O nouă apariție editorială : „Iubirea, bucuria de a fi”: roman/Gina Moldovan, Editura Vatra Veche, Târgu Mureș, 2021

Pe scena literară mureșeană a apărut un nou roman al scriitoarei Gina Moldovan intitulat „Iubirea, bucuria de a fi”, publicat la Editura Vatra Veche, din Târgu Mureș, în primăvara...
Viena

Liliana Moldovan

Pe scena literară mureșeană a apărut un nou roman al scriitoarei Gina Moldovan intitulat „Iubirea, bucuria de a fi”, publicat la Editura Vatra Veche, din Târgu Mureș, în primăvara acestui an.
Așa cum demonstrează în această recentă apariție editorială, drumul aducerilor aminte este, pentru autoare, întortocheat, plin de imagini dureroase dar și de clipe cristaline. Eroina noastră a știut să prețuiască viața și a reușit să își păstreze demnitatea într-o lume plină de răutăți, de invidii și superficiale trăiri.
Ca pe un strindard a ridicat iubirea și a fluturat-o peste lume ca și cum lumea ar fi fost doar a ei, ca și cum corabia speranței ar fi avut mereu vânt în pânze. În plus, scriitoarea Gina Moldovan a făcut din poezie un curcubeu pentru suflet apoi și-a îmbrăcat „amarul” în metafore iar lacrimile și le-a transformat în mărgăritare de cuvinte.

                      Gina Moldovan

A fost iubită și a iubit frenetic, a fost trădată și a iertat prea ușor. Și-a vindecat cicatricile sufletului și a mers mai departe.
În anii maturității, a crezut în iubire ca o adolescentă, iar, la vârsta la care cele mai multe femei își cresc nepoții, a continuat să creadă în iubire fiindcă, așa cum scrie în capitolul al doilea al acestui roman autobiografic : „e o magie să iubești și să citești pe buze foșnetul tăcerii, să alergi prin adierea vântului și picăturile de ploaie târzie. Să admiri măreția iubirii ce coboară printre clipele petrecute în brațele celui drag. Înălțarea sufletului până la cerul plin de stele și înapoi, o revelație. […]Mai vreau să trăiesc atât cât să văd ce se va alege de această iubire atât de târzie, care îmi mângâie sufletul și mă face fericită. Scriu și mă gândesc…oare și de data aceasta voi rămâne cu jarul în suflet, care mă va arde până la adânci bătrâneți?”
Un strașnic jar în suflet și o tristețe enormă a avut, în inimă, autoarea atunci când a fost nevoită să plece în Italia pentru a-și rotunji veniturile, dureros diminuate prin ieșirea la pensie. Atunci când i-a fost tare greu, muncind prin țări străine, pavăză i-a fost limba română iar amintirile copilăriei au vegheat-o în nopțile lungi ce o găseau muncind pe la străini. De altfel, amintirile legate de satul copilăriei, de imaginea bunicii, femeie strașnică și înțeleaptă, de la care a primit o educație de nezdruncinat, ocupă un loc important în această carte, și cred eu, reprezintă o frumoasă și emoționantă aparte a acestui discurs autobiografic redat cu o sinceritate fără margini, pe terenul unei confesiuni desprinsă din matricea iubirii, a speranței și a dragostei de viață.
Cum era de așteptat, viața autoarei a gravitat mereu în jurul iubirii iar în inima ei mare și generoasă și-au găsit culcuș multe povești de iubire. Scurte sau mai lungi, libere sau interzise, apăsate de circumstanțe neprielnice, sau stinse mult prea devreme, aceste povești au gravitat în jurul unui singur bărbat, Dan, cel pe care l-a considerat „omul vieții ei” și pe care l-a căutat mereu în toți bărbații întâlniți mai târziu, dar care au iubit-o superficial, au înșelat-o și au dezamăgit-o.

După cum reiese din acțiunea romanului, autoarea că iubirea e o floare rară care nu se arată oricui și care nu îmbobocește decât pe fertilul pământ al unor suflete învecinate cu îngerii. Gina Moldovan, are un astfel de suflet, domnia sa a primit harul scrierii și bucuria confesiunii tocmai pentru a-și face aripi ca să zboare spre cer, ca o libelulă ce se bucură de gingășia dimineților însorite și care savurează libertatea zborului răsfrânt spre „nemarginile” lumii.
Sper ca cititorii acestei cărți să-i aprecieze zborul prin împărăția amintirilor și să se bucure de acest intim exercițiu de aducere aminte, exercițiu presărat cu personaje reale, cu întâmplări surprinzătoare, cu gingașele uvertuti ale iubirilor de altădată dar și cu înțeleptele emoții ale senectuții.

Liliana Moldovan
UZPR

Pentru comenzi adresați-vă autoarei : moldovangina15@gmail.com

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole

 • 16 mai1972: A fost inaugurat sistemul hidroenergetic Porţile de Fier I

  16 mai1972: A fost inaugurat sistemul hidroenergetic Porţile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea romanească şi tot atât în partea iugoslavă.Lucrările sistemului au început...
 • S-a întâmplat în 16 mai…

  S-a întâmplat în 16 mai… – Sf. Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei (Calendarul Creştin-Ortodox) – Fericitul Vladimir Ghika, preot martir (Calendarul Romano-Catolic). Vladimir Ghika (n.25.XII.1873,...
 • CALENDAR ANIVERSAR : S-a întâmplat în 15 mai…

  – Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei (Calendarul Creştin-Ortodox). Mitropolitul Iacob (1719-1778) şi-a închinat întreaga viaţă slujirii Bisericii, luminării poporului prin şcoală şi tipar, apărării celor nedreptăţiţi şi povăţuirii...
 • S-a întâmplat în 14 mai…

  -„Ziua Naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste”, instituită prin Legea nr. 127/30.V.2017; în noaptea de 14/15 mai 1948 a început o amplă operaţiune de arestare, desfăşurată de...