mult prea devreme și el soldatul, un om anonim, se întoarce acasă la viața care niciodată nu va mai fi la fel după ce zgomotul armelor și al strigătelor morților nu se mai aud. Va fi nevoit să-și ducă viața de acasă cu povara morțilo lăsați în morminte și a sufletului împietrit până în ziua în care politica va decide că este din nou vremea distrugerii existenței umane.
Această zi este despre acei anonimi care au murit în locurile apropiate sau îndepărtate pentru a fi din nou pace între oameni. Noi, aceia de astăzi care prin falsitatea noastră dorim ca să-I preamărim ar trebui ca în ceasul al douăsprezeceleaa să ne dăm seama că nu-i merităm. Faptul că avem o țară frumoasă și conducători nedemni de România ne face și pe noi complici într-un război în care corpurile rămân și sufletele împietresc pe zi ce trece pierzând ceea ce soldații ne-au adus cu atâta trudă: libertatea. La mulți ani soldaților care au făcut, fac și vor face parte din armata română înainte și după Carei din ziua de 25 octombrie a anului 1944 !

MOLDOVAN PAUL OVIDIU

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole