O lansare de carte dăruită din tot sufletul : Prezentarea cărților „O lume ca o declarație de dragoste” și „Reportajele bucuriei” de Liliana Moldovan

Desfășurat  într-o după-amiază de făurar la Casa de Cultură a Studenților din Cluj‑Napoca, evenimentul organizat de d-na Nadia Fărcaș, directoarea Editurii Ecou Transilvan cu ocazia prezentării cărților Lilianei Moldovan,...
Viena

Desfășurat  într-o după-amiază de făurar la Casa de Cultură a Studenților din Cluj‑Napoca, evenimentul organizat de d-na Nadia Fărcaș, directoarea Editurii Ecou Transilvan cu ocazia prezentării cărților Lilianei Moldovan, a stat sub semnul unei armonii sufletești care a spulberat rapid frigul de afară. Sper că publicul, ce a asistat la sărbătoarea cărților  „Reportajele Bucuriei” și „O lume ca o declarație de dragoste”, a fost încântat de modul elegant în care organizatorii au reușit să îmbine secvențele artistice cu prezentările de carte.

Liliana Moldovan și Nadia Fărcaș Baciu

Participanții au fost, desigur, încântați de momentul coregrafic oferit de Ansamblul „Armonia Seniorilor” – coordonat de d-na Mihaela Marcovici- și s-au delectat cu cântecele interpretate de corul de la Centrul de Zi pentru Vârstnici, Nr.1 din Cluj-Napoca.  Seniorii, care au interpretat fragmente din repertoriul coral național și internațional, au reușit să-i emoționeze pe cei prezenți, momentul vocal  favorizând  trecerea spre etapa principală a întâlnirii : lansarea celor 2 volume apărute la Editura Ecou Transilvan.

Ansamblul ARMONIA SENIORILOR (Cluj-Napoca)

Prima care a deschis poarta spre cărțile scrise de Liliana Moldovan a fost, cum era și firesc, gazda evenimentului, d-na Nadia Fărcaș. Domnia sa a atras atenția publicului că „scrierile despre cei 26 de eroi speciali din ˂˂Reportajele Bucuriei˃˃ ne oferă o lecție de viață despre speranță și despre vocația de a merge mai departe”. „Este o carte – a continuat editoarea –  despre oameni care nu renunță niciodată. Chiar dacă au suferit accidente sau suferă de boli grave ei își continuă viața cu bucurie, în mod firesc și se împart între carieră, viața personală, tăcere și rostire”. Directoarea editurii Ecou Transilvan s-a referit apoi la „calitatea de povestitor a autoarei” și la „felul în care a redat poveștile de viață ale unor mesageri ai sufletului”.  Discursul inițial al d-nei Nadia (Fărcaș) Baciu s-a încheiat cu speranța că „lectura poveștilor despre acești mesageri ai sufletului va reuși să ne atingă coarda sensibilă a inimii, cu frumusețea lor, cu intensitatea trăirilor lor, dar ne vor aduce și bucurie deoarece sunt scrise de o persoană foarte optimistă care își face cu multă pricepere meseria de bibliotecar dar și pe cea de scriitor. Ea ne dăruiește cu drag ceea ce scrie și are parcă niște aripi de înger încărcate cu zâmbete și bucurie iar eu, prin Editura Ecou, mă bucur că reușim să transformăm energia și emoția momentelor importante în amintiri dragi și vii peste ani”. Mulțumindu-i Lilianei pentru prietenie și colaborare, Nadia Fărcaș i-a dorit autoarei la mulți ani și a încheiat cu speranța că viitorul le va aduce cât mai multe cărți frumoase.

Esența volumului de reportaje, prezentat la Cluj, a fost pusă în valoare și de  scriitoarea Hanna Bota, care a observat că cel mai des a fost folosit la această întâlnire cuvântul „bucurie”, fapt deloc întâmplător deoarece bucurie este elementul „care leagă cartea”. Parcurgând volumul de reportaje, d-na Bota – care lucrează ca voluntar pentru o asociație destinată copiilor care au rinichii bolnavi și fac dializă – a ținut, pentru început,  să precizeze că, asemenea copiilor care au nevoie de dializă, eroii din carte îi aduc bucurie din simplul motiv că reușesc, zi de zi, să ignore suferința, să nu își facă planuri de viitor, ci vor să savureze frumusețea fiecărei clipe, a fiecărui zâmbet sau a fiecărei îmbrățișări. Apoi a insistat asupra faptului că pentru copiii și adulții, aflați în suferință sau care au o problemă, atitudinea este extrem de importantă : „Tot ce trăim nu ține de evenimentul în sine, ci de atitudinea noastră față de acel eveniment iar persoanele din carte au reușit să vadă că prin atitudinea potrivită pot să schimbe ceva. Fie că este vorba de tinere care în urma unor accidente nu se mai pot deplasa, ori de persoane cu deficiențe de vedere, aceștia au știut să găsească oportunități, să facă scuba sau sky-diving putând depăși orice situație, dacă au atitudinea corespunzătoare. Lecțiile lor sunt așa de pătrunzătoare, încât ne dau peste nas și ne învață să nu mai facem drame din lucrurile de zi cu zi. În plus, oamenii care apar în carte ne învață să nu ne lamentăm. Ei au de luptat și luptă cu noi, cu cei sănătoși, fiindcă nu vor să fie considerați bolnavi, fiindcă nu sunt. Da, au anumite probleme în diferite direcții, dar toți avem probleme și din cauza aceasta lupta lor este mai grea fiindcă trebuie să se lupte cu atitudinile noastre care sunt mai greu de învins decât propriile lor atitudini”. „Și în felul acesta – a încheiat d-na Hanna Bota – cartea este un manual care ne educă pe toți și ne învață să ne depășim temerile așa cum fac acești oameni care sunt mai tari și mai frumoși decât noi”.

Hanna Bota, Eugen Cojocaru, Daniela Sălăgean, Liliana Moldovan

Tot despre bucurie a vorbit și doamna profesoară Daniela Sălăgean. Domnia sa venit la întâlnirea literară însoțită de câteva membre de la Clubul „Soroptimist International” Cluj-Napoca  și a menționat că activitatea de voluntariat, desfășurată de aceste femei în cadrul clubului, stă în întregime sub semnul bucuriei. Despre volumul de reportaje și-a propus să menționeze că eroii din carte „au făcut o pasiune din a-și trăi viața așa cum trebuie”. Președinta asociației „Soroptimist” a constatat că personajele reale din carte  „vorbesc despre scris, despre ciclism, despre voluntariat, despre modeling, despre hand-made și ne demonstrează că există viață și după accidente și după catastrofe și după tot felul de întâmplări și situații neplăcute. Prin urmare, bucuria este sentimentul în jurul căruia se țes celelalte sentimente, atitudinile, comportamentele și activitățile organizate de Soroptimist. Bucurie este un cuvânt pe care eu l-am auzit de copil, mama îmi spunea că e un dar să oferi bucurie, iar acest lucru a fost pentru mine un ghid iar voluntariatul se face mereu cu bucurie. Mulțumesc pentru aceste 26 de povești care vorbesc despre pasiuni dar de multe ori nu suntem în stare să le transpunem în realitate. Prietenii din carte au făcut o pasiune din a-și trăi viața așa cum trebuie”

Poetul Longin Popescu, un bun prieten și colaborator al Editurii Ecou Transilvan,  a schimbat registrul și a făcut trecerea spre poezie recitând poemul  „Gustoasele speranțe” din volumul de exerciții lirice ale Lilianei Moldovan.

Scriitorul și criticul de artă Eugen Cojocaru

Un alt prieten al Editurii Ecou Transilvan, scriitorul și criticul de artă Eugen Cojocaru a acceptat să vină la acest eveniment pentru a oferi publicului, punctul său de vedere asupra volumului de versuri „O lume ca o declarație de dragoste”. Criticul a stabilit de la bun început că titlul volumului de exerciții lirice „este foarte bine găsit și o definește foarte bine pe autoare fiindcă atunci când vorbești cu Liliana Moldovan, îți dai seama cât de mult iubește viața”. „Acest volum liric, a continuat dl. Eugen Cojocaru, începe foarte bine cu poemul ˂˂Călătoresc˃˃. care poate fi receptat ca un autoportret al scriitoarei, ca un CV pentru o aplicație la destinul uman”. Cartea are și metafore frumoase – consideră dl. Cojocaru și exemplifică cu poemul de la pag, 13, care începe așa de  eminescian : ˂˂atât de des, te-ating cu gândul˃˃.  Criticul  a fost impresionat, dincolo de aceste metafore de sorginte eminesciană, bacoviană sau blagiană, de capacitatea autoarei de a ajunge la invenții lexicale extraordinare  așa cum este cuvântul  „poeticesc”.  „În poezia Lilianei Moldovan auzim cum scriitoarea atinge cu gândul sufletul cuiva – o altă invenție verbală extraordinară” spunea criticul, ca la sfârșitul expunerii sale să remarce că  volumul de exerciții lirice „este o carte scrisă de dragul iubirii și de dragul poeziei care se îngemănează foarte frumos” .

În prim-plan, actrița Ramona Doleanu

Aproape de finalul evenimentului a revenit în discuție cartea de reportaje prin intemediul actriței Ramona Doleanu care a citit un fragment din prezentarea intitulată  „Dincolo de nepăsare” scrisă Profesorul Universitar Dr. Andrei Marga, care a ocupat funcția de Ministru al Educației, Ministru de Externe și a fost profesorul Lilianei Moldovan când era studentă la Facultatea de Filosofie a Universității din Cluj-Napoca.  Iată ce scrie Prof. Univ. Dr.  Andrei Marga : „Directoarea  Nadia Baciu mi-a transmis volumul Lilianei Moldovan, ˂˂Reportajele bucuriei ˃˃ (Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2019), spre a-l citi, ca nouă publicație a editurii. De îndată ce l-am parcurs, mi-am dat seama că este o carte plină de inteligență, un adevărat eveniment, nu numai pentru cei care degustă specia reportajului. Nu numai pentru cei interesați de biografii! Este o carte reprezentativă a unei experiențe și a unei priviri asupra lumii care poate fi punctul de plecare al unei noi reflecții cu privire la ceea ce este de făcut pentru a integra congenerii cu dizabilități. Liliana Moldovan reunește în cartea ˂˂Reportajele bucuriei ˃˃ evocări și fragmente literare sau autobiografice și le pune în circulație cu speranța că într-o zi societatea va reveni la primatul culturii, încât să nu mai trebuiască înfruntate, cum spune foarte exact, ˂˂săgețile prejudecăților, disprețul oamenilor și dezinteresul oficialităților˃˃ față de cei cu dizabilități. Ea mizează pe adevărul că ˂˂nici un obstacol nu rezistă în fața unei atitudini de învingător ˃˃”.

Liliana Moldovan și Sorin Georgian Ionescu

           Printre surprizele pregătite de Nadia Fărcaș un loc inedit a fost alocat emoționantului  discurs rostit de Sorin Georgian Ionescu care a ieșit din carte pentru a împărtăși cu cei prezenți bucuria de a face parte din volumul de reportaje și de a fi participat la un eveniment organizat din dragoste pentru oameni speciali. Au urmat apoi două surprize muzicale susținute de Toni Alexandrescu, un băiețel talentat care a cântat o scurtă melodie la vioară și de tânăra profesoară Camelia Hodiș, care acompaniată de public, a interpretat vocal și la chitară foarte potrivitul cântec „Și totuși există iubire”.

Nadia Fărcaș, Ramona Doleanu, Camelia Hodiș

Voi  încheia această relatare  mărturisind că lansarea de carte a avut asupra mea  un efect copleșitor și, așa cum menționam în seara zilei de 7 februarie, a fost un eveniment care mi s-a lipit definitiv de suflet. Sunt convinsă că serata culturală inițiată  de Nadia Fărcaș ne-a îmbogățit sufletele deoarece am asistat la o emoționantă demonstrație culturală în cadrul căreia muzica și literatura, tinerii și seniorii,  s-au luat de mână și s-au îmbrățișat atât de firesc doar cu un singur scop, acela de a se molipsi unii pe alții cu bucuria iubirii și a prieteniei.

Liliana Moldovan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole