Mereu îndrăgostită de partea fascinantă a vieţii

  Interviu cu bloggeriţa Rodica Mihaela Pasere : www.jurnaluliubirii.com   Rodica Mihaela Pasere a descoperit poezia de curând dar şi-a exersat scrisul susţinând un blog personal: Jurnaluliubirii.com. La vârsta...
Viena

 

Rodica Mihaela Pasere (dreapta) și Liliana Moldovan (stânga)

Interviu cu bloggeriţa Rodica Mihaela Pasere : www.jurnaluliubirii.com

 

Rodica Mihaela Pasere a descoperit poezia de curând dar şi-a exersat scrisul susţinând un blog personal: Jurnaluliubirii.com. La vârsta de 39 de ani, este pensionată şi chiar dacă se deplasează cu greutate îşi îndeplineşte cu bucurie rolul de mămică şi se descoperă pe sine permanent prin intermediul unor preocupări variate şi a unor noi provocări pe care le întâmpină cu inima deschisă şi cu o tinerească curiozitate fiindcă ştie, din experienţa proprie că nu există „nu se poate”. Dedicându-se scrisului şi pasiunii pentru blogging  scrie articole pe care le publică în mediul online fiindcă îi place să comunice cu oamenii şi este convinsă că trebuie să lase ceva în urmă. În acest an a debutat în domeniul literar prin publicarea unor versuri în volumul colectiv „Clepsidre înaripate” apărut la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca.

 

Liliana Moldovan (L.M.) : – Aţi participat recent la Festivalul autorilor cu dizabilităţi organizat la Tîrgu-Mureş  de Asociaţia HIFA România şi Biblioteca Judeţeană Mureş. Ce a însemnat pentru dumneavoastră acest eveniment?

Rodica Mihaela Pasere (R.M.P.): – Pentru mine a fost o mare onoare şi o mare bucurie în acelaşi timp să fiu invitată de doamna Liliana Moldovan să particip la acest Festival al autorilor cu dizabilităţi şi să am ocazia să recit în faţa unui juriu două dintre poeziile mele. A fost un eveniment foarte frumos, emoţionant, unde am cunoscut oameni minunaţi care m-au îmbogăţit sufleteşte.

 

L.M. : – Este primul proiect cultural dedicat persoanelor cu dizabilităţi la care participaţi sau v-aţi implicat, de-a lungul anilor, şi în alte acţiuni cu caracter similar?

R.M.P.: – De-a lungul anilor am luat parte la tot felul de acţiuni, cu şi pentru persoanele cu dizabilităţi, dar nu am mai participat la un festival care a adus în centrul atenţiei poezia şi pictura. Am participat la festivaluri care implicau modă şi dans, muzică, dar acesta a avut un caracter inedit atât prin temă culturală cât şi datorită locaţiei alese: Biblioteca Judeţeană Mureş.

 

Rodica Mihaela Pasere

L.M. : – Dansul reprezintă o pasiune neobişnuită pentru a persoană care se deplasează cu dificultate.  Vorbiţi-ne puţin despre relaţia pe care o aveţi arta mişcării prin dans şi despre participarea la festivalul „Mode H Europe” în Franţa, unde aţi fost prezentă în anul 2010.

R.M.P.: – Festivalul „Mode H Europe” e o mare provocare pentru oricine şi eu am avut norocul să fac parte din prima trupă de dans compusă  din persoane valide şi persoane cu dizabilităţi: „Just Dance”, cu care România a participat pentru prima dată în Franţa la acest festival, unde am avut ocazia să dansăm în faţa a 2000 de oameni. A fost un sentiment greu de descris în cuvinte. Am renunţat la dans ca să mă dedic rolului de mămică care acum e prioritar pentru mine. Trupa există şi acum într-o altă formulă şi sub numele de „Just Dance 2” şi fac lucruri foarte bune sub egida Asociaţiei Sf. Haralambie din Braşov(a cărei membră sunt) şi a minunatului om şi coregraf: Marius Grancea. Sunt mândră de mine că am făcut faţă acestei provocări şi sunt mândră de ei, dovadă stă faptul că merg la spectacolele lor, particip şi activ din când în când şi îi susţin din toată inimă.

 

L.M. : – Cum s-a născut pasiunea pentru blogging şi cu ce scop aţi creat site-ul jurnaluliubirii.com?

R.M.P.: – Pasiunea pentru blogging cred că există dintotdeauna dar nu avea o formă anume. Îmi plăcea să scriu şi am scris articole în câteva reviste. Citeam alţi bloggeri dar nu ştiam că într-o zi o să devin unul dintre ei. După ce am intrat în concediu de creştere a copilului mi-am dat seama că am nevoie de mai mult decât de discuţii despre scutece, copii, jucării şi blogul a fost la început o formă de antrenament a minţii. Acum e pasiunea mea de prim rang.

 

L.M. : – Orice persoană trece pe parcursul vieţii prin momente diferite care ar fi punctele cardinale care v-au marcat existenţa?

R.M.P.: – Vaccinul greşit care mi-a schimbat viaţa, prima călătorie în străinătate când am aflat că pot face orice dacă îmi doresc suficient de mult, înscrierea în Asociaţia „Sf. Haralambie” care m-a ajutat să mă dezvolt, să evoluez şi să am parte de experienţe noi şi naşterea fiului meu Dragoş, care mi-a schimbat viaţa, perspectivele, totul. Acum pot spune că sunt cu adevărat o femeie fericită şi împlinită.

 

L.M. : – Cine v-a sprijinit şi v-a fost aproape în momentele de bucurie sau de tristeţe?

R.M.P.: – Părinţii mei cărora vreau să le mulţumesc pentru toate sacrificiile şi pentru că mă ajută să-mi cresc fiul, iubitul meu care mă susţine în orice vreau să fac oricât de nebunesc ar fi şi prietenii care chiar dacă nu mă înţeleg mă susţin.

 

L.M. : – Există vreun capitol din viaţa dvs. pe are aţi vrea să îi daţi uitării sau să îl rescrieţi altfel?

R.M.P.: – Nu aş schimba nimic din viaţă mea, pentru că tot ce mi s-a întâmplat m-a ajutat să fiu cine sunt astăzi.

 

L.M. : – Cât de greu este să fii mămică cu dizabilităţii în România şi cum au reacţionat cei din jur atunci când i-aţi anunţat că urmează să deveniţi mamă?

R.M.P.: – Nimeni nu credea că eu o să fac un copil, nimeni în afară de mine care dintotdeauna mi-am dorit un băiat. Aşa că reacţiile au fost diverse: prietenii m-au încurajat, lumea m-a privit de parcă eram nebună, părinţii s-au bucurat, dar nimic nu m-a oprit din a-mi împlini visul şi asta aş vrea să facă toţi cei aflaţi în situaţia mea: să viseze şi să-şi ducă visele la îndeplinire.

 

L.M. : – Care ar fi cea mai importantă lecţie de viaţă pe care aţi dori să o transmiteţi băieţelului dumneavoastră?

R.M.P.: – Să nu renunţe niciodată la visele lui, să creadă în el indiferent dacă alţii se îndoiesc şi să ştie că nu există NU POT, doar Nu vreau! Mulţumesc mult Liliana Moldovan pentru tot, pentru că mi-ai dat ocazia să te cunosc, eşti minunată şi abia aştept să ne revedem.

 

LILIANA MOLDOVAN

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole