„Nomadul hygge”, student în Belgia

Deși la kilometri distanță de familie, student în Belgia, sentimentul cu care am terminat primul an a fost cel de home sweet home. Tehnic nu e un home, este...
Viena

Deși la kilometri distanță de familie, student în Belgia, sentimentul cu care am terminat primul an a fost cel de home sweet home. Tehnic nu e un home, este o garsonieră fără aer condiționat și relativ mică, dar are avantajul de a avea bucătărie și baie. În jurul garsonierei gravitează povestea mea compusă din mirare, bucurie, intimitate și banalitate. Puterea sa gravitațională este dată faptul că e mai mult un sentiment decât un loc. Fiind plimbat de mic, mersul prin alte țări este precum vizitarea unui sector nou. Ca în vis, pe nepusă masă, am devenit parte din noul habitat, habitatul studenților internaționali la filosofie în Leuven. Pe scurt, oriunde am mers, m-am simțit ca acasă.

„E putredă povestea, are prea multă miere. Cum să nu-ți fie dor de casă? Nu te-ai certat măcar c-un coleg?” Argumentat, voi respinge obiecțiile de mai sus. N-am simțit plecarea din țară precum tăierea cordonului ombilical, dar dorul de familie ar fi existat dacă nu aș fi fost vizitat periodic de părinți. M-am certat cu doi colegi, cu unii am ieșit la o bere, iar pe mulți alții i-am ignorat. Nu știu care e sensul vieții, dar știu că mulți oameni vor a se simți, cum zic danezii, hygge (cosy).

În garsonieră s-a și gătit. Niciodată singur, întotdeauna cu prietenii, căci gătitul, precum limbajul, este public. (Gătitul e o artă, iar precum orice artă, are nevoie de un public.) În loc de Investigații Filosofice, unde Wittgenstein argumentează nonsensul limbajului privat, eu voi scrie Investigații Culinare. Tezele din Investigații Culinare sunt paste cu pak choi, paste cu creveți și pui cu curry. ,,Curat murdar!’’, ar protesta un sceptic, căci nu poți găti așa ceva în anul întâi. Într-adevăr, ar fi fost imposibil fără tovarășul meu turc, care a desăvârșit argumentația din Investigații Culinare. El a venit cu rețetele și a ajutat la gătit. Eu am venit cu cumpărăturile și improvizațiile. În loc de desert, ne-am delectat cu seriale și meme-uri.

Îmi place să fac pe gazda, să arăt atât că îmi pot purta singur de grijă, cât și că îi pot ajuta pe alții. Leuven nu a fost un joc de supraviețuire, poate doar puțin la nivel academic. Deși cantina facultății se îngrijește de mine, eu neg teza conform căreia n-am devenit independent. Programul meu, viața mea, facultatea mea – persoana întâi singular predomină în tinerețe, atunci când visăm la a răzbi.

Habitatul fiind internațional, varietatea de specimene abundă. Am întâlnit după cum urmează: un vietnamez, un hong kong-ian, un belarus, un turc și un croat, trei singaporezi, doi britanici, o grecoaică etc. Aceste specimene se întâlnescîn două mari biotopuri, Pangea și Fakbar (Faculty Bar). Pangea este un bar unde se organizează evenimente, seri de film sau de bere. Fiecare facultate are o gildă, formată din studenți, ce dețin un bar. Cele două biotopuri m-au forțat să ies din carapace, să fac small-talk-uri. Ce legătură au astea cu  garsoniera? Foarte mare, fără Pangea și Fakbar ar fi fost mai greu să interacționez cu lumea. Nu poți fi acasă fără să interacționezi. Barurile ca barurile, dar cum legi învățatul de garsonieră?

Extrem de simplu. Când garsoniera e urâtă, îți vine să fugi. Așa și atunci când ești urât. Dacă nu îți respecți auto-promisiunile devii urât, iar eu mi-am promis să învăț. Un sinonim pentru urât, în acest context, este ideea lui Sartre de „rea credință” (sau iresponsabilitate). Existențialismul este un Umanism a lui Sartre care m-a mobilizat timp de o săptămână, să nu mai procrastinez. La finalul săptămânii, procrastinarea (lenea) s-a întors și nu înțeleg de ce. În general,  procrastinarea crește direct proporțional cu dificultatea. Într-adevăr, din cauza materialelor multe de studiu, ritmul la facultate e altul decât la liceu. La aproape toate cursurile, am avut de analizat texte, adesea de unii singuri. În cadrul seminarelor, profesorii ne-au ajutat în analiza acestora. Nu aș fi avut habar de anumite aspecte ale unor fraze sau concepte fără ajutorul lor.

Motto-ul articolului, home sweet home, este un englezism. Limba română e contaminată cu cât globalizarea crește, ar spune unii. Nu am flamandisme deoarece cursurile le fac în engleză. Trăitul în străinătatepare o înstrăinare pentru naționaliști. Fiecare, poate, avem în noi un anti-globalist. Pentru mine, acasă nu e unde am copilărit, ci locul care rezonează cu mine. Nici măcar nu este un loc, acasă este o stare de spirit. Patriotismul și globalismul pot coopera dacă putem integra culturi noi păstrând specificul național, ceea ce e plauzibil (știind că multe culturi s-au format prin a importa elemente din alte culturi). Deocamdată, mă simt acasă în Leuven, un orășel universitar de tip Hogwarts unde învăț la cea mai creativă universitate din Europa. În viitor, multe se vor schimba, iar prin această tautologie îmi doresc să spun că nu există un acasă fix și ideal – suntem nomazi.

NB:

Hygge [‘hygə] este un adjectiv danez și norvegian frecvent utilizat, ceea ce înseamnă „plăcut”, „frumos”, „bun, „cămin confortabil”, „pitoresc”, „mic, dar frumos”. Hygge este un concept folosit de danezi pentru a arăta modul de viață frumos.

Meme este un termen folosit de tinerii din zilele noastre pentru imaginile care conţin mesaje ironice la adresa unor evenimente sau situaţii din viaţa cotidiană. Un meme poate fi descris ca o satiră imagistică, un umor fin care taxează tarele societăţii.

Radu Nedescu

Viena
Categorii
BelgiaDiasporaSens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole