Muzica hiper/spectrală românească în SUA: Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram

<p><img style="float: left;" src="images/stories/TEST/ADRIANA/01Ana-Maria_Avram_Iancu_Dumitrescu.jpg" alt="01Ana-Maria_Avram_Iancu_Dumitrescu" width="250" height="212" /></p> <p>Parte a unei serii de concerte organizate în SUA, care celebrează muzica românească, Miller Theatre din New York sărbătorește avangarda inovatoare a...
Viena

Compozitorul, muzicologul şi dirijorul român Iancu Dumitrescu (http://www.millertheatre.com/events/iancu-dumitrescu) este unul din cei mai de seamă reprezentanţi, la scară mondială, ai curentului spectral/hiperspectral în muzică și fondator, în 1976, al Ansamblului Hyperion. Întreaga sa operă este bazată pe principiul fenomenologic, pe care Dumitrescu l-a adoptat de la maestrul său, Sergiu Celibidache. Compozițiile sale au fost interpretate de solişti, dirijori şi ansambluri celebre din întreaga lume, printre care London Sinfonietta (Londra), „iO” String Quartet (New York), Musiques Nouvelles (Bruxelles), Ensemble Mosaik (Berlin) şi Le Balcon (Paris).

Compozitoarea, pianista şi dirijoarea Ana-Maria Avram (http://www.millertheatre.com/events/ana-maria-avram) a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti şi are un doctorat în estetică muzicală la Universitatea Sorbonna. Membră a Ansamblului Hyperion începând cu anul 1988, Ana-Maria Avram reprezintă, alături de Iancu Dumitrescu, curentul hiperspectral în muzica românească actuală. Creaţia sa, cuprinzând peste 130 de opusuri simfonice şi camerale, este bazată pe o sinteză originală de surse electro-acustice şi experimentale.

Prezenţa lui Iancu Dumitrescu şi a Anei-Maria Avram în cadrul acestei serii de concerte organizate de David Shively (co-director artistic al ansamblului Either/Or) este susţinută de către ICR New York, ca o continuare a efortului de promovare a culturii românești de avangardă, în SUA.

Viena
Categorii
Noutăți

Alte Articole