Managerii avertizeaza: Trebuie sa ne pregatim de scumpiri

Managerii avertizeaza: Trebuie sa ne pregatim de scumpiri Se pare ca urmeaza o perioada in care ne vom confrunta cu preturi crescute, desi, pe fondul pandemiei, veniturie fie s-au...
Viena

Managerii avertizeaza: Trebuie sa ne pregatim de scumpiri

Se pare ca urmeaza o perioada in care ne vom confrunta cu preturi crescute, desi, pe fondul pandemiei, veniturie fie s-au diminuat in mare parte, fie au incetat sa mai existe, in cazul persoanelor care si-au pierdut definitiv locul de munca. Acest lucru insa nu impiedica piata si comertul sa mearga inainte. Managerii estimeaza ca ne vom confrunta cu scumpiri pana in luna august.

Pe langa scumpiri, e asteptata si o crestere a activitatii in constructii si comertul cu amanuntul, precum si o crestere moderata a numarului de salariati pe aceleasi sectoare, arata un studiu realizat de Institutul National de Statistica: Tendinte in evolutia activitatii economice in perioada iunie-august 2020: cresterea activitatii in constructii si comertul cu amanuntul, crestere moderata a numarului de salariati in constructii si comertul cu amanuntul, cresterea preturilor in comertul cu amanuntul”, arata datele INS.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2020, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +9%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra cea mai mare crestere (sold conjunctural +86%), urmata de activitatea de fabricare a bauturilor (sold conjunctural +53%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -15% pe total industrie prelucratoare.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimarilor din luna iunie, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni cresterea volumului productiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +13%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +6%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +10%).

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza cresterea preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +23%).

De asemenea, conform estimarilor din luna iunie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

In sectorul de servicii se estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de scadere (sold conjunctural -16%).

„Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

de Magda Florea
Senior Editor Manager.ro
Sursa: https://www.manager.ro/articole/ultima-ora-93/managerii-avertizeaza-trebuie-sa-ne-pregatim-de-scumpiri-104500.html

Viena
Categorii
Economie
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole