NOMINALIZĂRILE LA PREMIILE SOFIA NĂDEJDE PENTRU LITERATURĂ SCRISĂ DE FEMEI – EDIȚIA A III-A

NOMINALIZĂRILE LA PREMIILE SOFIA NĂDEJDE PENTRU LITERATURĂ SCRISĂ DE FEMEI – EDIȚIA A III-A Juriul, din care fac parte Graţiela Benga-Ţuţuianu, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovanel, Andreea Grinea Mironescu și...
Viena

NOMINALIZĂRILE LA PREMIILE SOFIA NĂDEJDE PENTRU LITERATURĂ SCRISĂ DE FEMEI – EDIȚIA A III-A


Juriul, din care fac parte Graţiela Benga-Ţuţuianu, Cosmin Ciotloș, Mihai Iovanel, Andreea Grinea Mironescu și Adriana Stan, a desemnat cărțile nominalizate la cele patru categorii pentru a treia ediție a Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, eveniment desfășurat în cadrul Zilelor Sofia Nădejde – ediția a III-a.
Astfel, la categoria Poezie au fost nominalizate următoarele titluri:
Pulsul nu poate fi minimalist de Mariana Codruţ (Editura Paralela 45, 2019)
Sputnik în grădină de Gabriella Eftimie (OMG, 2020)
Vorbesc din nou pozitiv și din nou pozitiv de Gabriela Feceoru (Editura Charmides, 2019)
Delacroix este tabu. Amendamentele lirice de Medeea Iancu (Fractalia, 2019)
Civilizații de Olga Ștefan (Paralela 45, 2020)
La categoria Proză, au intrat pe lista scurtă următoarele titluri:
Sonia ridică mâna de Lavinia Braniște, (Editura Polirom, 2019)
Hipodrom de Nora Iuga (Editura Polirom, 2020)
Toți copiii librăresei de Veronica D. Niculescu, (Editura Polirom, 2020)
Prevestirea de Ioana Pârvulescu (Humanitas, 2020)
Complezență. Înălțarea la ortopedie. Musafir pe viață de Simona Sora (Editura Polirom, 2020)
La categoria Debut-Poezie, juriul a nominalizat următoarele volume:
Industria liniștirii adulților de Anastasia Gavrilovici (Casa de Editură Max Blecher, 2019)
Fotocrom Paradis de Deniz Otay (OMG, 2020)
Fetele visează electric de Monica Stoica (Editura Charmides, 2019)
La categoria Debut-Proză, au fost nominalizate cărțile:
Tot ce i-am promis tatălui meu de Ioana Stancescu (Editura Trei, 2020)
Copiii lui Marcel de Ema Stere (Editura Polirom, 2020)
Orașul promis de Valentina Șcerbani (Editura TracusArte, 2019)
Juriul a selecționat dintre cărțile publicate în perioada 1 septembrie 2019 – 1 septembrie 2020, urmând ca volumele apărute după această dată să intre în competiție pentru ediția următoare.
Enumerarea titlurilor nominalizate este făcută alfabetic, premiile urmând a fi anunțate în 24 septembrie, în cadrul Galei.
Tot în cadrul Galei va fi decernat premiul special O cameră doar a ei. Anul acesta, echipa organizatoare a decis ca acest premiu să-i fie decernat scriitoarei Sanda Cordoș, pentru efervescența cu care susține, prin articolele sale critice, de mai multe decenii literatura română contemporană.
Sanda Cordoș: „Aceste premii sunt importante pentru că pun în evidență contribuția feminină într-o literatură cu destule scriitoare foarte serioase și deosebit de profunde, care au dat (sau chiar acum, când eu scriu aceste rânduri, lucrează la) cărți tulburătoare în multe privințe, care aduc la expresie și fixează situații ori nuanțe (definitorii!) ale condiției umane. Într-un fel, premiile Sofia Nădejde scot la iveală o dimensiune esențială (a artei în general): puterea celor fragili, forța periferiilor”.
Elena Vladareanu, inițiatoarea proiectului Sofia Nădejde: „Mă bucur foarte mult că acest premiu, care anul acesta poartă numele (românesc) al lui unui text celebru al Virginiei Woolf, merge la Sanda Cordoș. Pentru că de foarte multe ori, istoria și critica literară par a fi doar o cameră a literaturii, o cameră unde intră foarte puțini, unde rămân și mai puțini, iar din cei care rămân, ele, femeile, sunt cel mai puțin vizibile. Istoria și critica literară cer dăruire și tenacitate și te țin acolo, în camera aceasta, fără să îți ofere prea mare vizibilitate sau succes, decât cel mult în rândul filologilor. Iar munca de-o viață a Sandei Cordoș merită să fie cunoscută și dincolo de camera aceasta, spre care rareori se îndreaptă reflectoarele scenei literare”.
Și în acest an, proiectului Sofia Nădejde i s-a alăturat publicația scena.ro, prin oferirea unui Premiu de dramaturgie, care va merge către dramaturga Alexandra Pâzgu.
Alexandra Pâzgu: „Faptul că am primit acest premiu, tocmai în această perioadă de incertitudine generală este un gest de susținere, care mă motivează să continui ceea ce am făcut dintotdeauna: să cercetez realul și imaginarul contemporan prin cuvinte, care uneori sunt transformate în imagini și împărtășite colectiv în cadrul unui spectacol”.
Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei se desfășoară în cadrul Zilelor Sofia Nădejde – ediția a III-a, un micro-festival care a început pe 29 august, cu Seara de scurtmetraje românești realizate de femei.
Zilele Sofia Nădejde este un proiect al Asociației ART NO MORE și sprijinit financiar de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: tranzit.ro/bucurești, scena.ro, Rezidența BRD Scena9, Asociatia Română a Femeilor în Cinema, Librarium, Cărturești, Apollo111 Teatrul, La Două Bufniţe,
Parteneri media: Radio România Cultural, DLITE, Scena9, Observator cultural.
Sursa: https://www.facebook.com/Premiile-Sofia-N%C4%83dejde-2199724290248668/

Viena
Categorii
RomâniaCultură
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole