Peste 8.800 de alegători români din străinătate îşi vor primi buletinele de vot prin poştă

Cele mai multe buletine de vot vor ajunge la românii din Spania • Aproape 9.000 de cetăţeni români aflaţi în 55 de ţări de pe mapamond îşi vor primi...
Viena

Cele mai multe buletine de vot vor ajunge la românii din Spania •

Aproape 9.000 de cetăţeni români aflaţi în 55 de ţări de pe mapamond îşi vor primi buletinele de vot prin poştă, se arată într-un comunicat de presă transmis de Poşta Română, pe adresa redacţiei. Dintre cei 8.890 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul Electronic, în vederea exercitării votului prin corespondenţă, cei mai mulţi se află în Spania şi Italia, urmaţi la distanţă de cei din Republica Moldova. Potrivit documentului citat, Poşta Română va expedia 2.794 de buletinele de vot către alegători români din Spania, 1.228 către cei din Italia şi 880 către alegătorii din Republica Moldova. Totodată, în topul ţărilor cu cei mai mulţi cetăţeni români care vor vota prin corespondenţă se află Germania (618), Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (594), Franţa (561), Elveţia (237), Austria (250), SUA (226), Danemarca (169) şi Canada (162). Topul ţărilor cu cei mai mulţi alegători care vor vota prin corespondenţă se încheie cu Australia, ţară în care s-au înscris în Registrul Electronic 115 de cetăţeni români.

La polul opus se află ţări precum Bulgaria, Estonia şi Rusia (din Europa), Mexic (America Centrală şi de Nnord), Chile (America de Sud), Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Georgia şi Vietnam (din Asia), Africa de Sud şi Camerun (Africa), precum şi Vanuatu (aflat în Oceania) în care va vota prin corespondenţă câte un singur cetăţean român.

„Cel mai scurt drum extern (tur) al unui buletin de vot va fi de aproximativ 300 de kilometri, către Bulgaria, şi va fi parcurs într-o singură zi, în timp ce cel mai lung drum al unui buletin de vot (tur) va fi de aproximativ 21.400 de kilometri, către un alegător din Vanuatu. În acest traseu sunt implicaţi operatorii poştali din Australia şi Vanuatu, trimiterea fiind transportată prin mai multe curse aeriene”, arată Poşta Română, în comunicatul menţionat. De asemenea, în document se precizează că din totalul ţărilor vizate de votul prin corespondenţă, pentru 18 vor fi posibile zboruri directe, restul fiind zboruri cu conexiune. „Operatorii poştali ai ţărilor de tranzit folosite de Poşta Română – Turcia, Italia, Franţa, Ghana, Africa de Sud, Singapore, Australia – vor îndruma trimiterile până în ţara de destinaţie conform planului propriu. Pentru depeşele directe, trimiterile poştale sunt expediate conform planului de îndrumare al Poştei Române. Returul buletinelor de vot către România va fi asigurat de către operatorii poştali externi, în conformitate cu reglementările poştale internaţionale şi cu regulile proprii de îndrumare. În procesul de distribuire externă al tuturor buletinelor de vot sunt implicaţi 56 de operatori poştali şi nouă companii aeriene. Poşta Română este răspunzătoare pentru prelucarea şi distribuirea trimiterilor returnate doar din momentul intrării lor în circuitul poştal propriu, respectiv în Biroul de Schimb Internaţional al companiei”, explică rerezentanţii Poştei Române.

Alegătorilor care au optat să voteze prin corespondenţă şi s-au înscris în Registrul Electoral le vor fi expediate, cu confirmare de primire, următoarele documente necesare votării: un plic exterior autoadresat, un plic interior, un autocolant cu menţiunea „votat”, certificatul de alegător, buletinul de vot prin corespondenţă şi instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot. Potrivit legii, Poşta Română asigură trimiterea documentelor către alegători până cel târziu cu 30 de zile înaintea datei alegerilor.

A.S.
ziarulfaclia.ro

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole