O piațetă din Soultzmatt – Wintzfelden a primit numele Gura Râului

Gurenii au mers, din nou, în vizită la frații lor din Soultzmatt, Franța. Aici, ei au semnat acordul de înfrățire între cele două localități și au primit simbolul localității...
Viena

Gurenii au mers, din nou, în vizită la frații lor din Soultzmatt, Franța. Aici, ei au semnat acordul de înfrățire între cele două localități și au primit simbolul localității Soultzmatt, respectiv „Cocoșul”. De asemenea, a fost inaugurată o piațetă care poartă numele „Gura Râului”.


În localitatea franceză, gurenii fost întâmpinați – spun ei – cu căldură și multe surprize din partea fraților lor. Delegația din Gura Râului, condusă de primarul Gheorghe Călin, a depus coroane la Cimitirul Eroilor Români, după care, în cadrul unei ceremonii oficiale, s-a semnat acordul de înfrățire. Totodată, gurenii au primit și simbolul localității Soultzmatt, “Cocoșul”, dar și o mașină de pompieri pentru dotarea SVSU cu o capacitate de 3.000 litri, aceasta având la bord 6.000 de kilometri.
În Soultzmatt, de curând, există și o piațetă care poartă numele localității sibiene. În prezența delegației din Gura Râului, francezii au inaugurat o piațetă cu numele localității Gura Râului, unde au plantat un copac, ca simbol al continuității prieteniei.


Doi gureni, cetățeni de onoare ai Soultzmatt


Surprizele francezilor nu s-au oprit aici, pentru că primarul localității Soultzmatt, Jean-Paul Diringer, i-a acordat lui Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului, titlul de cetățean de onoare al localității franceze. Același titlu l-a primit și dr. Doru Coriolan Brad.
„Înfrățirea cu fermecătoarea comună Gura Râului este urmarea unei profunde prietenii franco – române. Într-adevăr, ținuturile noastre sunt legate în istorie și legături puternice s-au țesut mai bine de 100 de ani, de la sosirea primilor prizonieri români la Soultzmatt – Wintzfelden, în 1917.  Constrânși la muncă silnică pe teritoriul nostru, obligați de armata germană să construiască drumuri și adăposturi, au murit de foame și privațiuni la Val du Patre. În această perioadă de captivitate, relații călduroare s-au stabilit cu toată discreția și în pofida interdicției germanilor. Populația din Soultzmatt – Wintzfelden, riscând represalii, a adus prizonierilor hrană, mângâiere și ajutor. Într-adevăr, în măsura posibilităților, sătenii au salvat soldați, existând, de altfel, un dosar numit „Lista de ajutoare acordate prizonierilor români”, în care găsim numele a 27 de familii care au dat dovadă de caritate, de compasiune și de curaj”, a explicat primarul localității franceze.


De asemenea, Jean-Paul Diringer a amintit și despre originile prieteniei cu gurenii.
„Această înfrățire între Gura Râului și Soultzmatt – Wintzfelden este fructul unei relații privilegiate cu primarul Gheorghe Călin, soția sa, Ioana, echipa sa municipală, autoritățile religioase și dr. Brad, aflat la originea întâlnirii noastre, împreună cu tatăl său, care ne-a părăsit în ianuarie trecut. Am apreciat căldura primirii voastre, excelentă organizare și programul deosebit de dens ne-au permis să descoperim frumoasa voastră regiune și comuna fermecătoare. Ne-ați răsfățat și vom păstra o foarte frumoasă amintire”, a mai spus primarul localității Soultzmatt.
„Vizita noastră în Franța a fost una care ne-a adus deopotrivă avantaje sufletești și materiale. Am înțeles încă o dată că avem un sprijin solid în comunitatea din Soultzmatt, sprijin care nu se rezumă doar la împărtășirea unor experiențe din administrația locală de acolo, ci înseamnă și un ajutor paplabil. Utilajul pentru stingerea incendiilor pe care l-am primit de la frații noștri din Soultzmatt ne va fi de un real folos și doresc să le mulțumesc public pentru acest dar și pentru toată deschiderea pe care au manifestat-o de-a lungul timpului, față de comunitatea noastră. Mulțumirile transmise sunt atât în numele meu, al aparatului administrativ local și, în egală măsură, și al gurenilor. Frații noștri din Franța trebuie să știe că aici, la Gura Râului, vor găsi mereu prieteni dragi, care știu să prețuiască gesturile de omenie. Faptul că o piațetă din Soultzmatt a primit numele Gura Râului și că am fost distins cu titlul de cetățean de onoare al localității franceze reprezintă un dar de mare preț, ce onorează comunitatea noastră. Nu sunt niște gesturi simbolice, ci parafarea unor relații trainice de prietenie și colaborare”, a spus Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului.

Sursa: tribuna.ro  Autor: Andra Marinescu

Viena
Categorii
ExclusivFranțaRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole