MUZEUL AVIAȚIEI ÎN SĂRBĂTOARE

22 iulie 2021. Zi de sărbătoare pentru Muzeul Național al Aviației Române. Liga Aeriană Română de la București, împreună cu Liga Aeriană Română, Filiala Cluj, în colaborare cu Muzeul...
Viena

22 iulie 2021. Zi de sărbătoare pentru Muzeul Național al Aviației Române. Liga Aeriană Română de la București, împreună cu Liga Aeriană Română, Filiala Cluj, în colaborare cu Muzeul Aviației, cu editura Ecou Transilvan, cu Forțele Aeriene Române au organizat o adevărată manifestare aviatică, culturală, spirituală și patriotică. Simpozion, Expoziție de avioane, Expoziție de carte aviatică, Lansări de cărți de istoria aviației militare. Cu această ocazie, au fost lansate cărțile ”Antologia Aviației”, coordonator comandor (Rz.) Ștefan Popa, apărută la editura clujeană Ecou Transilvan și ,,Așii aviației de vânătoare române – Escadrila de aur – primii doisprezece” a domnului general-maior dr. (Rz.) Victor Strîmbeanu. Această activitate a fost dedicată Zilei Aviației și a Forțelor Aeriene Române, dar și ocrotitorului aviatorilor, Prorocul Ilie Tesviteanul.


Printre invitați s-au numărat generalii de aviație Orzeață Mihail, Florian Râpan, Pațilea Iulian, Jurubescu Tache, profesorul univ. doctor Vasileanu Marius, profesorul univ. dr. Avram Valeriu, cercetătorii istorici Dan Antoniu, Daniel Focșa, inginerul Bartoc Alexandru. Au mai participat soții și fiice ale piloților militari care au luptat în al Doilea Război Militar, ofițeri de aviație, scriitori, poeți, artiști și sportivi. Organizatorul întregii activități a fost domnul general-maior dr. (Rz.) Victor Strîmbeanu.
Au vorbit publicului generalii de aviație Orzeață Mihail, Florian Râpan, Victor Strîmbeanu, comandorul (Rz.) Popa Ștefan, profesorii Valeriu Avram, Marius Vasileanu, cercetătorii istorici Dan Antoniu, Daniel Focșa și inginerul Bartoc Alexandru.


Manifestarea aviatică și culturală s-a transformat într-o adevărată lecție de istorie și patriotism cu multe emoții puternice, ecouri aviatice, spirit patriotic și o strălucire spirituală. Activitatea a fost dedicată ca o reparație morală a piloților care au luptat în al Doilea Război mondial, tuturor acelor persoane care au contribuit la istoria aviației militare, tuturor persoanelor care, într-un fel sau altul au transmis o parte din esența și frumusețea zborului prin cultură și artă. Ne referim la literatură, istorie, filosofie, pictură, fotografie, sculptură. Aici, ne amintim de marele sculptor Constantin Brâncuși, care toată viața a fost obsedat de ideea zborului, făcând o afirmație genială: ”Eu nu am creat păsări, ci zboruri”. Spuneam de spiritele înalte ale aviației că au transmis în parte mesajul despre zbor, pentru că zborul reprezintă eternitatea și asemenea dumnezeirii, nu are început și nici sfârșit, trăirea zborului este profundă și greu de uitat. Zborul transmite omului cel mai complet și complex mesaj: un amestec de uimire, de bucurie, de fericire, de teamă, de siguranță, de încredere. Aici este vorba de mult curaj, de multă îndrăzneală, pentru că așa cum spunea marele istoric și filosof Plutarh: ”Nimic nu este de necucerit pentru cei curajoși, nimic nu este greu pentru cei îndrăzneți”. Asemenea trăire, asemenea emoții puternice, asemenea curaj îl mai întâlnim la pustnicii care au minunata chemare de a vedea lumina necreată a harului dumnezeiesc. Este ceva fenomenal, ceva ce nu poate fi exprimat în cuvinte. Această stare de entuziasm, de euforie, de emoții puternice am regăsit-o și la Muzeul Aviației. Mulțumim tuturor participanților la această minunată activitate militară, civică și patriotică.
Mulțumim, București! Mulțumim, Muzeul de Aviație! Cer senin!

Comandor (Rz.) Ștefan Popa

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole