Ne intoarcem la birou sau continuam munca de acasa?

Ne intoarcem la birou sau continuam munca de acasa? Dupa luni intregi in care multi angajati si-au desfasurat activitatile de serviciu la distanta, de cateva saptamani se pune problema...
Viena

Ne intoarcem la birou sau continuam munca de acasa?

Dupa luni intregi in care multi angajati si-au desfasurat activitatile de serviciu la distanta, de cateva saptamani se pune problema revenirii fizice la serviciu in tot mai multe companii din tara si din lume. E oare ideea cea mai buna?

Google a decis sa isi tina angajatii acasa pana la jumatatea anului 2021. Multe companii, inclusiv romanesti, au spus ”pas” revenirii fizice la birou, continuand sa lucreze de la distanta. Exista insa firme in care, prin domeniul de activitate sau prin anumite particularitati ale companiei, se impune prezenta fizica, cel putin din cand in cand, daca nu intr-un program full.

Problema pe care o are insa Romania e data in primul rand de dinamica epidemiei. Dupa iesirea din starea de urgenta, multe firme au inceput sa isi cheme angajatii in mod fizic in spatiile de birouri. Intre timp, epidemia a evoluat ingrijorator in tara noastra, fiind printre primele locuri in Europa la numarul de imbolnaviri raportat la numarul de locuitori si inregistrand zile la rand recorduri de noi infectari, in medie peste 1.000 de cazuri in 24 de ore.

Toata aceasta evolutie nefavorabila din ultimele saptamani ii determina pe manageri sa se mai intrebe inca o data: revenim sau nu ma munca? Daca am revenit, e momentul sa ne intoarcem acasa?

Ei bine, opiniile consultate de noi arata ca exista ingrijorari simtitoare din partea angajtilor cu privire la necesitatea prezentei fizice la birou. Desi cele mai multe dintre companiile care si-au chemat angajatii in mod fizic asigura masuri de igienta conforme cu reglementarile din pandemie si au renuntat chiar la birourile open space, tot exista spatii comune care pot reprezenta un risc de infectare: baile, lifturile, bucataria, etc.

Pe de alta parte, eventuala naveta catre si dinspre serviciu poate fi o alta sursa de infectare, mai ales intr-o Romanie care nu are ca atuuri infrastructura rutiera, a carei Capitala se sufoca pe strazile mult prea inguste, mult prea aglomerate, mult prea lipsite de imbunatatiri si parcari.

Nu in ultimul rand, conceptul de a lucra de acasa se intersectase destul de timid cu modelul de business traditional, preponderent in Romania, insa se simtea de dinainte de pandemie o dorinta a angajatilor de a avea o astfel de oportunitate, motivati fiind de dorinta de a mentine un echilibru intre viata personala si cea profesionala.

Or pandemia a fortat putin lucrurile. Munca remote a fost o solutie de avarie si, in cele mai multe dintre cazuri, desi una provocatoare, s-a dovedit a fi de succes. Daca merge asa, de ce sa nu ramanem acasa? Se intreaba multi dintre angajati.

Ei bine, angajatorii au si ei motivele lor pentru care pot ridica nemultumiti din sprancene la auzul acestei intrebari. Pe de-o parte, unii pot considera ca anagajatii isi pierd motivatia, nu mai sunt controlati, nu se mai afla sub observatia directa a sefului si pot sa isi piarda concentrarea si eficienta fiind absorbiti de treburi casnice.

Pe de alta parte, exista anumite domenii de activitate care, desi pot functiona remote, au nevoie de interactiune. Poate ca lucrurile merg ”ca unse” doua, trei luni, dar poate interveni o ruptura in comunicare, in legaturile echipei, lucru se se va reflecta negativ asupra performantelor muncii si apoi asupra cifrelor firmei respective.

Argumente pot fi gasite la nesfasit, atat in favoarea muncii de acasa, cat si in defavoarea ei. Cert e pandemia forteaza niste schimbari in modelul de business autohton, schimbari care oricum ar fi venit la un moment dat, poate intr-o maniera mai lenta. Insa in toata aceasta valtoare a evenimentelor, managerii pot mirosi oportunitatea. Chiar daca nu au fost pregatiti de un impact cu o perspectiva a schimbarii atat de aproape de orizontul lor, pot profita de ea si pot sa isi construiasca afaceri de viitor, plecand in primul rand de la curajul de a renunta la o mentalitate care a dat randament candva, dar care devine poate neadaptata vremurilor pe care le traim.

de Magda Florea
Senior Editor Manager.ro
Sursa:https://www.manager.ro/articole/ultima-ora-93/ne-intoarcem-la-birou-sau-continuam-munca-de-acasa-105136.html

Viena
Categorii
Economie

Alte Articole