Lângă statuia lui Cuza la Heidelberg

In anul 2019, printr-un fericit concurs de împrejurări,  m-am aflat în două rânduri, în Germania, landul Baden – Wurttemberg, într-o mică și cochetă localitate, Lichtenau, de pe Valea Rhinului....
Viena

In anul 2019, printr-un fericit concurs de împrejurări,  m-am aflat în două rânduri, în Germania, landul Baden – Wurttemberg, într-o mică și cochetă localitate, Lichtenau, de pe Valea Rhinului. Acolo s-au stabilit copiii și nepoții noștri. Fiecare cu treburile sale, cea mică cu grădinița, flăcăul care se pregătește să intre în adolescență , cu școala, iar cei mari cu munca în locurile unde au fost angajați. Ca să nu-i scot din ritmurile cotidiene ale vieții nemțești, așteptam fiecare sfârșit de săptămână pentru a ieși în grup pe cărările frumoase ale  Munților Pădurea Neagră.  Renunțând la traseele montane, într-o zi de weckend ne-am îndreptat , în echipaj complet, spre Heidelberg, oraș situat în nord-vestul landului Baden – Wurttemberg, pe râul Neckar. Orașul, a cărui vechime numără mai bine de șase secole de existență a jucat un rol istoric însemnat. In  urma Bulei de Aur din 1329, contele Palatin al Rinului devine unul dintre cei șapte principi electori. Multă vreme, Heidelbergul a fost reședința Palatinatului Inferior, unul dintre statele feudale de primă importanță ale Sfântului Imperiu Roman de națiune germană. Orașul Heidelberg este, totodată, un puternic centru cultural, exponent al Romantismului din secolul al XIX-lea. In 1386, Principele Ruprecht I, înființează Universitatea din Heidelberg, una dintre cele mai vechi instituții de acest fel din Europa și cea mai veche pe teritoriul actual al Germaniei. Faima Universității și a școlilor de aici a atras la studii generații întregi de studenți străini ce aspirau la o pregătire intelectuală temeinică. In timp ce vizitam orașul vechi, foarte bine conservat, cu clădiri din secolele XIV-XVIII dar și celebrul Palat al Palatinilor, construit pe mai multe trepte pe un promontoriu cu deschidere și încântătoare priveliște spre Valea Neckarului am văzut și întâlnit o mulțime de tineri de prin mai toate țările cu preponderență din cele de pe continentul  asiatic. Nu întâmplător se spunea  într-un pliant turistic că în Heidelbergul Vechi se înregistrează anual peste un milion de vizitatori.

Încântat de cele văzute și auzite de pe la punctele de informare turistică era cât pe ce să nu mai ajung acolo unde îmi propusesem, în zona Hotelului Europa, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza si-a petrecut ultimele clipe ale vieții. Am ajuns cu greu la adresă, noroc de modernul GPS care ne-a ghidat pe tot felul de străzi și străduțe până acolo unde ne-am propus. Pe drum m-am tot întrebat de ce a ales Prințul Unirii tocmai această localitate din Germania, știut fiind că era bolnav, suferea de astm și venea de pe însoritele plaiuri italiene de la Florența. Aveam să aflu că. orașul Heidelberg este situat în una dintre cele mai calde zone ale Germaniei, flora și fauna de aici corespund unei clime temperat continentale, un mediu potolit și de cruțare pentru suferindul Prinț exilat. În plus,  cei doi copii Alexandru și Dimitrie, împliniseră vârsta pentru continuarea studiilor și Doamna Elena Cuza aflând de faima școlilor de aici a luat această decizie.

Trecând peste ani și evenimente, iată-ne în față Hotelului Europa, unde am descoperit placa memorială, în amintirea faptului că aici a încetat din viață ctitorul României moderne,  domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Dezvelirea acestei plăci comemorative a avut loc în ianuarie 1969, la împlinirea a 110 ani de la înfăptuirea Unirii din 1859. Textul plăcii scris în germană sună cam așa „In clădirea aceasta a trăit ultimele zile ale vieții sale marele om de stat și patriot Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Române Unite. A murit aici, la Heidelberg, pe 15 mai 1873”.

Tot în semn de prețuire  și în memoria marelui om politic și patriot român, în 1982, una din străzile orașului Heidelberg a primit  denumirea de „Cuzaring ”. Mărturii despre aceste evenimente dedicate memoriei domnitorului român se găsesc înserate în numeroase publicații locale.

Un alt  moment evocator s-a petrecut în anul2011, la puțin timp după împlinirea a 150 de ani de la făurirea Unirii. În 1990, comunitatea românească din Heidelberg a pus bazele unei Asociații culturale proprii “Al.I.Cuza – Gesellschaft fur Literatur, Musik und  Kunst” (Al.I.Cuza – Asociația pentru Literatură,  Muzica și Artă). Bucurându-se de prețuirea conducerii orașului pentru activitatea culturală desfășurată, asociația amintită a obținut aprobarea de a amplasa statuia –  bust a lui Cuza în oraș, în spațiul public, Stadtgarten, chiar în apropierea Hotelului Europa. Bustul a fost realizat de către sculptorul Constantin Ionescu de la Ploiești și a fost donat  de Consiliul Județean Prohova și Muzeul de Arheologie și Istorie Prahova  Asociatiei culturale“Al.I.Cuza – Gesellschaft fur Literatur, Musik und  Kunst” Heidelberg.  Dezvelirea statuiei –bust din Grădina Publică de peste drum de Hotel Europa care a avut loc în ziua de 3 iulie 2011,  s-a bucurat de participarea multor oficialități locale dar și de la nivelul Județului Prahova, a consulilor  României  de la Munchen și Strasbourg, fiind prezenți și mai mulți primari din județul Gorj,  toate acestea conferind un plus de solemnitate momentului evocator.

În ceea ce mă privește, într-o atmosferă mai puțin oficială m-am apropiat de statuia domnitorului român cu bucuria că prințul Cuza nu a fost dat uitării aici în Germania că la noi, la Iași, oficialitățile au multe alte nume de aniversat.

Prof. Constantin Lupu, Iași , România

Viena
Categorii
CulturăGermania
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole