PARLAMENTUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul Constantin Codreanu cere Guvernului să asigure personalul din instituțiile medicale din România cu echipamente de protecție produse în țară. Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor...
Viena

Deputatul Constantin Codreanu cere Guvernului să asigure personalul din instituțiile medicale din România cu echipamente de protecție produse în țară.

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu a trimis o interpelare către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul Finanțelor Publice, Vasile-Florin Cîțu cu privire la situația dotării cu echipamente de protecție a spitalelor din România, în contextul pandemiei COVID-19.

Majoritatea cadrelor medicale din România infectate cu noul coronavirus s-au îmbolnăvit din cauza lipsei echipamentelor de protecție, indispensabile în asemenea situații.

În România există sute de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inclusiv pentru cel medical. Cu toate acestea, Guvernul nu le-a căutat, acordând contracte în valoare de peste 180 de milioane de lei unor firme care importă astfel de produse din alte state.

Clasificate după cifra de afaceri, primele 10 din acest domeniu sunt Trotuștex (jud. Bacău), Intervenții active în atmosferă (mun. București), Rusancom Prod (jud. Mureș), Matei Conf Grup (mun. București), Stecolflex România (jud. Ialomița), Avanti (jud. Sibiu), Interbabis (jud. Brașov), Dalgeco Confecții Textile (jud. Constanța), New Fashion (jud. Botoșani), Tag Grup (mun. București). În total sunt 388 de firme românești, care ar putea produce, dacă ar fi

solicitate, echipamente pentru personalul medical, de la măşti la halate şi combinezoane.

„Am cerut informații cu privire la gradul de asigurare cu echipamente de protecție a instituțiilor medicale din România, defalcat pe unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II, județe și municipiul București. Totodată, i-am întrebat pe miniștrii Sănătății și Finanțelor Publice care sunt măsurile pe care le vor lua pentru a asigura spitalele din România cu echipamente produse în țară, nu în străinătate”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Parlamentarul a mai solicitat date referitor la contractele încheiate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate sau de către alte instituții și unități, pentru achiziționarea echipamentelor de protecție medicală care să provină de la producători din România, nu din import.

„Trebuie să avem grijă de cadrele medicale din România, ei sunt eroii zilelor noastre!”, este mesajul deputatului Constantin Codreanu.

Viena
Categorii
ComunicatRomâniaSănătate
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole