O generație de fier!

România U21 a reușit o performanță incredibilă la europeanul de tineret din Italia,tricolorii ajungând pâna în semifinalele turneului. Această performanță este însă, rodul muncii de un deceniu a celui...
Viena

România U21 a reușit o performanță incredibilă la europeanul de tineret din Italia,tricolorii ajungând pâna în semifinalele turneului. Această performanță este însă, rodul muncii de un deceniu a celui supranumit  “Regele”  Gheorghe Hagi, care din bani proprii a reușit să clădească o academie de juniori, ce a produs zeci de jucători pentru toate categoriile de vârstă ale naționalelor de fotbal ale României. Cel mai bun exemplu fiind naționala ce a terminat în primele patru echipe din Europa anul acesta, unde nu mai puțin de 11 jucători crescuți de Academia Hagi au avut o contribuție consistentă în realizările reprezentativei U21.
Dar acum hai să vorbim despre meciurile disputate de baieți la Euro.
În primul meci am întâlnit echipa Croației , una foarte solidă, cu un decar Halilovic ce a îmbrăcat tricoul Barcelonei, sau un Vlasic în mare formă ce a condus în ediția precedentă UCL, Tska Moscova spre o victorie puțin scontată cu nimeni alta decât Real Madrid (3-0), echipa cu cele mai multe trofee UCL din istorie.
Naționala noastră a început furtunos meciul, fiind încurajată frenetic de peste 5000 de suporteri români prezenți în tribunele stadionului din Serravalle. După numai un sfert de oră tabela a fost modificată de două ori de către  Pușcaș din penalty, și Hagi dintr-o acțiune a aceluiași Pușcaș. 
Croații s-au trezit imediat și au redus din diferență prin Vlasic, la pauză înregistrându-se rezultatul de 2-1 pentru formația noastră.
După revenirea de la cabine a fost o singură echipă pe teren, cea a României, care a majorat diferența prin Băluță în min.65 după o recuperare în jumătatea adversă, finalizând inteligent pe lângă portarul advers (3-1).  Adrian Petre a stabilit scorul final în minutul 90. (4-1) 
Un 4-1 pe care nimeni nu are cum să-l conteste, o victorie meritată a tricolorilor.
Al doilea meci al reprezentativei U21 a României de la turneul european din Italia a fost cel împotriva naționalei Angliei, o națională despre care se zicea că ar fi cea mai bună din istorie la această categorie de vârstă, cu un lot extrem de valoros ce se apropie de 400 de milioane de euro conform siteului Transfermarkt.de. 
Nu același lucru putem spune și despre tricolori, care au o valoare de piață estimată la 60 de milioane de euro. Noroc că în fotbal nu joacă banii, că altfel ne-am fi retras ca Napoleon din Rusia.
Meciul a început similar cu cel din San Marino, cu naționala U21 a României dominând si având cel puțin trei ocazii de gol clare în decurs de 15 minute. După începutul en fanfare al tricolorilor,  meciul a scăzut în ritm, englezii preluând ușor ușor ostilitățile, prima ocazie reală a adversarilor, primul șut pe poartă fiind în minutul 45 al primei reprize. În a doua repriză baieții lui Boothroyd au realizat că doar o victorie îi menține în calcule pentru o calificare în semifinale, (după înfrângerea cu Franța 1-2 din primul meci). Anglia a dominat a doua repriză,  atât la capitolul posesie,cât și la ocazii de gol, Maddison încercând poarta noastră de nenumărate ori, la fel si Foden, dar portarul Ionuț Radu s-a opus de fiecare dată. În minutul 75 împinși de cei  peste 10000 de români prezenți pe arena din Cesena, după o centrare a proaspătului introdus Vlad Dragomir, la capătul căreia s-a aflat Coman, a fost dictată lovitură de pedeapsă în favoarea României,  transformată de Pușcaș. Însă nu am apucat bine să ne bucurăm, pentru că la doar trei minute distanță Gray egalează printr-un șut plasat  care și-a făcut loc în vinclul porții apărate de Radu. (1-1)
După marcarea golului, englezii forțează și golul doi, doar intervenția portarului reprezentativei noastre la ocazia lui Clarke-Salter a făcut ca tabela de scor să nu se modifice. 
Șapte minute mai târziu, Ianis Hagi ajutat de eroarea lui Tomori trimite un trasor  perfect ce consfințește golul de 2-1 al tricolorilor. Ne aflăm în minutul 85 al unui meci realmente care pe care, un meci de luptă demn de un turneu final . După numai trei minute de la reușita lui Hagi, echipa lui Rădoi a fost egalată din nou de niște englezi foarte încăpățânați prin golul lui Abraham. (2-2)
Tricolorii au căzut fizic și părea că totul va duce spre un egal, dar jucătorul FCSB-ului Coman a fost de altă părere, marcând un gol de la distanță ,cu ajutorul portarului Henderson. (3-2)
Același Coman a închis tabela cu un gol de pus în ramă, în prelungirile meciului. (4-2) 
O victorie strălucitoare la capătul unui meci de infarct, cu răsturnări de scor rar văzute la un campionat european. 
Ultimul meci din Grupa C a fost cel cu Franța, un meci șters, prestația jucătorilor fiind totuși îndreptățită de circumstanțele date, un egal fiind suficient pentru ambele echipe, în ideea calificării în semifinalele turneului. Scorul înregistrat la finalul partidei a fost un scor alb (0-0) , de remarcat totuși dăruirea tricolorilor, ce au avut inițiativa în meci, ratând două mari ocazii de gol.
Odată ajunși în semifinale,  am înfruntat reprezentativa Germaniei, precedenta câștigătoare a Campionatului European U21, în 2017.
Meciul s-a jucat pe o căldură infernală, la o temperatura de aproximativ 40 de grade celsius, la Bologna, un oraș colorat în galben de cei 15000 de români prezenți în tribune.
În startul partidei ambele echipe s-au invitat la joc, căldura spunându-și cuvântul.
Germania a reușit totuși să deschidă scorul în minutul 21 al partidei, golul fiind înscris de jucătorul lui Hoffenheim  Nadiem Amiri (0-1). După primirea golului tricolorii au reacționat exact ca o echipă mare, iar la numai 5 minute distață după golul înscris de nemți, Pușcaș restabilește egalitatea printr-un penalty obținut de fiul lui Gheorghe Hagi, Ianis (1-1). Cu un minut înainte de intrarea la cabine același Pușcaș modifică tabela în favoarea Naționalei României U21 printr-o lovitură de cap. (2-1) La ultima fază a reprizei I  neobositul Pușcaș ratează o ocazie imensă de 3-1.
A doua repriză a aparținut din păcate în totalitate nemților, în minutul 51 Hagi faultează în careu și Waldschmidt transformă de la punctul cu var. (2-2)
În minutul 90, ca urmare a unei lovituri libere acordate echipei Germaniei, același Waldschmidt marchează, de data asta din lovitura liberă. (2-3)
Scorul final a fost stabilit de Amiri, tot prin intermediul unei lovituri libere. (2-4)
Așa se încheie visul tricolorilor, cu o performață la care nici cel mai optimist fan nu se putea gândi.
Semifinală și o calificare la JO în Tokyo, dupa o jumătate de secol!    
Felicitări baieți!  Ați făcut mândrii milioane de români!

Rareș Tănase

www.optimamedia.ro

Viena
Categorii
GermaniaItaliaRomâniaSport
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole