MESAJUL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI TRANSMIS COMISIEI MIXTE GUVERNAMENTALE ROMÂNO-GERMANE PENTRU PROBLEMATICA ETNICILOR GERMANI DIN ROMÂNIA

COMUNICAT ”MINORITATEA GERMANĂ DIN ROMÂNIA ȘI COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN GERMANIA SUNT PUNȚI SOLIDE ÎNTRE CELE DOUĂ STATE” Miercuri, 7 iulie 2021, Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj...
Viena

COMUNICAT

”MINORITATEA GERMANĂ DIN ROMÂNIA ȘI COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN GERMANIA SUNT PUNȚI SOLIDE ÎNTRE CELE DOUĂ STATE”

Miercuri, 7 iulie 2021, Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România.

 

Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale:

 

Salut desfășurarea, la Brașov, a celei de a XXIV-a sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-germane dedicate etnicilor germani din România. Mă bucur că, în ciuda dificultăților cauzate de pandemia de COVID-19, Comisia și-a desfășurat activitatea în continuare și că acum este posibilă revenirea la normalitate, prin organizarea acestei sesiuni în format fizic.

 

Comisia guvernamentală româno-germană dedicată etnicilor germani din România este unul dintre factorii care au contribuit la consolidarea cooperării bilaterale cu Republica Federală Germania. Relația dintre cele două state este una extrem de importantă, de natură strategică, fiind definită de o colaborare politică foarte bună, de legături istorice și sociale puternice și de o bogată cooperare economică.

 

Este îmbucurător faptul că, în pofida dificultăților generate de pandemia de COVID-19, relațiile româno-germane s-au menținut la un nivel foarte ridicat și îmi exprim, cu această ocazie, aprecierea pentru performanțele înregistrate de Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru al anului trecut, și pentru eforturile în avansarea agendei europene în contextul dificil generat de criza pandemică.

 

În context, doresc să evoc și influența pozitivă a minorității germane în dezvoltarea societății românești și a relațiilor economice bilaterale, Germania fiind prezentă în fiecare an pe primele locuri în topul investitorilor străini din România.

 

Apreciez, totodată, cooperarea excelentă în domeniul educației, în special împărtășirea experienței germane în ceea ce privește învățământul dual. Continuarea proiectelor și inițiativelor în acest domeniu contribuie la sinergia dintre educație și economie, cu beneficii pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește relațiile economice bilaterale. Din această perspectivă, am salutat recent aniversarea a 25 de ani de existență şi dezvoltare a liniei în limba germană a Universității Babeș – Bolyai, un exemplu despre cum limba germană poate să contribuie la competitivitatea învățământului superior şi la creșterea contribuției sale la schimburile economice.

 

Politica României în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale constituie un sistem-model de abordare a problematicii minorităților, iar minoritatea germană din România, respectiv comunitatea românească din Germania sunt punți solide între cele două state.

 

Proiectele concrete inițiate datorită cadrului general oferit de această Comisie mixtă au contribuit, în mod esențial, la conservarea identității și la dezvoltarea economico-socială atât a comunității etnicilor germani din România, cât și a colectivităților din care fac parte. Vreau să transmit mulțumiri şi în acest cadru pentru sprijinul acordat de Bundestag cadrelor didactice din România care își desfășoară activitatea în școlile cu predare în limba germană ca limbă maternă.

 

Continuitatea în funcționarea instituțiilor de învățământ și cultură ale minorităților asigură nu doar păstrarea diversității, a bogăției culturale și lingvistice multiseculare a României, dar aduce și beneficii pentru dezvoltarea socială și economică a țării. Sunt convins că discuțiile care vor avea loc anul acesta în cadrul Comisiei vor fi un pas înainte în dialogul dintre cele două părți, o nouă treaptă a colaborării dintre România și Germania, bazată pe încredere și prietenie.

 

În acest sens, urez lucrărilor Comisiei mult succes!

 

Mesajul este disponibil și aici:

https://www.presidency.ro/ro/media/mesajul-presedintelui-romaniei-klaus-iohannis-transmis-comisiei-mixte-guvernamentale-romano-germane-pentru-problematica-etnicilor-germani-din-romania

 

Viena
Categorii
ActualitateGermaniaRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole