Limba noastră cea Română

Cea de-a 27 ediţie a Sărbătorii naționale „Limba noastră cea română”, sărbătoare devenită tradiţională organizată de Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, condusă de preşedintele Vasile...
Viena

Cea de-a 27 ediţie a Sărbătorii naționale „Limba noastră cea română”, sărbătoare devenită tradiţională organizată de Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, condusă de preşedintele Vasile Bâcu, graţie susţinerii financiare, acordate de Guvernul României prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, care anul acesta pentru prima dată (Societatea) a avut un sprijin material din partea D.P.R.R.P.

Sărbătoarea Limbii Române constituie un prilej de bucurie, dar şi de tristeţe pentru comunitatea românească din Ucraina. Dacă în primii ani de independenţă a statului ucrainean în regiunea Cernăuţi erau peste 90 de şcoli cu limba română de predare, astăzi, însă, numărul acestora a ajuns la 63. Românii din Nordul Bucovinei întotdeauna au dat dovadă de înţelegere şi toleranţă…

Sărbătoarea Limbii Române la Cernăuţi a început în Sfânta zi de Duminică 04.09.2016, la Palatul Naţional al Românilor din Piaţa Centrală nr. 9, în prezența unui număr impresionant de scriitori şi oameni de cultură, profesori şi studenţi din Ucraina şi România, fiind lansate noile apariţii editoriale din acest an. Oaspeți precum: Carmen Andronache, preşedinta Societăţii pentru Cultura şi Literatură Română în Bucovina, ex-parlamentarul român Mircea Erimescu, Tatiana Vlad Guga din Vatra Dornei, delegaţii din Suceava, Rădăuţi, Botosani, Timisoara etc., au venit cu drag. De la sediul Societății, invitații sau deplasat la statuia lui Mihai Eminescu, din centrul regional Cernăuți, unde s-a depus coroane de flori, jerbe, buchete etc., aducând astfel un omagiu Limbii Române.

Manifestarea a continuat la Palatul Academic din oraşul Cernăuţi, unde sute de români au venit să sărbătorească împreună „dulcea şi frumoasa limba roâneasca”. Deschiderea programului artistic a fost facut de Dumitru Caulea, dirijorul Corului „Dragoș Vodă”, care a ridicat sala Palatului Academic în picioare atunci când a interpretat cantecul ”Pentru ea la Putna clopot bate”. La fel de emoţionante s-au dovedit a fi şi mesajele cântecelor interpretate de renumitul cor al Societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, care au deschis programul artistic al Sărbătorii naţionale „Limba noastră cea română”. Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi a adresat un mesaj de felicitare tuturor românilor prezenţi în sală, mulţumindu-le oaspeţilor din ţară, sosiţi din diferite oraşe şi colţuri ale României, pentru dragostea care-o poartă în inimi faţă de limba română şi pentru că sunt mereu alături de noi. De asemenea, preşedintele Societatii a mulţumit şi sponsorilor – D.P.R.R.P., precum şi publicaţiilor româneşti din regiune, care au mediatizat acest eveniment cultural de mare importanţă pentru comunitatea românească din Ucraina. Prezenţa unui număr foarte mare de artişti amatori şi profesionişti, sosiţi din diferite localităţi ale regiunii Cernăuţi, din cele patru raioane locuite compact de români – Herţa, Hliboca, Storojineţ şi Noua-Suliţă, confirmă încă o dată faptulromanii „s-au deşteptat din somnul cel de moarte”, vorba unui cântec.

Scriitorul și istoricul Dumitru Covalciuc indignat, le-a vorbit celor din sală: „Aici noi salvăm limba română, însă mulţi ies afară şi vorbesc cu nepoţii şi copiii în ucraineană. I-am auzit. Ce înseamnă asta? De ce să fim cu patru feţe? Vărsăm aici lacrimi, dar copiii nu ştiu româna. Avem mai mulţi oaspeţi din România în sală, decât locuitori ai regiunii Cernăuţi! Noi, românii din Ucraina, suntem loiali faţă de statul ucrainean, însă când scriem o petiţie şi o adresăm autorităţilor s-o semneze, să fie bune şi să ne respecte drepturile. De câţiva ani şi astăzi, nu sunt prezenţi la sărbătoarea noastră şefii din regiune, nici chiar locţiitorii lor, dar unii prea le mulţumesc. Pentru ce? Dragi părinţi şi bunei, când ieşiţi din sala aceasta încercaţi să vorbiţi româneşte, astăzi. Măcar atât!”. Despre problemele şcolilor româneşti din raioanele Herţa şi Noua Suliţă a vorbit domnul Arcadie Moisei, inspector la Departamentul Învăţământ şi Ştiinţă din cadrul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, atenţionând autorităţile locale că în comuna Mămăliga se încalcă flagrant şi deschis legislaţia ucraineană şi că limba română este pusă la grele încercări. Domnul Moise a tinut sa mentioneze ca: „Dacă vom rămânea doar la dans, cântec şi declamaţii, peste câteva decenii vom pleca în Patria mamă ca să admirăm Limba noastră cea Română. Căci dacă dansăm sârbe şi cântăm cântece româneşti, dar vorbim şi învăţăm în ucraineană, nu ne vom putea păstra identitatea. Dacă nu ne vom proteja şcolile, nu ne vom putea păstra limba”. Un mesaj de felicitare si plin de emoţie a fost transmis publicului de domnul Ionel Ivan, din partea Consulatului General al României la Cernăuţi, care a urcat în scenă împreună cu întregul corp diplomatic acreditat la Cernăuţi. Din partea administraţiei regionale de stat Cernăuţi un gând scurt şi frumos l-a transmis bucovinenilor domnul Victor Kriga.

Colectivele folclorice din regiune cat si cele din Romania au fost pregătite la cel mai înalt nivel ridicand sala in picioare. Amintesc aici, cateva din formatiile folclorice care si-au dat aportul pentru aceasta frumoasa zi – Ziua Limbii Romane, Ansamblului Etnofolcloric „Izvoraşul” din Ropcea, rapsodul Nicolae Mintencu, colectivul folcloric din Crasna, însoţiţ de conducătoarele Olga Bruja şi solista Maria Schipor, Ansamblului „Mugurel” din Pătrăuţii de Jos, condus de Natalia Balan şi Larisa Popescu, Ansamblului „Balada Humorului” din România, membrilor Coralei Bisericii „Trei Ierarhi” din Ciudei,, conduşi de Angela Velea, prin vocea solistei Diana Velea, absolventă a Conservatorului din Chişinău, Sofiei Roşca, Anei Apetrachioaie, prin versurile declamate şi însufleţite de studentul Denis Apetri, ale simpaticilor moderatori Nicoleta Petriuc şi Adrian Costea, etc.

Clement LUPU

Text si foto

Cernauti –  septembrie 2016

Viena
Categorii
Ucraina
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole