Premiile ,,Omul anului – Cartea anului’’, primite la Tel Aviv de miniştrii Meleşcanu şi Intotero şi de numeroase personalităţi

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Miniştrii Teodor Meleşcanu şi Natalia Intotero şi mai multe personalităţi ale vieţii culturale, academice, universitare şi din domeniul cultelor au primit, miercuri...
Viena

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Miniştrii Teodor Meleşcanu şi Natalia Intotero şi mai multe personalităţi ale vieţii culturale, academice, universitare şi din domeniul cultelor au primit, miercuri seară, premiile „Omul anului – Cartea anului 2018” pentru o activitate de excepţie.


Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română (ASILR), cu sprijinul Ambasadei României la Tel Aviv, al Centrului Cultural Israeliano Român de la Tel Aviv, Fundaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Iudaismului Român, Organizaţiei Unitare a Originarilor din România (AMIR). AGERPRES a fost partener media la acest eveniment.

„Avem o tradiţie ca scriitorii de limbă română din Israel să se întâlnească cu publicul şi cu oaspeţi veniţi din toate colţurile lumii pentru a onora valorile limbii române, pentru a întări relaţiile de prietenie dintre România şi Israel şi pentru a omagia personalităţile a căror străduinţă de a excela în promovarea culturii române în lume merită răsplătită. De 11 ani acordăm premii personalităţilor cu rezultate de excepţie în promovarea limbii şi a culturii române. Sunt modele ale societăţii, oameni cu care ne mândrim şi pe care îi preţuim. Oameni care dau trăinicie podurilor de prietenie dintre cele două ţări”, a declarat, în deschidere, Dragoş Nelersa, preşedintele ASILR, cel care a înmânat premiile.

El a precizat că anul acesta galele de premiere „Omul Anului – Cartea Anului” se desfăşoară sub sloganul „Împreună – be’Yahad”.

„Despre noi, comunitatea română din Israel, în comparaţie cu alte comunităţi, se spune că suntem una cu multe divergenţe de opinii. De aceea, anul acesta am făcut un apel la cele mai importante organizaţii româneşti de a fi ‘Împreună’, uniţi, pentru că promovarea culturii nu trebuie să ţină cont de culoare politică, de interese personale sau de ambiţii proprii. Împreună, originarii din România, israelieni cu rădăcini româneşti sau diaspora română, cu toţii de aici, de la 2.500 kilometri depărtare, să simţim România aproape, chiar în sufletul nostru. Chiar dacă trăim foarte departe de România, suntem foarte atenţi ce se întâmplă în ţara noastră mamă. (…) Vrem ca pulsul României să bată la fel şi în Israel”, a spus el.

Organizatorii au amintit că de-a lungul timpului au fost premiate mai multe personalităţi – oameni de cultură, oameni de ştiinţă, reprezentanţi de vârf din Guvernul României şi din Knesset-ul israelian, scriitori şi jurnalişti -, dar şi doi foşti preşedinţi – Traian Băsescu şi Ion Iliescu.

„Actualul preşedinte al României, Excelenţa Sa domnul Klaus Werner Iohannis, a acceptat distincţia ‘Omul Păcii – Shalom România – Israel’. Vreau să folosesc acest prilej pentru a mulţumi preşedinţiei României, care recent ne-a trimis o frumoasă scrisoare, din care citez: ‘Comunitatea originarilor din România care trăieşte în Israel se bucură de un deosebit respect şi apreciere. Comunitatea s-a remarcat prin păstrarea legăturilor spirituale puternice cu România, prin ataşamentul pentru valorile culturale româneşti, dar şi prin contribuţia recunoscută pe care o are în societatea israeliană. Solidaritatea comunităţii originarilor din România care trăiesc în Israel este, mai presus de toate, esenţială pentru orice proiect de anvergură cu impact în rândul societăţii'”, a subliniat scriitorul Teşu Solomovici.

Distincţia „Omul Anului 2018” şi medalia Ierusalimului Terra Santa au fost primite de Natalia Intotero pentru activitatea desfăşurată ca ministru pentru Românii de Pretutindeni, ca expresie a recunoştinţei evreieşti pentru dezvoltarea dialogului intercultural şi promovarea cu succes a identităţii româneşti în lume.

„Acest premiu consider că trebuie să îl aibă toţi colegii de la MRP şi, în egală măsură, fiecare român de pretutindeni, pentru că de unul singur niciun ministru nu poate avea rezultate, dacă nu are alături o echipă de oameni devotaţi, de oameni capabili, care sunt pregătiţi să muncească zi lumină pentru interesul şi mai binele tuturor românilor de pretutindeni. Şi, în egală măsură, vreau să vă mulţumesc fiecăruia dintre dumneavoastră pentru că sunteţi ambasadorii României prin tot ceea ce faceţi, prin continuarea acestor evenimente minunate prin care sunteţi puntea de legătură cu „acasă”. Vreau să vă asigur că, indiferent de funcţia pe care o voi ocupa, voi fi aceeaşi persoană care se va implica şi îşi va pune toată activitatea mea în slujba românilor de pretutindeni”, a declarat Natalia Intotero.

Şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit distincţia „Omul Anului 2018” şi medalia Ierusalimului Terra Santa, pentru realizarea unor importante proiecte de promovare a diplomaţiei, precum multiplicarea oportunităţilor de studii şi cercetare, demararea unor proiecte ample de colaborare în diverse domenii între România şi Statul Israel, proiecte ce au generat schimbări profunde în plan economic şi social, diplomatic şi cultural. Distincţiile au fost înmânate reprezentantului Ambasadei României la Tel Aviv, consilierul Mircea Chitic.

În acest an, premiul „Omul Anului din Israel”, împreună cu o medalie guvernamentală israeliană numismatică, a fost acordat unui om de ştiinţă de renume mondial, cercetător distins cu numeroase premii internaţionale – acad. prof. dr. Jean-Jacques Askenasy. El este al cincilea om de ştiinţă israelian care a devenit membru de onoare al Academiei Române, de-a lungul a 150 de ani de existenţă a acestei instituţii, fiind specialist în domeniul neuro-ştiinţelor, dedicat cercetării şi îmbunătăţirii vieţii omului. Academicianul Jean-Jacques Askenasy a primit distincţia ‘în semn de recunoştinţă evreiască pentru lupta neobosită de promovare a culturii şi de combatere a xenofobiei şi antisemitismului’.

„Nu am făcut nimic altceva decât ceea ce am învăţat de la iluştrii mei dascăli (…), deci această medalie o împart cu ei, să le fie binecuvântată memoria lor”, a spus academicianul.

Au primit distincţii în lipsă primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, „un foarte bun prieten şi apropiat al Israelului”, primarul Sectorului 1 din Bucureşti, Daniel Tudorache, „un neobosit edil, care are relaţii foarte bune de prietenie cu oraşul Nazareth”, Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte din România, „un prieten de mare valoare al Israelului şi un susţinător neobosit al dialogului interetnic şi interconfesional”, dr. Ilie Ionel Ciuclea, preşedintele Societăţii Supercom din Bucureşti, om de afaceri care susţine activităţile comunităţii evreieşti, dedicat dezvoltării relaţiilor de prietenie între România şi Israel.

Apoi au fost conferite premiile Kavod, care înseamnă onoare şi gratitudine – premii de recunoaştere a contribuţiei la dezvoltarea şi promovarea tradiţiilor iudaice, relaţiilor de prietenie prin activităţi, proiecte, parteneriate în Romania, în Israel şi în lume. „Aceşti oameni sunt formatori şi lideri de opinie, voci care trebuie ascultate”, a precizat Dragoş Nelersa.

Au susţinut acest moment cei doi înalţi reprezentanţi ai religiilor din Israel: Superiorul Aşezămintelor Româneşti, Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, şi Rabinul Comunităţii Originarilor din România, E.S. Iosef Wasserman. În acest cadru a fost invitat pe scenă consulul general al României la New York, Radu Cătălin Dancu, considerat de gazde „un mare iubitor al culturii iudaice, un promotor al valorilor comune româno – israeliene”.

„Îi fericim pe americani că au un astfel de diplomat român şi aşteptăm cu bucurie ca domnul avocat Radu Cătălin Dancu să primească o nouă misiune, astfel ca relaţiile diplomatice dintre Israel şi România să fie mai bune, iar domeniile de colaborare, mai multe”, a spus preşedintele ASILR.

Cătălin Dancu a anunţat că tot efortul depus de ambele comunităţi este susţinut de un program politic al Guvernului României şi a confirmat că ar putea reprezenta România în calitate de ambasador în Statul Israel.

„Guvernul României, prin vocea prim-ministrului, a anunţat elaborarea a trei legi de importanţă unică pentru valorile comunităţii evreieşti, fără precedent în istoria diplomatică de până astăzi. (…) Dacă astăzi, în mod oficial, Guvernul României, toţi actorii instituţionali implicaţi în nominalizarea noului ambasador al României în Statul Israel au susţinut această propunere în persoana mea, este încă un rezultat al recunoaşterii şi susţinerii membrilor comunităţii evreieşti, a celor care au susţinut argumentat această nevoie politică pentru ca România, după doi ani şi trei luni de zile, să aibă un ambasador în Statul Israel care să ajute în continuare acestor proiecte şi mai ales în realizarea a tot ceea ce înseamnă identitatea noastră naţională. (…) Sper să ajung cât mai repede aici, la cea de-a doua mea casă”, a spus Dancu.

Următoarele premii au mers către reprezentantul Primăriei Municipiului Bucureşti, consilierul general Orlando Culea, şi către directorul general Tarom Tel Aviv, Daniela Dragne – apreciată de organizatori ca fiind „mâna magică din umbră care are grijă ca drumurile de la Tel Aviv către zeci de destinaţii din întreaga lume, pe aripile Tarom, să fie line, cu cât mai multe destinaţii directe, servicii ireproşabile şi fără griji”.

„Tarom-ul zboară în Israel de 50 de ani şi sperăm ca această relaţie să fie îmbunătăţită. Tarom menţine această legătură specială care este între România şi Israel”, a spus Daniela Dragne, care a evocat personalitatea preşedintelui FCER, dr. Aurel Vainer.

A primit premiul Kavod – Onoare şi gratitudine şi medalia Ierusalimului pentru întreaga activitate un „veteran” al Knesset-ului, Micha Harish, preşedinte al AMIR.

„Aţi avut o carieră strălucită, aţi fost ministru şi reprezentantul nostru în Knesset (parlamentar) 22 de ani. (…) În fruntea Organizaţiei Unitare a Originarilor din România, AMIR, aţi iniţiat construirea şi organizarea Muzeului evreimii române în Israel, la Rosh Pina. Sunteţi o mândrie pentru noi”, a arătat preşedintele ASILR.

Un premiu special de Kavod a fost conferit sfântului rabin Ioséf Harel, rabinul pensionarilor din Tzahal, armata israeliană, apreciat ca fiind ‘un neobosit luptător’ pentru întărirea legăturilor dintre România şi Israel.

„Iubiţi fraţi şi surori, bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze oriunde vă aflaţi. Vineri seara vom sărbători Pesash-ul, ziua eliberării noastre, prima sărbătoare a poporului evreu. (…) Ideea de dragoste a egalităţii dintre oameni stă la baza sărbătorii de Pesah. (…) Ştim că dragostea dintre oameni, în toată lumea, este elementul vital. În prezent, în mod special, avem nevoie de apropierea dintre oameni, de unire sufletească, astfel încât fiecare să înţeleagă limba semenului său. (…) Sărbători fericite tuturor!”, a spus, cu acest prilej, rabinul Iosef Wasserman, care a vorbit despre semnificaţia apropiatelor sărbători pascale evreieşti şi a binecuvântat cele două popoare împreună cu Ioséf Harel.

Au mai primit distincţii directoarea Fundaţiei Wilhelm Filderman, Janina Ilie, şi Robert Schorr, directorul Departamentului de Cultură din cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Janina Ilie a fost premiată în calitate de iniţiator, orchestrator şi realizator a nenumărate proiecte care promovează dialogul intercultural, interetnic şi interconfesional, proiecte apreciate în România, Israel, Austria, Ucraina sau la Vatican. Robert Schorr, care realizează şi duce la bun sfârşit proiecte şi activităţi culturale ce depăşesc graniţele României, este totodată şi „un luptător neobosit împotriva antisemitismului şi xenofobiei, fiind totodată un adevărat promotor al valorilor şi tradiţiilor străbune”.

„Cei doi delegaţi ai FCER prezenţi la Tel Aviv sunt ambasadori culturali pe meleagurile Ţării Sfinte. Iată, împreună construim în spaţii dintre cele mai diverse – cultură, educaţie, comunicare”, a arătat Dragoş Nelersa, preşedintele ASILR.

Premiile ‘Cartea Anului 2018’ au fost decernate scriitorilor Magdalena Brătescu pentru ‘Cromatica Fericirii’ (proză), Paul Leibovici – ‘Jurnal de călătorie’ (reportaj turistic literar), Alexandru Andy – ‘Adio Mamă’ (proză umoristică), Ernest Huşanu – ‘Rădăcini’ (proză scurtă memorialistică), Francisca Stoleru – ‘Casa de pe Colina Doamnei’ (roman social), Tellu Aberman – ‘Lecţii de viaţă’ (proză scurtă), Harry Bar Shalom – ‘Oraşul de demult’ (roman biografic), Ada Shaulov – ‘Dragoste în Amurg’ (roman de dragoste), Arie Kupferschmidt – ‘Israelul prin ochii unui cetăţean de rând’ (comentarii politice), Silvia Katz Ianăşi – ‘Rătăciri’ (roman contemporan de suspans).

Teşu Solomovici a primit Premiul pentru cartea de istorie – 2018 pentru cele patru cărţi de profil publicate: ‘Marea Carte a Masoneriei Române’, ‘Centenarul României. Participarea evreiască în edificarea Marii Uniri din 1918’, ‘Mareşalul, Hitler şi Evreii. Ce s-a întâmplat în ziua de 13 octombrie 1942. Felix diae’ şi „Theodor Herzl. Fondatorul Statului evreu” după Josef Patai.

Acelaşi premiu l-au primit scriitorii Rely Schwartzberg, pentru cartea „Dragoste cu trandafiri albi” (debut promiţător), şi Dorel Schor, pentru volumul „Cine sună la uşă” (umor evreiesc).

Premiile Opera Omnia pentru opera bogată, activitatea literară de prestigiu în slujba cititorilor şi a condeiului de limbă română a fost decernat scriitoarelor Bianca Marcovici, Maria Găitan Mozez, Madeleine Davidson.

Premiul Criticul literar al anului a fost primit de Hedi Simon, pentru activitatea publicistică de prestigiu în slujba condeiului şi a cititorilor, iar Premiul Jurnalistul Anului 2018 – de Eduard Grossmann, pentru activitatea publicistică.

Participanţii la gală au asistat apoi la un moment artistic susţinut de soprana Daniela Vlădescu.

AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Viena
Categorii
Israel
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole