Omul cu 100 de voci! – Interviu Mihai Tătaru

Pe Mihai Tătaru oamenii îl cunosc după voce, ca realizator şi prezentator al emisiunii „A doua şansă” de la Radio Renaşterea. De fapt, el poate fi considerat omul cu...
Mihai Tătaru
Viena

Mihai Tătaru

Pe Mihai Tătaru oamenii îl cunosc după voce, ca realizator şi prezentator al emisiunii „A doua şansă” de la Radio Renaşterea. De fapt, el poate fi considerat omul cu 100 de voci fiindcă este un bun imitator şi reuşeşte să îşi modifice registru vocal aproape instantaneu imitând  vocile diferitelor personaje, de la eroi de desene animate, la personalităţi ale vieţii politice româneşti.

Puţini ştiu, că în spatele acestei voci se află un om extraordinar, tonic, plin de viaţă, un clujean perseverent care a reuşit să depăşească limitele unui destin apăsător, un destin care pe mulţi dintre semeni i-ar fi adus în pragul disperării. Născut prematur, la şase luni si jumatate, Mihai a dovedit o poftă de viaţă inimaginabilă şi a reuşit să supravieţuiască. Preţul plătit a fost însă unul extrem de dur obligându-l să-şi petreacă copilăria prin spitale, supus câtorva intervenţii chirurgicale nereuşite. Acţiunile medicale ratate, l-au obligat să folosească un fotoliu rulant, deşi, la un moment dat reuşea să se deplaseze cu ajutorul cârjelor. Dar, în mod miraculos i s-a oferit „A doua şansă” şi, în urma unei campanii de strângere de fonduri, a ajuns să se opereze cu succes, în Austria, la Linz şi acum are proteze, deplasându-se cu ajutorul unui cadru de mers.

Cu modestie, Mihai spune ca problemele de sănătate nu îl transformă în erou, ci le-a primit , ca o compensaţie, o minte ageră şi o ambiţie de invidiat. Depăşind toate barierele, s-a concentrat asupra educaţiei şi carierei sale. Astfel, după absolvirea Seminarului Teologic Greco-Catolic „Ioan Inocentiu Micu- Klein”, a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, specializarea Psihopedagogie Specială din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai”, Cluj – Napoca, fiind, la vremea respectivă (2000 – 2004), singurul student de la psihopedagogie în scaun rulant.

Din anul 1995, Mihai, a încercat să intre în mass-media, având o voce baritonală, în 1998 a reuşit să facă acest pas – la acel moment fiind primul realizator radio cu deficienţă motorie din România, iar din octombrie 2001, este realizatorul şi prezentatorul emisiunii “A Doua Şansă” – prima emisiune din spaţiul radiofonic cu un caracter general, destinată celor care au dizabilităţi, transmisă săptămânal, luând in discuţie problemele  persoanelor cu diferite nevoi speciale.

Pe lângă ambiţie, Mihai are un suflet bogat, fiind înzestrat cu talent literar şi este, evident, un erou al faptelor bune. Prin intermediul emisiunii de radio, pe care o realizează de peste 15 ani, a scos din anonimat persoane cu nevoi speciale, oameni cu dizabilităţi care s-au remarcat prin realizări de excepţie în domeniul artei şi culturii ori au activat în spaţiul comunitar.

Este membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Handicope pe care a înfiinţat-o, militând pentru incluziunea socială a celor ca el , având la bază experienţa proprie a dizabilităţii şi experienţa de voluntar în cadrul  unor ONG-uri clujene precum: Centrul Lamont, Asociaţia Caritabila Jonas, Asociaţia Caritatea Umanitar Internaţională, Asociaţia Speranţa Remenyeseg.

Începând din anul 2001 şi până în prezent, Mihai este gazdă  şi prezentator a mai multor evenimente destinate persoanelor cu nevoi speciale.

Dintre realizarile sale pot fi menţionate 2003 – în cadrul Galei judeţene de decernare a premiilor Centrului de Voluntariat Pro Vobis pentru implicarea în comunitate, premiul pentru cea mai bună reflectare a unui program de voluntariat la Categoria Jurnalistul Anului 2008

2003-2005 – purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Motor Cluj (APAHM) .

2005 – 2008 – vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Motor Cluj

2006 – în cadrul Galei judeţene de decernare a premiilor Centrului de Voluntariat Cluj pentru implicarea în comunitate, nominalizat pentru cea mai bună reflectare a unui program de voluntariat la Categoria Jurnalistul Anului 2006

2006- 2008 – realizator-prezentator al emisunii „Pururi Tânăr” dedicată adolescenţilor

2008 – în cadrul Galei judeţene de decernare a premiilor Centrului de Voluntariat Cluj pentru implicarea în comunitate, premiul pentru cea mai bună reflectare a unui program de voluntariat la Categoria Jurnalistul Anului 2008

2009 – în cadrul galei judeţene de decernare a premiilor Centrului de Voluntariat Cluj pentru implicarea în comunitate, nominalizat pentru cea mai bună reflectare a unui program de voluntariat la Categoria Jurnalistul Anului 2009

2011 – nominalizat la categoria “Promovează abilitatea” în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, desfăşurate la Bucureşti.

2012 – în cadrul celei de-a IV ediţii a Galei Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală, a Fundaţiei „Estuar”- Bucureşti, premiul la categoria “ Reflectarea Sănătăţii Mintale în  mass media “ .

Mihai scrie poezie, a jucat în piese de teatru radiofonic sau şi-a “împrumutat” vocea pentru diverse proiecte. S-a implicat, de asemenea, în producţia de film, ca narator în scurt-metrajele : „Vreau să fiu băiat rău” (2009), „O nouă şansă” (2012), „Primul” (2012) şi narator film de prezentare a Asociatiei AGA Down Sindrom Cluj (2013),  toate în regia lui Cosmin Milchiş.

A fost vocea lui „Moş Crăciun” la Radio Renasterea in emisiunea „Paharelul cu nectar”, realizator Adina Ungur – 2001) sau a imprumutat vocea sa, mai multor personaje dintr-un proiect drag sufletului sau, este vorba despre cd – ul  „Capra cu trei iezi”- personaje interpretate – narator, iedul mijlociu, ursul – Mos Martin (2004),  Regia: Vasile Grad .

Incursiunile sale în domeniul literaturii poetice s-au concretizat prin publicarea unor poezii scrise în limbile română ori engleză şi publicate în diferite ziare şi reviste precum : „Mirror of Malta”, „Ziarul de Cluj”, „Actualitatea Clujeană”, „Intrusul”, „My Weekly”, „Revelaţii” şi altele.

Datorită activităţii sale a avut apariţii, de-a lungul anilor, în presa scrisă ori în diferite emisiuni de televiziune.

Celor ce doresc să îl cunoască mai bine le adresez invitaţia să îl însoţească în emisiunea „ A doua şansă” difuzată în fiecare seară de Luni, începând cu ora 20:30, „A Doua Şansă” pe 91 Mhz la Cluj, 102 Mhz în Bistriţa sau pe www.radiorenasterea.ro – secţiunea „asculta online”.

Emisiunea poate fi ascultată în reluare atât în fiecare Luni noapte – de la ora 01:00 a.m. , cât şi Sâmbăta de la ora 13:30. Ascultând emisiunile realizate şi prezentate de Mihai Tătaru, nu veţi regreta. Dimpotrivă, veţi avea şansa să ascultaţi un glas care opreşte timpul şi sfidează scurgerea secundelor, veţi avea privilegiul să cunoaşteţi un om de radio apreciat, care alege să stea de vorbă cu interlocutori frumoşi, buni şi talentaţi, înzestraţi cu capacitatea de a transforma dizabilitatea în admirabile abilităţi, în realizări şi proiecte ce fac cinste comunităţii în care trăiesc.

 

L.M. : – Se spune că oamenii care ştiu ce vor în viaţă şi se raportează la realitate prin filtrul unei gândiri pozitive, îşi sporesc şansele de a-şi îndeplini visele şi de a-şi găsi rostul în lume. Cum ai ajuns să lucrezi  la radio şi ce rol a jucat voluntariatul ca şi criteriu de selecţie pentru obţinerea acestui job?

M.T. : – În 1991 sau ‘92 era la Televiziunea Română , un serial „Midnight Caller”…”Telefonul de la miezul nopţii”, despre un realizator radio, emisiunile şi viaţa sa. Atunci mi-am spus că şi eu aş putea să fac într-o zi acelaşi lucru…mi-am dorit, în 1995 am început să fac paşi în această direcţie, din ’98, am simţit că sunt pe drumul bun. Anul 2001 a reprezentat momentul în care a început emisiunea „A Doua Şansă”, la postul de radio al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române – Radio Renaşterea – singurul post de radio unde am găsit deschidere pentru a realiza o emisiune destinată celor cu nevoi speciale.

Am început ca şi voluntar – 2001 – 2005 –  colaborator în perioada 2005 – iunie 2006 – şi apoi angajat, până în prezent. Apariţia legii 448/ 2006 a reprezentat un imbold pentru a face pasul acesta de a fi angajat.

 

Liliana Moldovan (L.M.) : – Pe când urmai cursurile Facultăţii de Psihologie te-ai gândit vreodată ca vei ajunge realizator şi prezentator la radio? Ce rol a jucat pregătirea ta în domeniul psihopedagogiei în constituirea şi consolidarea carierei tale de jurnalist?

Mihai Tătaru (M.T.) : – Realizez emisiunea „A Doua Şansă” încă din timpul facultăţii, şi în măsura în care am simţit că e nevoie, am „împletit” cele două meserii, dar există un soi de „balanţă” pe care o folosesc înaintea abordării oricărui subiect.

 

L.M. : – Care a fost aportul talentului poetic şi al celui oratoric  în acest context?

M.T. : – Poezia are locul ei (am fost invitat în mai multe rânduri de către bunul meu prieten, folkistul Filip Dan Robert), să fiu parte a unor spectacole de muzică şi poezie, de asemenea din ianuarie 2017 sunt membru fondator al Cenaclului „Steaua fără nume”, coordonat de către poetul şi jurnalistul Sorin Grecu. În viaţa de zi cu zi, încerc să aşez atât poezia cât şi pasajele oratorice, în locul şi mai ales momentul potrivit. J

 

L.M. : – „Părerea ta despre tine trebuie să fie mult mai importantă decât părerea celorlalţi” – spunea Seneca – ai avut momente de cumpănă, când ai fost tentat să renunţi, când ai simţit că întreaga lume este împotriva ta?

M.T. : – Cu toţii avem momente în care ne întrebăm dacă nu ar fi fost mai bine să o luăm pe un drum sau altul, să „prindem un anumit tren”, sau au apărut oameni ce prevesteau „Apocalipsa” J dar atunci când ştii ce vrei să faci şi simţi că ai resursele pentru a atinge o anumită  ştachetă, e necesar să închizi ochii, să strângi din dinţi, şi să mergi mai departe…

 

L.M. : – Te-ai aventurat vreodată în spaţiul jurnalismului scris sau ai rămas fidel radioului?

M.T. : – Am scris o serie de „pastile” pe diverse teme, pentru site-ul www.mondenews.ro , însă marea mea dragoste rămâne radioul, mai ales ca pe „terenul radiofonic” am câştigat şi o serie de premii.

 

L.M. : – Există printre marii oameni de radio de la noi din ţară, vreo personalitate care te-a inspirat?

M.T. : – Cu siguranţă…la începuturile carierei mele am l-am urmărit pe Andrei Gheorghe, însă cea mai mare influenţă asupra parcursului meu a avut-o un om pe care îl admir şi de a cărui prietenie mă bucur, om pasionat de radio şi un reper în acest domeniu, pentru mine, este vorba despre domnul Ştefan Coroian de la Radio Impuls din Cluj – Napoca.

 

L.M. : – Care crezi că este cea mai eficientă reţetă ce asigură succesul unei emisiuni radiofonice?

M.T. : – Nu cred că se poate vorbi despre o „reţetă”, în acest domeniu – spre deosebire de televiziune – totul ţine de felul în care ştii să „construieşti” o lume sau un subiect, faţă de care, ascultătorul să se simtă confortabil. Atunci apare „captatio benevolentiae”, moment în care ascultătorul rămâne alături de tine, fiind interesat de ceea ce poţi să-i oferi.

 

L.M. : – Dar cel mai convingător atribut al unui realizator radio, care ar fi?

M.T. : – Spontaneitatea … este resortul care ne ajută să arătăm publicului toate aspectele unei situaţii, găsind mereu cuvintele potrivite pentru a „crea” o imagine care, atunci când ajunge la public, trebuie să transmită un mesaj , în mod concis şi corect.

 

L.M. : – Unul dintre obiectivele importante ale emisiunii pe care o realizezi se referă la încercarea de îmbunătăţire a imaginii persoanelor cu nevoi speciale. La ce alte instrumente de schimbare a opiniei comunităţii ai apelat  în acest scop?

M.T. : – Încă din anul 2001, sunt fie prezentator, fie participant în cadrul mai multor manifestări menite să scoată persoanele cu nevoi speciale dintr-un anumit „con de umbră”, altfel spus…să scoatem în faţă „abilitatea” din cuvântul „dizabilitate”. De asemenea, am fost iniţiator sau invitat, ţinând mai multe prelegeri despre dizabilitate şi radio, tocmai din dorinţa de a schimba ceva…

 

L.M. : – Din nefericire şi în comunitatea oamenilor cu diferite deficienţe circulă tot felul de prejudecăţi care culminează cu tendinţa de victimizare şi izolare. La final de interviu, doreşti să le adresezi câteva sfaturi acestor persoane?

M.T. : – Nu îmi permit să dau sfaturi dar pot sa îi indemn pe toţi cei care se confruntă cu o situaţie dificilă de viaţă, să închidă ochii, să  îşi stabilească un obiectiv şi să urmeze toţi paşii până la finalizarea cu succes a oricărui demers. E nevoie de ambiţie, încăpăţânare şi nu în ultimul rând… de un dram de noroc…dacă  ai toate astea e quasi imposibil să nu reuşeşti.

 

L.M. : – Ce mesaj s-ar potrivi mai bine pentru a-i trezi la viaţă şi a-i îndemna să lupte pentru visele lor?

M.T. : – Credeţi în voi… şi în tot ceea ce puteţi face… e singurul mod în care veţi ajunge acolo unde vă doriţi!

A consemnat Liliana MOLDOVAN

 

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole