NICOLAE VĂLĂREANU SÂRBU – Un oraș transilvan

Nimbul orașului medieval încrustat pe ziduri respiră din uitarea solemnă și bucuria trecătorilor. Arcade ale destinului istoric se agață de gândurile noastre rememorând vremurile apuse în cenușa faptelor. Lângă...
Viena


Nimbul orașului medieval încrustat pe ziduri respiră din uitarea solemnă și bucuria trecătorilor. Arcade ale destinului istoric se agață de gândurile noastre rememorând vremurile apuse în cenușa faptelor. Lângă turnurile cu creneluri, odihnesc reverberații mirate ale drumețului grăbit de nevoile prezentului. La porțile impozante ale cetății de odinioară stau de veghe necontenit: aura trecutului, cenușiul prezentului și zâmbetul viitor al renașterii sale. Poate numai așa peste fardul ruginit și colbul așezat pe iluziile noastre înfășurate în dorința de mai bine vor sosi vulturii din înălțimile la care aspirăm. Acum îți împrospătezi gândurile în izvoarele nesecate ale moștenirii, ți se dezvăluie trofeele câștigate prin spirit și adversitate. De pe dealurile dezvelite care înconjoară cetatea, soarele reînnoirii îți atinge fruntea și-ți binecuvântează surâsul. Duhul iertării se înalță peste sufletele căzute în păcat și din umbra păianjenului neobosit în țesere, străbat razele luminii. Clopotele catedralelor bat și absorb sub sunete tristețe și bucurie. Nu știu dacă ar crede cineva iubirea un păcat , când de fapt este o trăire, un continuu zbucium, o sete de adevăr și dreptate, o rugăciune îndreptată prin cuvânt spre biruință și înfăptuire. Întotdeauna fac un gest de plecăciune în fața chemării de taină în dulcea respirație a visului frumos. Lacrimile boabe de mărgăritar picurate de stele, uneori haotic pe acoperișuri odată cu ploile răzlețe ne pierd și ne regăsesc în șoaptele sfâșiate de incosecvența prezentului. Alb de salcâm cu fluturi ne umple sufletul de arome nemirosite încă.

Străduțe înguste pe sub arcade ca acoladele unesc ziduri înroșite de sângele cărămizilor și inimi înroșite de patimi, porunci nedefinite sălășluiesc cu o sfințenie de lut în drumurile noastre nesfârșite și platonice. Din interiorul vechilor clădiri se aud nerostitele cuvinte ascultate și înțelese numai de nobilii și târgoveții tăcerii. Ei știu cum să pășească pe treptele deziluziilor și împlinirilor cu sufletul deschis. Se aud trubadurii și menestrelii de altă dată fredonând sub ferestrele domnițelor iar pe podul miciunilor se dezbat la îmbinarea serii cu noaptea, în umbra lămpilor cu gaz, taine nebănuite și întîmplări stranii din cetate. Și ce frumos este când ochii de pisică ai acoperișurilor gotice ori baroce nu te urmăresc. Se aruncă peste balustradele podului tot ce sună fals și nu este picant pentru urechile deschise la curiozitate și bârfă iar străduța pe dedesupt urcă domol avidă de întâmplări șugubețe ca ochii orbului după lumină.
În tolba cu povești și întâmplări adorm toți oștenii, cavalerii și prinții în somnul de piatră din orologiile din turnul sfatului ori al catedralelor, purificat de credința fiecăruia în zeitatea sufletului său , mereu deschis la demnitate, iubire și aspirație.

Munca, iubirea și lupta pentru menținerea cetății întotdeauna neîngenuncheate și înfloritoare prin meșteșugul fiecărei bresle și cetățean rămân blazonul și esența care răzbat și se transmit și astăzi ca o apoteoză a primordialității, unității și utilității valorilor reale de creație umană, odinioară și astăzi, în cultura și civilizația europeană.

Nicolae Vălăreanu Sârbu

Născut la 01.01 1948 în Vălari, comuna Stăneşti, jud. Gorj, urmează şcoala primară în satul Vălari(1955-1959), şcoala elementară la Stăneşti(1959-1962)  şi apoi liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu(1962-1966) iar după, Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj – Napoca(1966-1971) și Facultatea de filozofie  din Cluj – Napoca (1973-1978).

Activitatea literară

 Volume de poezie:,,Ferestrele Nopţii’’ apărut la editura Blumenthal Bucureşti în 2010 ,,Poeme Vălărene” apărut la editura Blumenthal Bucureşti în 2011 ,,Nisipuri pe vânt”din proietul „Întoarcerea fiului risipitior” al revistei Singur, editura Singur Târgovişte în 2012; ,,Poeme pentru mai târziu„apărut la editura Lindenfeld Bucureşti în 2012, ”Frigul însingurării” apărut la editura Lindenfeld, Bucureşti în 2013 care a obţinut premuiul II la Orăştie-concursul internaţioal al revistei Visul în 2013. „Abur de vis” apărut la editura Tipo Moldova, Iaşi în 2014, colecţia OPERA OMNIA – Poezie contemporană.”;Tăcerea Umbrei” apărut la la editura Blumenthal din Bucureşti în 2014; Premiul II la poezie dedicată satului românesc, acordat de revista Dor de Dor în 2014; ,,Fluturi de Trup” apărut la editura Blumenthal din Bucureşti în 2015; ,,Năluca în pustă” poeme, a apărut la editura Cenaclul de la Păltiniş, Sibiu în 2016; ,,respirăm în inima lucrurilor” în colecţia Poezia Vie publicată în colaborare cu Asociaţia Culturală Direcţia 9, coordonată de Adrian Suciu, la editura Grinta, Cluj Napoca 2017, ,,Geometriile Spaţiului’’ volum publicat de editura eCreator – Ceconi,  Baia Mare 2017, şi volumul bilingv ,,Înamiaza tăcerii/The noon of silence” publicat de  editura Lifeart, Drăgăneşti Olt în 2017, ,,Insomnii de luminăpublicat de editura eCreator Baia Mare în 2018, ,,Pe acoperișul unui veac”publicat de editura Armonii Culturale, Adjud 2019,,,Femeia de ploaie”publicat de editura eCreator Baia Mare  în 2019 si  ,,Frunze pe ramuri de os’’ publicat de editura Armonii Culturale, Adjud 2019

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole