PENTRU MINE ORICE ÎNTÂLNIRE CU MEMBRII ASOCIAȚIEI ESTE UN PRILEJ DE ÎMPLINIRE : Interviu cu scriitorul și pastorul George Uba, Președintele Asociației – „Ridică-te și umblă”

În luna decembrie a anului trecut, Asociația „Ridică-te și umblă”, destinată persoanelor cu dizabilități, a împlinit un deceniu de la înființare. Pe parcursul acestor ani, membrii organizației, împreună cu...
Viena

George Uba

În luna decembrie a anului trecut, Asociația „Ridică-te și umblă”, destinată persoanelor cu dizabilități, a împlinit un deceniu de la înființare. Pe parcursul acestor ani, membrii organizației, împreună cu președintele lor, pastorul și scriitorul George Uba, și-au îndeplinit cu bucurie și devotament frumoasa misiune de a-și aduce contribuția la integrarea benificiarilor asociației : prin valorificarea abilităților artistice, culturale și profesionale ale acestora, asociația oferind, în același timp, servicii de asistență psiho-socială, asistență specializată de recuperare pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, asistență spirituală, contribuind, în acest fel, la schimbarea perspectivei negative în care societatea românească se raportează la cetățenii cu nevoi speciale.
Autor al unor volume de poezie, scrieri și povești religioase, printre care amintesc : „Și ce dacă”, „Taie-mi o felie de dragoste”, „Mai bine doi”, „ Pune și …sare”, „Sărut mâna, doamnă!”, scriitorul George Uba este și păstorul cenaclului literar artistic sugestiv intitulat „Abilități creative”- cu sediul la Arad.

Liliana Moldovan : – Ce sentimente vă încearcă în această perioadă când asociația „Ridică-te și umblă”, împlinește 10 ani de activitate?

George Uba : – Sentimentul de împlinire este primul semnal de suflet care vine din gândul de a păstra unitatea asociației pe o perioadă de o decadă și socotesc că suntem la început de planuri mari. Împlinirea vine și din relațiile calde care s-au dezvoltat de-a lungul timpului, climatul fiind de familie și de prietenie strânsă. Și mereu prezentă a fost bucuria întâlnirii, care ne permitea reafirmarea deschisă a talentelor, a cunoașterii de noi membrii și de acele declarații de prietenie reafirmate.

Liliana Moldovan : – Care sunt cele mai importante experiențe de viață pe care le-ați dobândit pe parcursul acestor 10 ani?

George Uba : -În ce mă privește, o puternică experiență a vieții pe care am dobândit-o și continui să o experimentez este aprofundarea vieții prin prietenii mei cu dizabilități. Este o acută reevaluare a motivațiilor și a scopurilor vieții mele, prin oglindirea în viața lor, de puternică luptă privind autodepășirea limitelor. Mi-am dat seama că viața centrată pe nevoile mele personale și pe autoîmplinire este o veritabilă Mare Moartă. Am învățat să mă dăruiesc, pentru că bucuria ce o recoltez de pe fețele lor și din reacțiile lor, prin deschiderea inimii către ei, este, de fapt, cea mai fericită existență, care te recreează iar simțământul că ai dat puțin te urmărește mereu, ceea ce îți dă noi capacități de a te oferi.

Liliana Moldovan : – Care este relația asociației cu voluntarii și care credeți că ar fi portretul voluntarului ideal?

George Uba : – Am putea spune că între voluntari și asociație avem o relație de dependență, deoarece prietenia cu beneficiarii a creat o familie în care cei ce doresc să voluntarieze intră în relații în care chiar ei sunt ajutați de beneficiari. Cum?
„Voi credeți că noi vă ajutăm” , spun voluntarii. „Dar voi nu realizați , că de fapt voi ne ajutați pe noi prin atitudinea voastră în fața durerii și a dizabilității. Voi ne învățați să apreciem mai mult ceea ce nu este vătămat fizic și să vă apreciem pentru lupta voastră.”
Voluntarii, peste 4000 în toată țara, sunt de toate vârstele, din toate categoriile sociale și au o paletă largă de aptitudini și profesii : doctori, profesori, asistenți sociali, psihologi, bucătărese, șoferi, juriști, directori de firme, muncitori, grădinari. Un voluntar ideal este persoana care slujește, în măsura timpului său liber, cu pasiune și dragoste și care revine constant în locul în care se dedică relației cu persoana cu dizabilități, investind timp, prietenie, asistență sufletească și bucuria dăruirii.

Liliana Moldovan : – Câți beneficiari are asociația, câte filiale și cu ce tipuri de servicii veniți în întâmpinarea nevoilor acestora?

George Uba : – Asociația numără peste 3500 de beneficiari, care se găsesc în 30 de filiale, ultima fiind înființată pe 3 decembrie, la Sibiu, în cadrul unui eveniment online. Serviciile pe care le oferim prietenilor noștri sunt diverse și sunt orientate spre nevoi fizice, sufletești și spirituale. Avem tabere permanente în fiecare an (cu excepția acestui an din cauza pandemiei), facem excursii în țară și străinătate, organizăm : seminare pentru dezvoltare personală ( psihologice, de sănătate, nutriție, juridice, sociale, etc) activități recreative, culturale, de vizitare a instituțiilor și a lăcașurilor culturale. De asemenea, ei sunt integrați în programe de motivare și spirituale ce le susțin, alături de voluntari, în instituții, școli, biserici, în parcuri. Le punem la dispoziție cărucioare, materiale pentru nevăzători, alimente pentru cei în nevoie, mijlocim pentru integrarea în muncă a celor care vor să lucreze în diverse instituții.
Întâlnirile regulate sunt cele mai apreciate, întrucât familia „Ridică-te și umblă” din toate filialele are ocazia de a crea revederea membrilor ei . Ceea ce cred că este de apreciat este modul în care chemăm persoana cu dizabilitate să joace rolul de voluntar, prin slujirea ei, potrivit abilităților pe care le are, chiar pentru persoane valide.

Liliana Moldovan : – Spuneți-ne câteva cuvinte despre cenaclul literar al asociației și despre imnul ei.

George Uba : – De aproape două luni, s-a înființat , pe suportul asociației, cenaclul „Abilități creative”, cu peste 50 de membrii, care și-au propus să promoveze arta persoanei cu dizabilități (poezie, proză, pictură, grafică, îndeletniciri manuale, muzică ) produse artistice prin care chemăm pe orice degustător de artă să se bucure de spectacolul creativ izvorât din exprimarea sensibilă a celor ce aprofundează viața. Întâlnirile cenaclului au o subliniere pe poezie și fiecare vine cu o creație proprie pe care o apreciem și o expunem celor care vor să se delecteze cu arta prietenilor noștri. Cu această ocazie s-a lansat și un imn pe care îl vom cânta la întâlnirile noastre și chiar în filialele ce se întâlnesc pe „zoom”. Iată, versurile imnului nostrum :

Tu și eu Trăim o sete de a fi aproape
Luând cu noi iubirea în turneu,
Și cântecul neodihnit pe clape
Invită la frăție : Tu și eu!
***
Prietene, am astăzi o idee
Și când te strig să vii, să nu spui nu!
Noi doi suntem chemați să fim o cheie
În ușa bucuriei , eu și tu!
***
Singurătatea este întuneric,
În gând și simț, în idealul meu,
Vino cu mine să trăim feeric
În alianță sfântă : tu și eu !

În unitate e senin și pace
Și sub arcada ei vom fi mereu,
Credința este-n viață mai tenace
Când doi prieteni cântă : tu și eu!
***
În legătura noastră e putere
Dacă formăm triunghi cu Dumnezeu,
Ne poartă-a noastră zilnică durere
Prieteni pentru veci : El , tu și eu!

Liliana Moldovan : – Cum a afectat pandemia activitatea asociației?

George Uba : – Este un fapt evident că asociația, în perioada pandemiei și-a limitat exprimările ei, constând din proiecte, tabere, întâlniri fizice, vizitele la beneficiari acasă, dar a trebuit să ne adaptăm și să continuăm comunicarea. În primul rând voluntarii au socotit că asistarea persoanei cu dizabilități are o prioritate prin comunicarea telefonică, regulată, luând pulsul stării beneficiarului. Apoi, cei care au acces la internet, au fost invitați la diferite programe colective pe „zoom”. Am intervenit cu alimente și materiale de protecție la toți beneficiarii și am oferit deplasare, prin proiectul asociației, „taxi gratis” celor care aveau urgențe medicale sau de alt gen.
Dorul de a ne întâlni , ca odinioară, s-a amplificat și sperăm ca Cel ce a îngăduit această experiență peste omenire, nedorită de El, să restabilească ordinea firească a relațiilor și a siguranței vieții, pe care am apreciat-o înainte de dureroasa distanțare.

Liliana Moldovan : – Mulțumesc frumos pentru interviu!

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole