Medgidia, sub semnul Thaliei: FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU „Tanţa şi Costel”, EDIŢIA A VIII – A

Nedezminţit în tradiţia demersului său asiduu dovedit cu dezinvoltură de-a lungul mai multor ani pentru promovarea culturii prin teatru în rândul locuitorilor săi, în perioada 27 – 29 septembrie...
Viena

Nedezminţit în tradiţia demersului său asiduu dovedit cu dezinvoltură de-a lungul mai multor ani pentru promovarea culturii prin teatru în rândul locuitorilor săi, în perioada 27 – 29 septembrie 2019, oraşul dobrogean Medgidia s-a aflat iarăşi sub semnul Thaliei, muza comediei, prin organizarea celei de a VIII-a ediţii a  FESTIVALULUI NAŢIONAL DE TEATRU „Ţanţa şi Costel”, la care au fost invitate şi au participat formaţii de teatru din mai multe oraşe ale ţării: Mediaş, Lugoj, Iaşi, Buzău, Alba Iulia, Braşov, Reşiţa şi, bineînţeles, cea aparţinând oraşului gazdă, Medgidia.

Chiar şi în condiţiile existenţei unei precarităţi tot mai stânjenitoare în ceea ce priveşte asigurarea fondurilor destinate  de Ministerul Culturii unor astfel de acţiuni culturale de masă, cum s-a dovedit a fi şi acest festival al comediei teatrale încă de la prima sa ediţie, din 2011, Primăria Municipiului Medgidia, într-o strânsă conlucrare cu Casa de Cultură „I.N. Roman”, Garnizoana şi Cercul Militar Medgidia, a reuşit, prin demersuri concentrate, să-şi continue tradiţia teatrală, dându-i o aceeaşi strălucită expresie şi în 2019, la cea de a VIII -a ediţie a FESTIVALULUI  NAŢIONAL DE TEATRU „Tanţa şi Costel”, considerat fără tăgadă o adevărată „carte de vizită cultural- artistică” a acestei străvechi şi frumoase localităţi dobrogene.

Astfel că, pe baza unui program întocmit minuţios pentru cele 3 zile de festival, 27 – 29 septembrie, care a ţinut seama mai ales de preferinţele publicului medgidian amator de teatru, de la cei mai mici la tinerii şi vârstnicii spectatori, au urcat rând pe rând pe scena primitoare a elegantei săli de spectacole a Cercului Militar Medgidia formaţiile teatrale invitate la Medgidia, realizând fiecare în parte şi toate împreună un interesant „corolar” al comediei autohtone şi de pretutindeni, începând de la Vasile Alecsandri, dramaturgul  memorabilelor sale comedii-vodeviluri şi terminând cu actuala adaptare a spumosului serial TV „Tanţa şi Costel”, realizat de Ion Băieşu prin anii ´70. 

După o călduroasă festivitate de deschidere a ediţiei 2019, din după amiaza zilei de 27 septembrie, subliniată cu şarmul şi vivacitatea celor doi prezentatori, cu salutul de „Bun venit la Medgidia”, rostit deopotrivă de către oficialităţi şi organizatori, cu apreciate felicitări şi mulţumiri ale reprezentanţilor formaţiilor teatrale participante, a bătut „gongul”, s-a deschis „cortina” şi a început spectacolul „Rămăşagul” de Vasile Alecsandri, în interpretarea artiştilor locali de la Teatrul „Thetis” din Medgidia, în regia maestrului Ion Crişu, un împătimit al teatrului şi fenomenului cultural-artistic medgidian.

Jocul dezinvolt al actorilor acestei piese inspirate lui Alecsandri de „o intrigă la bal masche”, desfăşurat cu costumaţii de epocă într-un minunat decor, a cucerit repede inimile spectatorilor care au umplut întreaga sală de spectacole, aşa că aplauzele lor de la sfârşitul piesei au fost primite binemeritat de către interpreţi.

A urmat în continuare spectacolul „Pijamale”, o comedie franţuzească de moravuri amoroase, scrisă de Mawby şi Ed Feilbert, în interpretarea dezinvoltă a trupei Teatrului „Proactoria” de la Mediaş, a cărei regie a fost semnată de Marinela Brânză, o maestră cu „state vechi” în această postură. Înregistrând din anii ´80 un succes longeviv pe scenele lumii, prin situaţiile unei parodii comice ale zilelor noastre, presărat cu infidelităţi, farse pline de umor, răsturnări de situaţii, această piesă, prin jocul trupei medieşene, a stârnit aprecieri şi hohote de râs în rândul spectatorilor.

Ziua a doua a festivalului, sâmbătă, 28 septembrie, la matineu, organizatorii au pregătit un spectacol dedicat îndeosebi celor mai mici spectatori din localitate: „Ursul păcălit de vulpe”, o reuşită adaptare  după povestea lui Ion Creangă, interpretată de o trupă a Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, în regia Mariei Voronca.

Cu un decor bine conturat şi costumaţii adecvate rolurilor, interpreţii lugojeni au antrenat în verva poveştii pe toţi copiii din sală, care s-au lăsat prinşi cu uşurinţă în situaţiile hazoase ale acţiunii, iar aplauzele lor au răsplătit jocul actoricesc de pe scenă.

După amiaza zilei respective, constituindu-se într-un „regal teatral”, avea să cuprindă în program vizionarea a trei spectacole! Primul a fost cel al piesei „Protecţia animalelor”, o suculentă comedie de moravuri la vârful guvernării societăţii româneşti actuale, aflată pe drumul europenizării, scrisă cu deosebit har umoristic de către „Comandorul” scriitor ieşeanMihai Batog Bujeniţă şi interpretată de trupa de teatru a Cenaclului „George Topîrceanu” de la Clubul CFR din Iaşi, în regia lui Emil Gnatenco; acesta fiind şi unul dintre actori, alături de George Marici, Mihai Caba, Tudor Andrei Ostafie şi Ina Cocuz. Dezinvoltura jocului lor interpretativ a scos în evidenţă virtuţile unei comedii hazoase, de bună dispoziţie, atât de necesară într-o actualitate anostă, bulversată de griji şi incertitudini, iar „morala” acesteia care se desprinde este una clară: „Cu protecţia animalelor, nu-i de glumit!” Poate şi de aceea aplauzele îndelungi şi meritate nu i-au „protejat” pe interpreţii piesei.

Următorul spectacol, „Dialoguri absurde”, în regia lui George Stoian, a permis trupei de teatru „Ridendo” de la Cercul Militar din Buzău să-şi etaleze o gamă diversificată de exprimare artistică, cu acţiuni comice de domeniul „absurdului”, copios aplaudate de întreaga sală.

Seara de teatru s-a încheiat cu spectacolul „Maestrul” de Eugene Ionesco, nimeni altul decât vestitul scriitor de limbă franceză, originar din România, protagonist al teatrului absurd, interpretat de către trupa de teatru „Skepsis” a Cercului Militar din Alba Iulia.  În regia lui Viorel Cioflică, spectacolul artiştilor din Cetatea Albei Carolina a oferit spectatorilor un interesant „potpuriu” de situaţii şi absurdităţi comice, care a întrunit sufragiile întregii asistenţe.

Ultima zi a festivalului de la Medgidia, duminică, 29 septembrie, a debutat cu o adevărată „lovitură de teatru” dată de organizatori: excursie la Constanţa pentru vizitarea monumentelor Centrului Vechi al oraşului milenar de la Pontul Euxin! Beneficiind de explicaţiile documentate ale maestrului Ion Crişu, vizita la Constanţa a oferit artiştilor invitaţi o adevărată „incursiune” în istoria străvechiului Tomis, unde a fost exilat aici poetul roman Ovidiu. După amiază s-au jucat ultimile două spectacole ale festivalului. Primul dintre ele a fost piesa „Gunoierul”, scrisă de Mimi Brănescu, jucată de trupa de teatru „Redoute” din Braşov, în regia lui Andrei Râlea. Din păcate, chiar dacă au stârnit râsul sălii, atât textul, cât şi interpretarea şi-au bazat succesul la public pe suspansul unor scene şi replici nu tocmai inspirate, care au abuzat de obscenul şi vulgaritatea unor situaţii singulare reieşite din chiar de titlul acesteia.

Ultimul spectacol al serii  avea să fie piesa „Tanţa şi Costel la Medgidia”, adaptată de Dan Mirea după textele memorabile ale lui Ion Băieşu, rezonând astfel cu denumirea festivalului. Piesa a fost jucată de trupa de teatru „Da” de la Reşiţa, fiind regizată de acelaşi Dan Mirea şi susţinută cu aplomb de către cei doi buni interpreţi în rolurile eroilor Tanţa şi Costel, care au reuşit să readucă pe scenă şarmul şi verva talentaţilor actori de odinioară, Coca Andronescu şi Octavian Cotescu. Cu decoruri minimale, cu situaţii şi glume mult îngroşate, cu care au refăcut cursul vieţii comice a celor doi protagonişti, spectacolul de sfârşit al festivalului a fost răsplătit cu „cascada” de râs sănătos a sălii.

Închiderea celei de a VIII-a ediţii a Festivalului de teatru de la Medgidia a fost una apoteozantă, plină de strălucire. Prima trupă răsplătită cu Trofeul Festivalului, însoţit de un splendid aranjament floral, a fost cea de la Iaşi, pentru prestaţia artistică remarcabilă a „Protecţiei animalelor”. Au urmat rând pe rând toate celelalte trupe participante, astfel că scena Festivalului a devenit o bogată revărsare de flori şi cuvinte de mulţumire adresate meritat gazdelor primitoare. O „poză” de final făcută cu toţi participanţii urcaţi pe scenă va rămâne o autentică mărturie a acestei ediţii. De pe chipurile tuturor se putea citi   bucuria trăirii, aşa cum este aceasta exprimată  şi în versurile lui Alecsandri:

                             C-aşa este lumea, o comedie,

                             Iar noi actorii care-o jucăm

                             N-avem dorinţa alta mai vie

                             Decât aplauze să merităm!

Aplauze şi mulţumiri pentru Medgidia, oraşul aflat mereu sub ocrotirea Thaliei.

Binemeritate aplauze şi pentru Ion Crişu, Florin Oprică şi Claudia Magadaş, amfitrionii„sufletişti” ai Festivalului de comedie teatrală de la Medgidia, ediţia 2019!

Mihai Caba

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole