O nouă expoziție inedită de fotografie, marca Fred Nuss. Părintele Necula: „Fred a rămas același puști mare, care încearcă să identifice locuri și lucruri pe care noi nu le vedem neapărat”

Artistul fotograf Fred Nuss, fotoreporter al cotidianului Tribuna, a adus în fața publicului sibian o nouă expoziție de fotografie care surprinde într-un mod inedit Sibiul, cu locurile și oamenii...
Viena

Artistul fotograf Fred Nuss, fotoreporter al cotidianului Tribuna, a adus în fața publicului sibian o nouă expoziție de fotografie care surprinde într-un mod inedit Sibiul, cu locurile și oamenii săi. „De la Alfa la Omega” – temă liberă, a fost vernisată zilele acestea în sala de expoziţii a Centrului de dialog şi cultură „Friedrich Teutsch“, în prezența unui public foarte numeros.

Oameni de cultură, fotografi, profesori, membri ai comunității academice din Sibiu, prieteni ai fotografului au fost prezenți la evenimentul care a marcat deschiderea expoziției, care se va afla la dispoziția publicului până în martie 2020.

Beatrice Ungar, redactor șef al săptămânalului german “Hermannstädter Zeitung”, a fost moderatorul și gazda manifestării, vorbind în deschidere despre activitatea de 57 de ani a reputatului fotograf, membru A FIAP și despre tema expoziției.

Fotografiile care ne privesc pe noi

Pr. Constantin Necula, profesor al facultății de Teologie „Sf. Andrei Șaguna din Sibiu”, a prezentat în cuvinte frumoase arta lui Fred Nuss de a provoca privitorul și de a crea impresia unei legături în ambele sensuri între fotografie și privitor.

„Fotografiile pe care le veți vedea și vă vor vedea sunt aceeași joacă a lui Fred, care a rămas același puști mare, care încearcă să identifice locuri și lucruri pe care noi nu le vedem neapărat. Ele pot părea banale în ochii unui om care, de exemplu, nu cunoaște Sibiul. Pentru a putea înțelege ceea ce un fotograf sau un pictor expune este nevoie să intri în ethosul lui, în biosul lui, în viața lui, să simți de fiecare dată cum developează lucruri pe care și tu le vezi și tu te bucuri, dar care pentru el sunt puncte de referință pentru propria biografie vizuală. Trebuie să recunosc că, până anii trecuți mi-era și frică să mă adresez lui Fred, mi se părea un zeu, un ochi magic cu care împrietenindu-mă trebuie să recunosc că am învățat să privesc Sibiul prin ochii lui. (…)  Munca aceasta, de a pune pe simeze fotografiile, nu cred că i-a fost ușoară, ca orice copil care are jucării multe cred că se hotărăște foarte greu unde, de ce să le așeze. Avem de fapt combinări de 110 luate câte 110. (…) Pentru fiecare fotografie de aici există câte-o poveste și pentru fiecare poveste există o fotografie care urmează; sunt convins că suntem într-un astfel de tunel imaginar. De ce Alfa și Omega? mai cu seamă nu titlul este cel mai important din expoziție, ci ideea de libertate, între Alfa și Omega să fii liber să spui ce vrei și de câte ori vrei”, a spus părintele Necula.

El a vorbit și despre prietenia caldă, de ani de zile, care îl leagă de fotograful cotidianului Tribuna.

„Nu cred că, în sine, calitatea mea de părintele Necula mă face să stau lângă Fred, ci calitatea de prieten al lui mă face să stau lângă Fred. (…) Îi mulțumesc lui Fred că mi-a îngăduit această prietenie, care ne leagă de ani de zile și care mă ajută să învăț, Sunt 110 imagini care vă privesc. Vă rog să răsturnați un pic perspectiva, este un Alfa și un Omega care ne privesc pe noi, nu noi privim expoziția… E un mod de a ne vedea prin ceea ce ne propune Fred, ca întotdeauna, și mă bucur că face ascultare în cel mai pur stil ortodox – căci l-am rugat la ultima expoziție să mai pregătească una și a împlinit-o – sper să nu se oprească, pentru că e vremea să își arate munca. Fotoreporterii – și sunt câțiva de profesie, pe care îi îmbrățișez că au învățat bine meseria de la Fred – sunt foarte puțin vizibili, sunt ca operatorii de televiziune: toată lumea este cu ochii pe vedete, cu ochii la burtieră, la evenimente, și foarte puțini remarcă ochiul care privește pentru ochii de acasă”, a explicat Pr. Constantin Necula.

 © Răzvan NEGRU 

Părintele Necula a evocat fragmentele de viață pe care fotografiile lui Fred Nuss le transmite, fără ca acest lucru să fie vizibil, dând exemplul fotografiei unei sticle, o sticlă „de-sticlată”,  în care deși nu sunt vizibile, poți intui mâna celui care a modelat-o, plămânul care a suflat-o și focul în care a ars, transmițând lucruri care sunt dincolo de fotografie:

„Cred că marele merit al lui Fred este acesta, de a te învăța să privești dincolo de fotografie. Într-un fel sau altul este un exercițiu de iconologie a lumii moderne, în fotografiile acestea suntem toți, toți atomii strânși în imagine reprezintă suma atomilor care privesc imaginile – mi-ar fi plăcut să o zic eu, dar a spus-o Amos Oz – și atunci mă bucur să suntem, o dată în plus, împreună ca să adăugăm vederea noastră la vederea lui Fred. (…)E un amor de imagine în tot ceea ce este aici în jurul nostru, o așezare între momentul Alfa, nașterea unei vederi și un Omega care de obicei trece dincolo de capacitatea noastră de percepție. Într-un fel sau altul, Fred se încăpățânează să ne arate o dată în plus că deși trăim într-o lume a cuvintelor, trăim într-o vreme a mesajelor, unele dintre ele extrem de dinamice, în ciuda acestui dinamism, ochiul nostru este făcut să se odihnească, sufletul nostru este făcut să se odihnească. Suntem făcuți să stăm, nu să alergăm continuu, suntem făcuți să ne hrănim din imaginea aceasta care calmează și liniștește. Pentru mine, ce a reușit Fred să facă ca de fiecare dată, ca un dirijor, o simfonie, să așeze în liniște câteva imagini care împreună alăturate au dat o liniște și mai mare. Mai este un joc în expoziție, o să îl remarcați, sunt convins, trecerea de la alb-negru la culoare, trecerea de la oameni abia văzuți la oameni care nu se văd. Eu cred că a vedea, a arăta celor care vor să vadă și a ascunde de cei care nu merită să vadă este una dintre marile calități pe care atunci când slujește Alfa și Omega trebuie să le ai la îndemână”.

Pr. Constantin Necula a vorbit despre faptul că în multe dintre imaginile cuprinse în expoziție, Fred Nuss ne cheamă să ne vadă, iar în plus, multe dintre fotografii care surprind sticla,  zăpada sau chiar betonul, vorbesc în realitate tot despre oameni.

„Eu cred că mai avem încă mult de învățat și mult de trăit pe lângă imaginile pe care Fred ne cheamă să ne vadă. Sunt oglinzi ale lumii în care trăim și care are nevoie de noi doar ca să fie vie. Îndrăznesc să spun că lumea în care trăim este o catedrală în care unii, din când în când, surprind icoanele și le așază pe pereți pentru ca în sine catedralei să îi fie mai ușor să își repornească imagistica”, a mai spus părintele Necula.

Tema liberă, o premieră pentru artistul sibian

Fotograful Fred Nuss le-a vorbit celor prezenți despre modul în care a ajuns la ideea de a realiza o expoziție cu temă liberă, ceea ce reprezintă și pentru el o premieră.

„Am avut multe expoziții personale în viața mea, dar fiecare din aceste expoziții a avut câte o temă. Și se cunoaște că eu sunt un fan al muzicii de jazz, deci am avut nenumărate expoziții mari cu această temă. Apoi, îmi plac expresiile specifice ale unor oameni și am făcut o expoziție de portrete, am făcut și un album de portrete, de fiecare dată imaginile mele au urmat o temă”, a spus Fred Nuss, explicând vorbind și despre ineditul și avantajele unei expoziții cu temă liberă, despre avantajele dar și încercările pe care le presupune o astfel de situație.

Un fotoreporter este fidel meseriei sale tot timpul, chiar și în perioadele de vacanță, când obiectivul său poate surprinde aspecte pe care în munca de zi cu zi nu îi sunt atât de evidente

„Am lucrat 57 de ani în această meserie la cotidianul Tribuna și un asemenea fotoreporter are și el nevoie de concediu sau excursie. Dar ce credeți că face un fotoreporter în timpul său liber? Face fotografii! Dar cu totul diferite – la o plimbare în parcul Sub Arni, sau în Păltiniș, sau pe străzile din centrul istoric, sau indiferent unde trebuie – și o spun cu voce tare – trebuie să ții ochii deschiși. Asta înseamnă că tot timpul trebuie văzut faptul că dintr-o creangă, dintr-un geam, dintr-o încrengătură de feronerie, oricând îți este dat să realizezi niște imagini pe care le-ai văzut doar tu”, a mărturisit Fred Nuss.

 © Răzvan NEGRU

 © Răzvan NEGRU

 © Răzvan NEGRU

 © Răzvan NEGRU 

 © Răzvan NEGRU

 © Răzvan NEGRU

 © Răzvan NEGRU

 © Răzvan NEGRU

 © Răzvan NEGRU

Sursa: tribuna.ro Autor: Sorana Maier

Viena
Categorii
ExpoziţieRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole