NESUPUSELE: 100 DE FEMEI IMPORTANTE DIN ROMÂNIA, PE CARE NU PREA LE CUNOAȘTEM

NESUPUSELE: 100 DE FEMEI IMPORTANTE DIN ROMÂNIA, PE CARE NU PREA LE CUNOAȘTEM   … ,,NESUPUSELE‘‘  vol. I,  o carte absolut necesară, în care se găsesc 100 de povești...
Viena

NESUPUSELE: 100 DE FEMEI IMPORTANTE DIN ROMÂNIA, PE CARE NU PREA LE CUNOAȘTEM

 

… ,,NESUPUSELE‘‘  vol. I,  o carte absolut necesară, în care se găsesc 100 de povești de viață ale unora dintre cele mai importante personalități feminine din istoria noastră. Nu prea știm mare lucru despre ele, despre multe nici n-am auzit, atâta vreme cât, până nu demult, istoria înregistra în cărți mai ales realizările domnilor. Tocmai de aceea, cartea asta pe care a conceput-o De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ar trebui să ajungă la cât mai mulți dintre noi. Nu doar la copii (deși cartea este în primul rând concepută pentru ei), atâta vreme cât majoritatea dintre noi știm prea puține despre femeile care au pus umărul la o lume mai bună.

Cartea ne face tuturor cunoștință cu scriitoare, femei de știință, sportive, artiste, spioane și activiste pentru drepturile omului, principese și generații întregi de femei casnice, a căror muncă absolut esențială nu a primit niciun strop de recunoaștere. Din prezentarea proiectului, aflăm că „nesupusele sunt femei de succes în sensul obișnuit al termenului, dar şi într-un sens mai generos – în care reuşita înseamnă diplomaţie, adaptare asumată la vremuri, empatie, grijă cotidiană pentru aproape, implicare, discreție, coloană vertebrală, modestie, tandreţe, răbdare.‘‘

Mai mult, poveștile celor 100 de femei sunt scrise și ilustrate la rândul lor de femei, autoare și graficiene din zilele noastre. De texte s-au ocupat Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grünberg și Cristina Andone, iar de ilustrații, Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosz, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă și Criss Barsony. Autoarele cărții vor susține o serie de ateliere cu copii și adolecenți prin toată țara, iar dacă nu aveți cum să ajungeți la ateliere, puteți să contribuiți la rândul vostru pe platforma online www.nesupusele.ro, cu propriile povești despre nesupusele din viețile voastre. Cine sunt femeile din jurul vostru – mame, bunici, profesoare, vecine etc. – pe care le-ați vedea pe listă?

Ne bucurăm tare mult că, pe lângă Povești de seară pentru fete rebele, carte publicată în două volume la Editura Litera, în care sunt adunate poveștile de viață ale unora dintre cele mai importante femei din istoria lumii, și Femei în știință, proaspăt apărută la Nemira, NESUPUSELE completează procesul de recuperare istorică și culturală cu femei din istoria – încheiată sau live – a României.

Sursa: Scena9.ro

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole