Previziuni economice 2020: Daca nu se iau masuri urgente, romanii vor trai mai rau in 2020

Comisia Europeana si Fondul Monetar International semnalau, in vara anului trecut, faptul ca Romania se confrunta cu grave dezechilibre macroeconomice, dar si cu mari problemele privind educatia, sanatatea, infrastructura,...
Viena

Comisia Europeana si Fondul Monetar International semnalau, in vara anului trecut, faptul ca Romania se confrunta cu grave dezechilibre macroeconomice, dar si cu mari problemele privind educatia, sanatatea, infrastructura, piata muncii. Sansele ca 2020 sa aduca o deteriorare si mai accentuata a nivelului de trai sunt uriase, avertizau specialistii.

Daca Executivul de la Bucuresti nu va schimba de urgenta politicile fiscale si nu va repara ceea ce mai poate fi reparat la masuri adoptate de Cabinetul Dancila, precum Ordonanta 114 si Legea pensiilor, romanii vor resimti din plin cum anul 2020 le va goli buzunarele, subliniau atunci cei din Comisia Europeana.

Europenii atrageau atentia ca Legea pensiilor promovata de PSD va impovara generatiile viitoare si va accentua dezechilibrele macroeconomice. Mai grav decat atat este ca, daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele in realizarea convergentei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor si vor fi afectati semnificativ in special persoanele care deja traiesc in saracie.

Varsta medie efectiva de pensionare este apropiata de media UE, dar nu este aceeasi pentru femei si barbati. Acest lucru, cuplat cu o perioada de contributie mai scurta in cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil intre barbati si femei. CE vorbea in analiza respectiva si despre calitatea indoielnica a infrastructurii in sectorul transporturilor, al energiei, al deseurilor si al apelor reziduale. Reteaua rutiera este una dintre cele mai putin dezvoltate din UE, iar reforma sectorului feroviar sta mult mai rau de atat. Nici planul social nu a fost trecut cu vederea de CE, care considera ca saracia si excluziunea sociala reprezinta riscuri cu rate mult prea mari pentru o tara europeana. CE vorbeste despre faptul ca un roman din trei continua sa fie expus riscului de saracie si excluziune sociala, cele mai afectate grupuri fiind copiii, rromii, persoanele cu handicap si persoanele in varsta. De asemenea, rata privarii de locuinta este cea mai ridicata din UE. In cele din urma, CE a semnalat si criza fortei de munca din Romania. Companiile nu mai gasesc angajati specializati pe care sa ii incadreze in munca pe posturile pe care le au disponibile. Politicile active in domeniul pietei fortei de munca nu sunt adecvate nevoilor romanilor, fiind axate in principal pe oferirea de stimulente financiare, mai degraba decat pe abordari personalizate, globale. 
Anul 2020 vine cu provocari uriase, mai ales ca unii analisti economici prevad o explozie a cursului valutar, si e posibil sa ajungem sa platim chiar si 5 lei pentru un euro. Anul a debutat, insa, cu o politica fiscala a Guvernului Orban, in concordanta cu recomandarile europenilor. Guvernul a eliminat o serie de masuri importante impuse prin OUG11/2018 si promite, de asemenea, eliminarea pensiilor speciale, dar si reducerea cheltueililor bugetare.

Citeste si: Premierul Ucrainei A DEMISIONAT. Motivul: Ar fi fost inregistrat in biroul sau, cand vorbea despre presedinte

de Magda FloreaSenior Editor Manager.ro

Sursa:
https://www.manager.ro/articole/ultima-ora-93/previziuni-economice-2020-daca-nu-se-iau-masuri-urgente-romanii-vor-trai-mai-rau-in-2020-102164.html

Viena
Categorii
BusinessRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole