PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE : Înțeleptul, iubirea și…Țara

1. „Aş vrea VIRTUTEA (binele, cinstea, demnitatea) să triumfeze, / viciul (păcatul, răul, minciuna, laşitatea), să piară de noi zdrobit! / Şi ROMÂNIA SĂ PROSPERE, /să se înalţe neamu-mi...
Viena

Ilie Bucur

1. „Aş vrea VIRTUTEA (binele, cinstea, demnitatea) să triumfeze, / viciul (păcatul, răul, minciuna, laşitatea), să piară de noi zdrobit! / Şi ROMÂNIA SĂ PROSPERE, /să se înalţe neamu-mi iubit / Aş vrea IUBIREA să predomnească,/ să nu mai fie ură-ntre noi! / NUMELE ŢĂRII să strălucească, / ŢARA să scape de nevoi! / O! DOAMNE, să văd poporul / zdrobind pe-acei ce-l asupresc…! / să văd ACVILA (vulturul) că-şi reia zborul / falnic cu neamul cel românesc”.

Alexandru Macedonski (1854-1920),
poet clasic, prozator, eseist român.

+ + +

2. „Nu există fericire mai mare decât aceea care stă în opera sau fapta care ai făcut-o pentru alţii decât pentru tine. În viaţă, în simţire, în scris, în gând, în faptă, cînd te uiţi bine, rămâne mai ales ce ai dat altora, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit. Prin înstrăinarea de tine însuţi, capeţi şi consecvenţa şi stăruinţa şi caracterul şi IUBIREA OAMENILOR”. Țara noastră are foarte mulți creștini milostivi, care ajută la nevoie pe cei încercați de necazurile vieții. Atâta timp cât în „ŢARA” noastră mai avem astfel de oameni, „SPERANŢA” redresării „ROMÂNIEI” pe drumul cel bun, nu moare) (n.a.).
Nicolae Iorga (1871-1940),
cel mai mare istoric al României, om politic,
scriitor, dramaturg, orator, memorialist

+ + +

3. „DEMOSTENE” (384-370 î.Hr.) din Atena dorea să se facă orator. Din fire era gângav şi când vorbea râdea lumea de el. Ce-a făcut? A socotit că voinţa şi osteneala biruiesc firea, şi-a ras capul pe jumătate, ca să nu mai poată ieşi afară să-l vadă lumea. S-a încuiat singur într-o casă din marginea Atenei şi acolo ziua şi noaptea făcea exerciţii de oratorie. Şi-a pus în faţă o oglindă, se privea şi-şi corecta toate greşelile. Deasupra capului şi-a atârnat o sabie de tavan care să-l înţepe în umeri când făcea gesturi urâte. După câtăva vreme şi-a corectat defectele firii lui şi a ajuns cel mai mare orator al Greciei şi lauda grecilor.
Foarte multă lume se tot întrebă: cu ce-am păcătuit noi, românii, de am ajuns în această situaţie deplorabilă şi ce ne lipseşte pentru a ajunge la liman, la un fel de stabilizare socială, politică, economică, culturală, naţională etc.
Nu pot să uit un bătrânel din Oltenia, care ne-a avertizat spunând: „Pentru faptul că l-am omorât pe Ceauşescu şi soţia lui în ziua de Crăciun, tot poporul român va avea de suferit”. În al doilea rând ne lipseşte „ORDINEA şi DREPTATEA”. Turgot (1727-1781), om de stat francez spunea: „Ordinea este dreptatea, ale cărei legi omul le găseşte săpate în adâncul conştiinţei sale” Clasa politică din România este în marea sa majoritate vinovată de tot ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în România. Propun să radem politicienii români pe jumătatea capului, ca atunci când vor veni în mijlocul alegătorilor şi a familiilor, să-şi activeze conştiinţa de neam şi ţară… poate, poate se vor ruşina când îşi vor privi chipul în oglinda conştiinţei sufleteşti (n.a.).

P.S. „De unde vin războaiele și de unde certurile dintre voi? Oare, nu de aici: din poftele voastre care se luptă în mădularele voastre? Poftiți și nu aveți; ucideți și pizmuiți și nu puteți să dobândiți ce doriți; vă sfădiți și vă războiți, și nu aveți, pentru că nu cereți. Cereți și nu primiți pentru că cereți rău, ca voi să risipiți în plăceri” (Iacov cap. 4, vers. 1-3).
Părintele Ilie

Viena
Categorii
ExclusivUncategorized
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole