Povestea Ludmilei Bologa-Bercea dintr-un secol de viață. 100 de ani femeia poartă în suflet dragostea pentru Basarabia

Discuția cu ea seamănă cu răsfoirea unui manual de Istorie. Un secol de viață, un secol de sentimente, trăiri, emoții și amintiri. Întâmplarea a făcut ca două basarabence, una...
Viena

Discuția cu ea seamănă cu răsfoirea unui manual de Istorie. Un secol de viață, un secol de sentimente, trăiri, emoții și amintiri. Întâmplarea a făcut ca două basarabence, una de o 100 de ani și alta de 23 de ani, să se întâlnească la Sibiu, într-o casă de pe Calea Poplăcii. Așa am aflat povestea Ludmilei Bercea, unui medic, unui om de cultură, cu zâmbet cald, chip blând și o poftă nesecată de viață.

Ludmila Bologa-Bercea ne-a încredințat și câteva file din biografie, ascunse de la ochii străinilor, dar descrise și adunate cu minuțiozitate în memoriile ei, pe care le-a așternut pe hârtie la îndemnul tatălui.

“Aș dori ca familia noastră, destul de mare, să se dubleze până în anul 2000. Noi, bătrânii nu vom mai apuca acel an, dar voi toți îl veți ajunge, dacă veți ști să trăiți, având grijă de sănătate. Sănătatea și modul de a gândi determină starea de mulțumire și chiar de fericire pe acest pământ. Fiecare om are în viață bucurii, dar și necazuri, de aceea să nu invidiem pe nimeni. Invidia aduce după sine înfăptuirea marilor fără-de-legi. Legenda spune că din invidie Cain l-a omorât pe fratele său, Abel, fiindcă jertfa  adusă lui Dumnezeu de către Abel a fost primită, iar a Lui Cain, nu. Să fiți întotdeauna uniți. Vi se mai cere să aveți dragoste de muncă. Omenirea a făcut uriașele progrese, cucerind aproape toate forțele naturii, prin munca tenace a miilor de generații ce s-au perindat pe acest pământ. Munca dă un rost vieții și satisfacție pentru aportul adus bunei-stări, familiei și societății. Acestea sunt câteva din sfaturile ce mi-am permis să vi le dău, după o viață îndelungată, atingând vârsta de 90 de ani”, este mesajul tatălui eroinei noastre, transmis în februarie anului 1975, pentru dragă lui fiică și generațiile următoare.

Cititi continuarea mai departe pe sursă:

https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/fotovideo-povestea-ludmilei-bologa-bercea-dintr-un-secol-de-viata-100-de-ani-femeia-poarta-in-suflet-dragostea-pentru-basarabia-156920.html

Viena
Categorii
ActualitateBasarabiaRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole