“Orașul dispărut. Ploiești”, redescoperit de scriitorul Dan Gulea

Sâmbătă, la librăria “Cărturești” din Ploiești, un foarte numeros public a fost prezent la lansarea Albumului de fotografii ”Orasul dispărut. Ploiesti”, autor: scriitorul și prof. de limba și literatura...
Viena

Sâmbătă, la librăria “Cărturești” din Ploiești, un foarte numeros public a fost prezent la lansarea Albumului de fotografii ”Orasul dispărut. Ploiesti”, autor: scriitorul și prof. de limba și literatura română Dan Gulea, un tânăr și talentat publicist ploieștean, recent nominalizat la Premiul pentru literatură pentru cartea de eseuri Marginaliile avangardelor, în cadrul Galei Matei Brâncoveanu pentru tineri, premii acordate de Fundația Alexandrion.
Albumul „Orașul dispărut. Ploiești” (Editura „Ploiești-Mileniul III”, 2016) reprezintă o lucrare amplă, ce conține peste 300 de fotografii din orașul de altădată, cu focalizare pe anii 1960-1970, dar și cu imagini din anii 1950, din perioada interbelică sau din secolul XIX. Un oraș dispărut din multiple cauze: naturale (cutremure), sociale, politice, economice. Pornind de la un set de fotografii ale Fotocineclubului de la Casa de Cultură a Sindicatelor, care urmau să fie aruncate la gunoi, împreună cu tot fondul de carte al instituției, de către noua conducere a CCS, autorul și-a continuat investigațiile și a completat cercetarea cu colecția Ioan Groșescu (director al CCS la începutul anilor 1970), precum și cu colecția Carol Nicolae Debie (aflată la sediul Societății Culturale „Ploiești-Mileniul III”, director ing.Constantin Trestioreanu), dar și la Direcția Județeană a Arhivelor Prahova. Cu sprijinul lui Dorin Stănescu, istoric și vicepreședinte al Societății, investigațiile lui Dan Gulea pentru conturarea unei epoci au ajuns la colecția Alin Tomozei (nepotul cunoscutului inginer și director al Uzinelor „1 Mai”, asasinat bestial de Securitate la jumătatea anilor 1960), precum și la alte arhive și martori ai epocii,care au furnizat diferite informații și imagini: Bogdan Ciupercă, A.Hoffmann, D.I. Topciu ș.a.
Anii 1960-1970 sunt speciali în istoria orașului nostru pentru că ei surprind două stiluri sau epoci: cea veche – care s-a dezvoltat organic de la începuturile modernității valahe, și cea nouă – caracterizată de  intervenția brutală a așa-zisei Epoci de Aur, care a resistematizat nu doar tramele urbane, ci și viața multora dintre concitadinii noștri. Bine reprezentat în album, cu peste 60 de fotografii, este vechiul centru al orașului. Remarcabile sunt și pozele selectate din colecția de peste 1500 de fotografii a enciclopedistului Carol Nicolae Debie, cel care, înainte de demolarea impusă de regimul comunist, a fotografiat aproape casă cu casă, dar și imaginile și realitățile epocii,  surprinse de fotografi profesioniști sau amatori grupați la Fotocineclubul de la Casa Sindicatelor, dintre care amintim pe  regretații Dorin Manolescu și ing. Ion Dravăț sau pe Petre Angelescu, alături de semnatarul acestor rânduri, pe vremea când activam ca fotoreporter la ziarul Flamura Prahovei (1966-1990), ce au surprins multe dintre realitățile epocii. Acestora li se adaugă alte nume, despre care albumul furnizează o serie de informații interesante. A treia sursă majoră a albumului este colecția Alin Tomozei, care reunește imagini de familie, cărți poștale sau imagini de epocă, multe dintre ele fiind pentru prima dată publicate.
Firesc, autorul a ținut să includă în album și momentele ilustrate în care orașul a fost vizitat de Al.I.Cuza, Take Ionescu sau Carol al II-lea, cu tributul necesar epocii comuniste (Gheorghiu-Dej, Nicolae și Elena Ceaușescu, Ion Gheorghe Maurer).
Deși nu lipsesc incursiunile în secolul al XIX-lea (27 de fotografii) sau din perioada interbelică (37 de imagini – dintre care un lot special de reclame ale epocii), albumul este focalizat pe anii transformărilor, anii 1960-1970, în capitole intitulate: „Evenimentele vieții cotidiene” (cum și unde își petreceau ploieștenii timpul liber: la teatru, la hipodrom sau pur și simplu cu… ursarii – in parcul din fața Halelor Centrale, mai ales!), „Imaginarul simbolic” (monumentele și spațiile memoriei colective, înlocuiri și reamenajări) și, mai ales, „Redesenarea centrului” (vechea Piață a Unirii, în fiecare dintre laturile sale cardinale, cu Lipscanii sau cu Brașoveni, Franceză și Unirii, respectiv Calea Câmpinii, până în zona de Nord a Bisericii „Sf. Vasile“). „Orașul rural”, „Orașul muzicii” și „Orașul subteran” sunt alte trei capitole care încheie această apariție editorială unică în peisajul cercetărilor și publicațiilor despre Ploiești, apărută în condiții grafice deosebite, sub egida Societății Culturale “Ploiești-Mileniul III” și a colecționarului ing.Alin Tomozei.

Cum spuneam, lansarea acestui excepțional album fotografic, s-a bucurat de prezența unui numeros public, semn că ploieștenii sunt mari iubitori de literatură despre orașul lor.

Despre acest remarcabil eveniment editorial au vorbit, în cuvinte elogioase, Andi Enache – managerul librăriei “Cărturești”- Ploiești, ing. și colecționarul Alin Tomozei, istoricul Dorin Stănescu. În final, a luat cuvântul Dan Gulea, autorul albumului. Acesta, vădit emoționat, a spus: “Mă bucur să văd aici, în jurul acestui proiect, atâta lume. Cu siguranță curioasă să cunoască, vizual, cum arăta orașul  dispărut, pe care nici eu nu l-am cunoscut. Acest proiect s-a născut atunci când am aflat că, după ieșirea la pensie a dlui Ion Bălcinoiu, cunoscutul director al Casei de cultură a sindicatelor, noua conducere intenționa să se dispenseze de imensul fond de carte al bibliotecii, inclusiv câteva sute de poze din activitatea cultural-artistică a CCS. Am intrat pe fir și am hotărât săle  includ într-un viitor proiect. Unele dintre ele aparțineau unui martor al „orașului dispărut”. E vorba de cunoscutul  jurnalist Ioan Popescu, pe care-l salut respectuos, prezent și acum, cu aparatul de gât, pentru a imortaliza și acest moment editorial. Cele peste 300 de fotografii din album, la care am lucrat un an de zile, vin din mai multe surse. In primul rând din colecția reputatului intelectual Carol Nicolae Debie, apoi cele de la CCS, fondul Alin Tomozei și Societatea culturală “Ploiești-Mileniul III”, al cărei președinte este dl Constantin Trestioreanu, cunoscut om de cultură, care prin societatea pe care o conduce, de 15 ani, promovează valorile culturale ale Ploieștiului, prin zeci de cărți, dintre care aș menționa monografia de amploare  ‘’Marea Carte a Ploieștilor’’, în trei volume, dintre care două deja tipărite.

Pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect de suflet, țin să mulțumesc, pe lângă cei menționați, și istoricului Dorin Stănescu, precum și tuturor care mi-au fost alături, în primul rând lui Alin Tomozei, care a finanțat apariția acestui album”.

Mulți dintre cei prezenți la evenimentul editorial au cumpărat albumul, pe care autorul a acordat, cu generozitate, autografe. Pentru cei interesați de acest inedit album fotografic, precizăm faptul că el poate fi procurat de la librăria “Cărturești”, inclusiv online, contra sumei de 52,9 lei. Merită banii, vă asigur!

Ioan POPESCU

 

Viena
Categorii
Sens Giratoriu
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole