Reporter: Sunteți ministrul Românilor de Pretutindeni de la începutul anului trecut. Cum a fost acel moment în care ați fost propusă pentru a ocupa această funcție? Ce v-a trecut prima dată prin minte?

Natalia – Elena Intotero: Eram conștientă de responsabilitatea uriașă pe care o presupune activitatea în sprijinul conaționalilor noștri din diaspora și din comunitățile istorice. Așa că propunerea m-a emoționat, m-a onorat și m-a responsabilizat, totodată. Primul gând a fost să fac toate eforturile pentru a confirma încrederea pe care mi-a acordat-o doamna premier Viorica Dăncilă și susținerea oferită de hunedoreni, de colegii din Partidul Social Democrat și de liderul partidului, domnul Liviu Dragnea.

Reporter: Care a fost cel mai dificil moment de când sunteți ministru și a fost necesară intervenția dumneavoastră?

Natalia – Elena Intotero: Chiar dacă rolul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni este de a promova și susține proiecte ale mediului asociativ românesc pentru păstrarea și afirmarea identității lingvistice, culturale și spirituale a românilor de peste hotare, nu am putut sta nepăsători la toate cazurile sensibile cu care se confruntă conaționalii noștri: decese, violențe, abuzuri. În acest sens, am fost și suntem în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale, cu doamna premier și am intervenit pentru a acorda sprijin ori de câte ori a fost cazul. Pot să spun că fiecare caz în parte m-a marcat profund.

Reporter: Vă solicită românii plecați în străinătate des, sprijinul? Dacă da, care sunt cele mai stringente probleme pe care vi le comunică? 

Natalia – Elena Intotero: În urma numeroaselor vizite pe care le-am efectuat dincolo de granițele țării și în întâlnirile cu mediul asociativ, cu mass-media în limba română, cu reprezentanții cultelor românești din diaspora și nu numai, am avut șansa să cunosc și să creez legături cu mulți români frumoși și muncitori care duc o viață cu bune, cu rele, cu probleme de zi cu zi. În general, românii sunt bine sau foarte bine integrați în țările în care au ales să lucreze, să învețe, să trăiască, iar contribuția lor în societate este apreciată atât la nivel social cât și economic.

Există și probleme care sunt specifice în funcție de fiecare comunitate în parte. Românii cer cât mai multe proiecte pe linie de educație, pentru a păstra identitatea lingvistică a sute de mii de copii de origine română născuți în diaspora sau în comunitățile istorice. Solicită, de asemenea, cât mai multe proiecte culturale, proiecte de promovare a României și a românilor de succes de pretutindeni. Totodată, își doresc o mai bună informare în legătură cu ceea ce se întâmplă în România, pentru că mulți dintre ei vor să se întoarcă acasă. De aceea am făcut demersuri pe lângă autoritățile locale din țară și am insistat pe importanța de a deschide canale de comunicare cu românii din localitățile lor care sunt plecați la muncă în străinătate. Astfel de punți de comunicare sunt esențiale.

Reporter: Ce vă doriți cel mai mult să reușiți să faceți pentru românii din toate colțurile lumii? Care este obiectivul pe care vi l-ați propus pentru 2019?

Natalia – Elena Intotero: Este greu să mă refer la un singur obiectiv, căci vorbim despre interesele și nevoile a aproximativ 10 milioane de conaționali și fiecare dintre ei este important. Dorința mea este să-i pot ajuta pe români să își recapete încrederea în România, pentru că România are nevoie de fiecare dintre ei, fie că decid să se întoarcă acasă, fie că doresc să acorde sprijin prin proiecte și inițiative.

Este o prioritate pentru noi să convingem românii din diaspora să se întoarcă în țară, prin măsuri care să răspundă cât mai bine așteptărilor pe care le au: salarii mai mari, infrastructură dezvoltată, sistem educațional și de sănătate. Sunt multe de făcut, există în continuare decalaje între nivelul din România și cel din alte state din Uniunea Europeană, la numeroase capitole, dar cred că suntem pe drumul cel bun în demersurile de a reduce cât mai curând aceste diferențe, de a contribui la o Românie mai prosperă și mai puternică.

Anul 2019 este unul extrem de important, este anul în care țara noastră deține, în premieră, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar problematica diasporei, în context european, este una dintre temele pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le aduce la masa dezbaterilor. Am convingerea că în urma reuniunilor cu miniștri și experți din toate statele membre ale UE vom identifica noi posibilități de a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, fie pentru a le facilita integrarea în țările unde au decis să se stabilească, fie pentru a-i convinge să revină în România.

De asemenea, pe lângă acordarea de finanțări nerambursabile pentru toți cei care vor să contribuie la promovarea și păstrarea identității culturale, lingvistice, religioase și naționale ale românilor de pretutindeni, vom continua câteva proiecte care au avut un impact semnificativ în anul 2018, și mă refer aici în special la campania „Informare Acasă, Siguranță în lume!”, pe care intenționăm să o extindem, sau la demersurile prin care dorim să acordăm recunoaștere valorilor românești de peste hotare. Nu în ultimul rând, sper ca anul acesta să putem inaugura Muzeul Românilor de Pretutindeni, proiect care există, deocamdată, în format online.

Reporter: Sunteți și deputat de Hunedoara. Cât de dificil este să păstrați legătura și cu hunedorenii, dar mai ales să îi ajutați atunci când vă solicită sprijinul, pentru că ei sunt cei care v-au ales și au așteptări mari de la dumneavoastră.

Natalia – Elena Intotero: Sigur că fără susținerea și încrederea hunedorenilor n-aș fi putut porni pe acest drum și doresc să le mulțumesc din nou. Mereu vin cu drag acasă și sunt preocupată de tot ce se întâmplă în județ, atât pe plan politic cât și social sau cultural. Încerc să păstrez legătura cu cât mai mulți dintre hunedoreni și să le fiu alături, împreună cu ceilalți colegi parlamentari, la cât mai multe evenimente, de la înfrățiri între localități la acțiuni cu caracter social sau religios. Vreau să vă spun că de multe ori, la întâlniri cu românii de peste hotare, m-au abordat oameni care mi-au spus: “Doamna ministru, și eu sunt hunedorean”, și cu mare bucurie îmi povesteau despre locurile de baștină. S-a întâmplat să mă întâlnesc chiar cu brădeni de-ai mei – la Bari, la Milano, la Paris și chiar la Washington. Așadar, legătura se păstrează cu hunedorenii fie că se află acasă, fie că trăiesc în străinătate. Hunedoara este un județ foarte frumos, care are foarte multe de oferit, lucru pe care l-au constatat și participanții la numeroase proiecte derulate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni:

Descoperă și Cunoaște România, Itinerar Centenar pentru jurnaliștii români din diaspora, Taberele Arc, care au avut ocazia să viziteze Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Muzeul Aurului, Mănăstirea Prislop, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Sarmizegetusa etc. În același timp, vorbim și de un județ cu probleme sensibile care necesită o implicare activă la nivel local, central și chiar european, și mă refer, de exemplu, la Valea Jiului. Îmi doresc ca cei de acasă să știe că au un real sprijin în mine și munca mea, să aibă încredere că voi continua să-i reprezint cu mândrie atât în județ, cât și dincolo de granițele țării. Iar acum, la început de an, profit de acest prilej pentru a le ura tuturor La Mulți Ani. Să avem un an bun. Doamne-ajută!

de Petronela Tamas

Sursa: https://www.servuspress.ro