Momentul adevãrului pentru partidele politice europene

Am analizat cu Alina Bargãoanu evoluţia partidelor politice europene din punct de vedere al comunicãrii. Lansarea Conferinţei privind viitorul Europei marchează un punct de cotitură în viaţa Uniunii Europene,...
Viena
Am analizat cu Alina Bargãoanu evoluţia partidelor politice europene din punct de vedere al comunicãrii. Lansarea Conferinţei privind viitorul Europei marchează un punct de cotitură în viaţa Uniunii Europene, În acest context, întrebarea pe care o lansăm este legată de rolul partidelor politice europene în această consultare, în acest exerciţiu de construire a legitimităţii. Cercetarea noastrã a stat la baza unui articol publicat de Adevãrul şi preluat pe blogul Casei Europei.

 

În mod paradoxal, se acordă foarte puțin interes partidelor politice europene în Uniunea Europeană, ceea ce naște întrebarea dacă aceasta e o abordare potrivită. Mai mult decât a confunda un partid european cu grupul politic din Parlamentul European sau de a-l remarca, eventual, cu aproximativ șase luni înainte de alegerile pentru Parlamantul European, puține lucruri putem spune despre un partid politic autentic european.

 

Conform definiției, un partid politic este o organizație care încearcă să obțină puterea politică în cadrul unui guvern, de obicei, în urma unui scrutin, prin participare la campanii electorale. Campaniile electorale sunt, astfel, situații de câștigare a adeziunii publice, de construire a legitimității, de cultivare a încrederii, ingrediente esențiale pentru exercițiul propriu-zis al guvernării. Recunoaștem aceste mecanisme pentru alegerile naționale sau chiar locale, dar, cu siguranță, la nivel european sau internațional nu avem ceva similar. Formal vorbind, partidele europene există de zeci de ani, dar ele nu participă la alegerile europene decât indirect, prin membri afiliați – la rândul lor partide politice naționale. În plus, să fim sinceri: deja ne este dificil să recunoaștem numele miniștrilor europeni (comisarii europeni), ce să mai zicem de liderii partidelor politice europene.

 

Fără competenţe de a participa în alegeri, fără vectori de comunicare, fără programe politice paneuropene, care să ofere răspuns la probleme paneuropene, pot avea partidele politice impact asupra mecanismulului decizional european, asupra construcției europene? Considerăm că potențialul partidelor europene este enorm, dar în anumite condiții. Având în vedere că cei care guvernează cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene sunt racordați la structurile de partide europene, este important să se adânceascã cooperarea în cadrul aceleiaşi familii politice. Însă trebuie abordate subiectele politice dificile, nu doar cele politically correct; subiecte care implică transformări de substanță, decizii care inaugurează un traseu sau altul, în domenii complexe, precum cel financiar, tehnologic, al educației, energiei sau al schimbărilor climatice. Totul analizat în timp real, iar deciziile luate de conducerile partidelor sã fie luate cu majoritate calificată, nu în unanimitate. Doar astfel putem spera să avem aceeași procedură și la nivelul Consiliului European pentru a avansa cu adevãrat în contrucția europeană.

 

Anumite dezvoltări de la nivelul partidelor europene sau al grupurilor din Parlamentul European sunt adevărate semnale asupra evoluției UE. Puțin își mai amintesc, dar retragerea, în 2009, a conservatorilor britanici din grupul Partidului Popular European și formarea grupului ECR (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) au fost un factor catalizator pentru Brexit.

 

Lansarea Conferinței privind viitorul Europei marchează un punct de cotitură în viața Uniunii. În acest context, întrebarea pe care o lansăm este legată de rolul partidelor politice europene în această consultare, în acest exercițiu de construire a legitimității. Este o șansă enormă de care partidele politice ar trebui să profite pentru binele cetăţenilor europeni. Pandemia a schimbat totul, iar cetățeanul obișnuit nu mai are răbdare cu politicieni care explică, tehnic, cum nu sunt ei responsabili de acest subiect; sau de alte subiecte de complexitate asemănătoare, care au impact concret și direct asupra fiecărui cetățean în parte.

 

În ultimele 12 luni, Comisia Europeană a dat un exemplu, implicându-se cu succes în managementul crizei sanitare fără a avea competențe pe politicile de sănătate. Potrivit eurobarometrelor, cetățenii apreciază această abordare, conștienți fiind de faptul că este nevoie de coordoare la nivel european pentru rezolvarea problemelor reale din societate. Problemele, așa cum știm, așa cum a demonstrat-o și pandemia, transcend granițele naționale, uneori chiar frontierele Uniunii Europene. Fără implicarea partidelor europene în aceste dezbateri, fără conectarea lor la preocupările cetățenilor europeni, sunt șanse ca Uniunea Europeană să se confrunte, în permanență, cu spectrul lipsei de legimititate, cu acuzația că este o construcție tehnocrată, desprinsă de nevoile reale, fără capacitatea de a inversa divergența național-european într-o forță convergentă, care să ducă Uniunea înainte.    

Dr. Dan LUCA

 

Viena
Categorii
ActualitateRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole