La Negotin, în Timocul sârbesc, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Negotin”, la Negotinîn Serbia,  în...
Viena

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni a derulat proiectul Ziua Românilor de Pretutindeni la Negotin”, la Negotinîn Serbia,  în data de 26 mai 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația  pentru  Cultura Românilor-Vlahilor  din Serbia „Ariadnae Filum“.

Aici,credincioșii Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit au participat la sărbatoarea Sfântului Mucenic Ioan Valahul, ocrotitorul bisericii din Negotin. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrović, Protopop  al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului  împreună cu un sobor de preoți. A participat și o delegație a Mânăstirii Sfânta Ana din Orșova, condusă de Maica Stareță Iustina Popovici.

După terminarea slujbei a urmat un program cultural artistic susținut de artiști din România și zona Văii Timocului. Nicoleta Iancu și Mellora Ploștinaru au interpretat pricesne românești, urmate de solistele  vocale Iela Marianovici din Bor și Milița Neșici din Negotin, soliștii instrumentali Voia Șurchici și Nicola Nicolici din Negotin, precum și tânărul artist Milan Nikolici din Cobișnița. La eveniment au fost prezenți lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit, credincioși și invitați din România.

Acțiunea și-a propus să contribuie la promovarea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti din Nord-Estul Serbiei, prin spiritualitate, cultură şi limbă.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

27 mai 2019

Departamentul de Comunicare

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Telefon   004 021 310 26 98

Fax         004 021 310 15 36

Email: comunicare.ieh@gmail.com, comunicare@ieh.ro si office@ieh.ro

www.ieh.ro

Viena
Categorii
Serbia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole