„Orizonturi mureșene : Vol. III – Serenade literare”/coordonator Liliana Moldovan, Cluj-Napoca, Ecou Transilvan, 2021 – Semnal editorial

Continuarea proiectului editorial „Orizonturi mureșene”, are o dublă semnificație : în primul rând, reprezintă un omagiu pentru de activitatea literară și strădaniile editoriale ale Mihaelei Rașcu, în al doilea...
Viena

Liliana Moldovan

Continuarea proiectului editorial „Orizonturi mureșene”, are o dublă semnificație : în primul rând, reprezintă un omagiu pentru de activitatea literară și strădaniile editoriale ale Mihaelei Rașcu, în al doilea rând, este prelungire firească a aparițiilor editoriale anterioare – „Orizonturi Mureșene”: vol. I și vol. II.
Noua antologie a apărut din dorința de a oferi cititorilor o radiografie actualizată a creațiilor scriitorilor ce aparțin Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români. Dintre cei 46 de membrii ai filialei, 27 de autori sunt prezenți în aceat volum colectiv. E important să precizez că ordinea intrării în carte nu este alfabetică și a fost dată de ordinea trimiterii lucrărilor către antologator.
Ideea publicării ediției 2021 din „Orizonturi mureșene” a fost îmbrățișată, mai întâi, de d-na Emilia Amariei, care a răspuns invitației de a intra în proiect cu câteva poezii și un fragment din romanul „Flavia”. Dacă versul d-nei Emilia Amariei este ca un „leac extras din înfrângeri și victorii”, regretatul Ioan Bândilă Mărceanu, pune un accent epigramistic de partea ludică a vieții. Lucian Dumbravă ne îndeamnă să deslușim câteva din enigmele vieții cotidiene prin intermediul unor poeme și scurte eseuri îmbrăcate în mantia filosofiei. În schimb, profesorul Ioan Torpan, ne poartă în lumea legendelor cu o baladă inspirată din lumea poveștilor de altădată iar președintele filialei Mureș a Ligii, poetul Mircea Dorin Istrate, propune cititorilor o serie de versuri, în stilul său specific, poezii care se îmbină, în mod admirabil, cu un atrăgător fragment de proză scurtă. Marius Valeriu Nanu ne însoțește într-o scurtă călătorie cu „Trenul fantomă” iar Ilie Frandăș, aduce în lumina reflectoarelor „Povestea lui Petrea Husarul”. Poetul Dorian Marcoci ne surprinde, pe lângă poeziile sale pline de candoare, cu câteva fragmente de proză, coborâte din sipetul de aur al amintirilor personale, iar Liliana Moldovan își încearcă penelul pe marginea unor impresii de lectură și al unor scurte exerciții poetice. Profesorul Costel Neacșu abordează un alt gen literar fiind semnatarul a două interviruri cu personalități ale sportului și culturii. Inspirate sunt și poeziile doamnei Susana Iurian ale cărei versuri sunt desprinse parcă din taina eternelor primăveri. Formate în perimetul culturii și literaturii contomporane din Târnăveni, scriitoarele: Ani Vanda, Elena Cristea și Viorica Șutu contribuie, prin creațiile lor, la accentuarea notei de lumină și feminitate a poeziilor incluse în volum. Preocupările poetice ale profesorului Ioan Baciu reflectă o bucurie a creației și trimit spre jucăușele povești ale Elenei Voichița Toma, care proiectează o lume magică pentru sufletul de copil al fiecăruia dintre noi. Magic și plin de încântare este și universul poetic al scriitorului Mugurel Pușcaș, urmat de mersul diafan prin lumea poeziei al doamnei Maria Cozmescu. Inedite sunt: fragmentul de roman și textul de proză propuse de Giana Moldovan, respectiv de Maria Mărginean, care s-au apropiat de genul memorialistic, din dorința de a păstra o vie amintire unor evenimente din trecut. Doamna Viorica Feirdan, vice-președinta filialei mureșene a Ligii Scriitorilor din România este semnatara unor eseuri și a unor versuri desprinse parcă de pe pleoapa sufletului, iar Emilia și Iosif Albu s-au prins într-un sublim dialog poetic care a continuat cu duetul literar oferit de Estera și Valentin Bălan, doi scriitori din Botoșani primiți recent în marea familie a Ligii Scriitorilor Români. Antologia se închide cu eseul jurnalistului Petru Lechințan care își exprimă indignarea față de apariția pseudo-poeților, care au invadat peste măsură piața literară actuală.
În final, merită să reținem că al treilea volum din „Orizonturi mureșene” dăruiește, iubitorilor de poezie și proză, un material literar valoros, reprezentativ pentru autorii – cuprinși în volum – care au hotărât să participe împreună la deschiderea unor sensibile ferestre literare în spatele cărora se dezvăluie creații poetice deosebit de atrăgătoare, fragmente de roman și texte de proză valoroase, reușite încercări epigramistice, interviuri interesante și câteva eșantioane de critică literară.

Liliana Moldovan

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole