“Organizațiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunitățile istorice și R. Moldova se opun deciziei de a desființa Ministerul pentru Românii de Pretutindeni”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a luat din nou atitudine de la tribuna Camerei Deputaților față de intenția anunțată de Ludovic...
Viena

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, a luat din nou atitudine de la tribuna Camerei Deputaților față de intenția anunțată de Ludovic Orban, premierul desemnat, de a desființa Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

După ce, săptămâna trecută, a avut o declarație politică argumentată în favoarea păstrării Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, parlamentarul a prezentat un apel primit de la mai multe organizații reprezentative ale românilor din Diaspora, comunitățile istorice și R. Moldova. Printre semnatarii apelului se numără Consiliul Mondial Român (WRC/CMR) și Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei (FOR), cuprinzând organizații reprezentative ale românilor din Albania, Bulgaria, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Serbia (Voievodina și Timoc), Ucraina (Cernăuți, Odesa, Transcarpația)

Astfel, redăm în continuare declarația Consiliului Mondial Român / The Word Romanian Council: „Premierul desemnat, Ludovic Orban a anunțat că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni nu se va mai regăsi în structura guvernului pe care-l va prezenta Parlamentului pentru aprobare. Măsura este propusă după ce, inclusiv PNL s-a folosit de românii de pretutindeni și de cuvântul diaspora pentru câștigarea de capital politic cu prețul uriaș al creării unei rupturi, care poate deveni ireparabilă, între românii din țară și cei din afară.

Această hotărâre are loc în ajunul celebrării centenarului semnării Tratatului de la Trianon, act care consfințea internațional granițele teritoriului național reîntregit și este cu atât mai revoltătoare, cu cât Ungaria, de la 180 milioane de euro, se pregătește să dubleze această sumă la circa 360 milioane de euro pentru diaspora maghiară și pentru acțiunile destinate contestării Trianonului. Un guvern liberal, care se consideră urmaș al partidului înfăptuitor al Unirii, nu are dreptul să-i umilească prin ignorare pe cei peste 10 milioane de români din afara actualului teritoriu amputat al Țării.

Considerând că eliminarea acestui minister ar reprezenta o sfidare pentru românii din afara granițelor României și un act antinațional, The World Romanian Council/Consiliul Mondial Român cere primului ministru desemnat să prezinte în fața Parlamentului, ca o condiție sine qua non a validării guvernului pe care-l va propune, o formula guvernamentală din care să nu lipsească Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

The World Romanian Council/Consiliul Mondial Român, ca organizație reprezentativă a diasporei, cere Președintelui României să folosească toate pârghiile de care dispune pentru a-l determina pe dl. Ludovic Orban, primul ministru desemnat, să-și revizuiască poziția și să includă Ministerul Românilor de Pretutindeni în componența viitorului guvern care va fi supus aprobării Parlamentului României”.

Totodată, Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei (FOR) a transmis la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării următoarea declarație: „Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei, cuprinzând organizații reprezentative ale românilor din Albania, Bulgaria, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Serbia (Voievodina și Timoc), Ucraina (Cernăuți, Odesa, Transcarpația) își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu posibila desființare a Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni.

Federația apreciază că ministerul este o instituție fundamentală a națiunii române, singura capabilă să asigure suportul pentru păstrarea, afirmarea și promovarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase, așa cum prevede Constituția României și Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Programele educaționale, culturale, științifice sau spirituale, agregate într-un concept și mod de acțiune unitar și coerent, menite să asigure sprijinul mult necesar și așteptat pentru românii care sunt în pragul deznaționalizării, nu se pot realiza prin structura Ministerului Afacerilor Externe care are oricum propriile sale provocări majore în domeniile specifice.

Organizarea de cursuri și școli cu predare în limba română, adaptate specificului fiecărei comunități, acordarea de burse și indemnizații de sprijin pentru elevii și profesorii din școlile cu predare în limba română, programele culturale-educative specifice și complexe sau sprijinirea mass-mediei românești, care au ca scop păstrarea și afirmarea identității românești pentru românii din comunitățile istorice supuși unor procese de asimilare forțată sau de dezagregare identitară, sunt activități improprii pentru structura Ministerului Afacerilor Externe care a eșuat și în trecut în acest domeniu extrem de important.

Federația amintește faptul că înființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a fost o cerință constantă a comunităților românești din afara granițelor în ultimii 20 de ani. Faptul că structura recent înființată nu are capacitatea administrativă necesară pentru a răspunde eficient nevoilor imperative ale românilor din comunitățile nu trebuie să ducă la desființarea sa, ci la o consolidare instituțională consistentă și susținută.

Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei îndeamnă toate organizațiile românești din afara frontierelor să susțină menținerea în următoarea structură guvernamentală a Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni și să adreseze mesaje în acest sens, președintelui României și primului-ministru desemnat”.

În calitate de parlamentar ales de românii de peste hotare și de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu subscrie acestor declarații.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Viena
Categorii
Noutăți
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole