Previziuni economice pentru Romania, post-coronavirus: Datorie publica, somaj, deficit bugetar

Economistii Bancii Comerciale Romane fac previziuni negative cu privire la evolutia economiei Romaniei in viitorul imediat apropiat. Potrivit expertilor, Romania se va confrunta cu o explozie a deficitului bugetar,...
Viena

Economistii Bancii Comerciale Romane fac previziuni negative cu privire la evolutia economiei Romaniei in viitorul imediat apropiat. Potrivit expertilor, Romania se va confrunta cu o explozie a deficitului bugetar, a nivelului somajului, in timp ce datoria publica va creste si ea.

Pentru anul 2020, economistii BCR estimeaza ca economia Romaniei va scadea cu 4,7%, pe fondul pandemiei noului coronavirus. Initial, economistii estimasera o crestere de 1,8% pentru Romania in acest an.

De asemenea, este asteptata si o scadere a Produsului Intern Brut. In trimestrul al doilea, acesta ar urma sa scada cu 15,2%, avertizeaza analistii, urmand sa revina pe crestere in trimestrul al treilea, unde se asteapta o crestere de 12,8%. In ceea ce priveste evolutia cursului valutar, expertii BCR estimeaza ca euro va fi aproape de pragul de 5 lei. Daca, inainte de pandemie, analistii estimau ca un euro ne va costa in acest final de an, 4,87 de lei, pandemia a modificat estimarile. Acum, este foarte probabil ca, la finele lui 2020, sa scoatem din buzunar 4,9 lei pentru un euro. Totodata, este asteptata si cresterea deficitului bugetar. Deficitul Romaniei ar putea sa creasca in urma pandemiei cu 2,8% din PIB, avertizeaza expertii. La aceasta valoare se adauga si 1,5%, care reprezinta cheltuielile. Nu in ultimul rand, expertii avertizeaza ca, in acest an, rata somajului ar putea depasi 10%. Daca, la finele lui 2019, aceasta era de 3,9%, in acest an, ca urmare a efectelor pandemiei noului coronavirus, ar putea urca pana la 10,9%, avertizeaza expertii BCR. Totusi, rata somajului ar putea sa scada simtitor anul viitor, pana la 6,3%. “Previziunile economice sunt supuse unui mare grad de incertitudine in aceste zile ce tin de durata si severitatea epidemiei Covid-19 si de comportamentul consumatorilor post-criza. Carantina impusa in lupta cu coronavirusul a dus, cel mai probabil, la mari pierderi in majoritatea sectoarelor economice”, arata analistii BCR Ciprian Dascalu si Dorina Ilasco.

In ceea ce priveste IMM-urile, Guvernul a anuntat ca se asteapta ca aproximativ o jumatate de milion sau chiar un milion de persoane sa intre in somaj tehnic.

„Ne-am pregatit – si stim, am facut calcule – chiar pentru 500.000 – un milion de oameni care sa intre (in somaj tehnic) – daca se va ajunge acolo, eu sper sa nu se ajunga – , dar aici avem facilitati si pentru companii sa retina oamenii, daca se poate”, a spus ministrul Finantelor, Florin Citu.

Si FMI avertizeaza cu privire la pericolul pe care il reprezinta pandemia pentru economie

 La finele lunii februarie, Fondul Monetar International avertiza Guvernele lumii cu privire la efectele pe care le va avea epidemia de coronavirus, daca va continua sa se extinda in acelasi ritm. Conform expertilor FMI, epidemia coronavirusului risca sa afecteze economia mondiala, care este oricum intr-o situatie „extrem de fragila”. In cazul in care epidemia cu virusul din China va continua sa se extinda la scara globala, ar putea deturna redresarea ”extrem de fragila” a economiei mondiale in 2020, avertizeaza FMI. Expertii FMI nu doar ca au lansat acest avertisment, ci l-au transmis direct catre ministrii de Finante si reprezentantii bancilor centrale din G20. FMI ii pune in garda pe oficiali, spunandu-le ca efectele raspandirii si mai ample a epidemiei poate avea efecte globale dezastruoase la nivel economic. In raportul transmis oficialilor G20, expertii FMI au pastrat estimarea cresterii de 3,3% a economiei mondiale in acest an.  „Coronavirusul, o tragedie umana, perturba activitatile economice din China, activitatile de productie si transporturile din regiunile afectate fiind blocate. Este posibila extinderea impactului si in alte tari, de exemplu prin intermediul turismului, lanturilor de aprovizionare si a efectelor asupra preturilor marfurilor”. Citeste si: Oficial BNR: Cei care isi permit sa plateasca ratele in continuare, sa nu le amane! Nu e in avantajul lor!

de Magda FloreaSenior Editor Manager.ro

Sursa:
https://www.manager.ro/articole/economie-139/previziuni-economice-pentru-romania-post-coronavirus-datorie-publica-somaj-deficit-bugetar-103107.html

Viena
Categorii
Economie
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole