M-am regăsit într-o oază de poezie : Interviu cu poeta Elena Cristea

Doamna Cristea Elena este membră a Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români și a publicat, până în prezent, trei volume de versuri : 1) „Mărturisiri pe cord deschis”,Târgu-Mureș :...
Viena

Elena Cristea

Doamna Cristea Elena este membră a Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români și a publicat, până în prezent, trei volume de versuri :
1) „Mărturisiri pe cord deschis”,Târgu-Mureș : Vatra Veche, 2019,
2) ”O dragoste aprope perfectă”, Târgu-Mureș : Vatra Veche, 2019,
3) „Iubire în amurg”, Târgu-Mureș : Vatra Veche, 2020.
A debutat editorial, relativ târziu, la vârsta de peste 50 de ani și a avut colaborări cu revistele: „Marea Târnavă Mică”, „Creneluiri Sighișorene”, „Rusidava culturală” dar și cu cotidianul „Cuvântul Liber”, unde și-a publicat primele creații poetice.
De asemenea, versurile domniei sale au fost incluse în antologiile : „Caravana culturii, Jurnal de călătorie”, editura Kitcom, 2019 și Antologia cenaclului „Elena din Ardeal”, Editura Sfântul Ierarh Nicolae, 2020.

Liliana Moldovan : Când citești poezie ai impresia că intri într-o conversație cu sufletul scriitorului. Ce a însemnat pentru dumneavoastră întâlnirea cu poezia? Când ați început să scrieți versuri și cum s-a produs debutul dumneavoastră editorial?

Elena Cristea : După proverbul ,,Mai bine mai târziu decât niciodată”, am debutat și eu în poezie. Trebuie să recunosc că am mai cochetat cu poezia în adolescență dar sportul a fost acela care m-a cucerit. Deși, dacă stau bine și mă gândesc, am crescut acasă cu poezia. În familia mamei mele erau iubitori de poezie. Îmi aduc, cu mare drag, aminte de șezătorile și reuniunile de familie în care se cânta și recita foarte multă poezie. Bunicul meu, Gheorghe Ionașiu a și publicat versuri în ziarele naționale ale timpului. Virginia, mama mea, scria și ea poezie iar sora ei Silvia era rabsod popular. Ana Guran, sora lor mai mică, a fost singura care și-a publicat versurile într-un volum ,, Suflet de femeie”.
Fără modestie pot spune că fac parte dintr-o familie iubitoare de artă, folclor și literatură. Mai mulți membri din „marea familie” au înclinații artistice. Verișorul meu Radu Ionașiu împreună cu soția Margit fac parte din Asociația Artiștilor Plastici Mureș.
Tinerețea și energia mea au decis să mă dedic sportului. La vârsta de 14 ani am fost transferată la Liceul sportiv ,,Bolay Farkas” din Târgu Mureș. Iubeam sportul, m-am îndrăgostit de baschet, ceea ce-a făcut să-mi dedic mult timp antrenamentelor. În scurt timp am fost selecționată în Lotul Național de Junioare a României și cu dublă legitimare jucam și la Clubul Sportiv Universitar Târgu Mureș, divizia A. La acea vârstă sportul era iubirea mea. După ce am terminat Liceul am jucat la Clubul Sportiv,,Comerțul”, divizia A. M-am căsătorit și în urma căsătorie am o fată Virginia Ioana.
Timpul a trecut și la vârsta de 30 ani m-am retras din viața sportivă dedicandu-mă meseriei și familiei.
Viața fiind vitregă cu mine am rămas singură. Fiica mea după ce a terminat studiile a plecat în Statele Unite, iar după puțin timp soțul meu a plecat în Împărăția Cerului.
Singură, tristă fără prea multe perspective m-am retras într-o cochilie în care îmi plângeam soarta. Poezia a fost cea care ma salvat. Greu am reușit să devin din nou femeia aceea veselă plină de energie și iubire. Am început să particip la lansări de carte însoțind mereu pe poetul Dumitru D.Silitră. Era prietenul meu, care m-a îndemnat să scriu poezie. Așa că, în 2019 luna ianuarie, într-o seară în care sufletul îmi plângea am început să scriu. La o întrunire cu membrii „Cenaclului Dumitru D. Silitră” mi-am făcut curaj și le-am citit câteva poeme. M-au încurajat să scriu și să-mi public primul volum ,,Mărturisiri pe cord deschis”.
Am început să mă dăruiesc poeziei, cu pași mărunți am prins curajul de a-mi mărturisi ceea ce simt, ceea ce visez, ceea ce trăiesc și cu sufletul deschis mi-am mărturisit trăirile, dorințele, visele, speranțele.

Elena Cristea

L.M. : Ce subiecte de meditație poetică preferați?
E.C. : Așa cum menționez într-o poezie, inima mea e mare, plină de iubire și nu are riduri. Chiar la o vârstă trecută de prima tinerețe spun fără rețineri că pot iubi, pot dărui, pot încă să fiu și să aduc fericire. Mereu sunt dispusă a face un târg cu viața, a-mi acorda încă timp, a putea dărui și primi iubire, a visa și a împlini visuri, a spera și a fi fericită.
Subiectele preferate pentru poezie sunt stările mele, trăirile mele.

L.M. : Cât de importantă este alegerea titlului pentru un volum de versuri?
E.C.: Când m-am decis asupra titlului volumelor de versuri am luat în calcul ceea ce cânt în versurile volumului și asta m-a ajutat a decide titlul cărții.
Totdeauna sinceritatea și transparența m-au reprezentat iar titlul am încercat să-l concep în așa fel încât să reprezinte totul despre poezie și trăirile mele.

L.M.: Ați publicat până acum 3 cărți de poezie, dintre acestea care vă este cea mai dragă?

E.C.: Pentru mine volumele publicate sunt copiii mei. Ca o mamă iubitoare nu pot spune care este mai important și mai iubit copil. Fiecare volum reprezintă o etapă a vieții mele și fiecare are importanța ei. Toate 3 volume sunt creațiile sufletului meu încărcat cu iubire.

L.M. : Scrieți versuri atunci când sunteți tristă, ori intrați în dialog cu muza poeziei în momentele de bună-dispoziție?

E.C. : În general muza mi se alătură când sunt tristă, vine a-mi arată iubirea, a-mi mângâia sufletul, a-mi arăta că viața e frumoasa doar trebuie să vreau să o văd, mă îndeamnă să zâmbesc și să dăruiesc și altora din frumosul vieții.
Nimic în viața nu am făcut cu jumătăți de măsură, când am iubit am iubit cu tot sufletul, când am dăruit am dăruit din toata inima. Niciodată nu am așteptat nimic în schimbul a ceea ce am făcut sau dăruit, dar faptul că cititori îmi spun că se regăsesc în versurile mele este cel mai mare dar, cel mai mare îndemn de a merge mai departe. Dar mereu dornica de a primi sfaturi și de a învăța.
Sper din tot sufletul ca în curând să pot să-mi tipăresc cel de-al 4-lea volum de versuri.

L.M. : La finalul interviului, dintre versurile pe care le-ați publicat, algeți vă rog un poem închinat anotimpului renașterii și bucuriei.

E.C. : Cu mare drag!

FLORI DE PRIMĂVARĂ

O rochie-mi țeși din flori de primăvară,
Din ghiocei îmi faci o cingătoare,
Cunună-n păr din flori de lăcrimioară
Să alerg spre tine când apari în zare.

Când razele de soare mă mângâie
Și mugurii de sălcii îmi surâd
Când vântul blând abia adie,
Toate florile primăverii, râd.

Se aude ciripit de vrabie și botgros
Și zumzet de albine
Iar eu arunc cojocul zdrențuros
Și-mbrac rochița, țesută chiar de tine.

A consemnat Liliana Moldovan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole