Proiect editorial unicat în România Marea Carte a Ploieștilor, vol.II

Așteptat cu interes, cel de al II-lea volum de al monografiei Marea Carte a Ploieștilor, dedicat Economiei, realizat sub egida Societății culturale „Ploiești-Mileniul III”, a fost lansat, marți, în...
Viena

Așteptat cu interes, cel de al II-lea volum de al monografiei Marea Carte a Ploieștilor, dedicat Economiei, realizat sub egida Societății culturale „Ploiești-Mileniul III”, a fost lansat, marți, în Sala Marii Uniri din Palatul Culturii, în prezența unui public numeros, printre care și câțiva invitați de onoare, din rândul cărora i-am remarcat pe foștii primari ai municipului nostru Victor Săvulescu și Romeo Hanganu, alături de actualul edil Adrian Dobre, precum și pe fostul prefect de Prahova Rodica Paraschiv.
Reamintim faptul că primul volum, la care am avut onoarea să particip, a fost lansat la București, sub auspiciile Academiei Române, în anul 2011. În acest prim volum au fost prezentate, într-o manieră enciclopedică, istoria, populația, urbanismul, administrația, serviciile publice și alte domenii menite să contureze fizionomia Ploieștilor în evoluția sa pe parcursul sutelor de ani.
Actualul volum, rod al unei ample și temeinice munci de cercetare în domeniul economiei timp de aproape patru ani, avându-i drept coordonatori pe Constantin Trestioreanu – președintele Societății și prof.dr.Gheorghe Marinică, i-a avut ca autori pe: prof.univ.dr.Gh.Buzatu, prof.Marian Chirulescu, prof.dr.Laura Cristina Geală, prof.dr.Dorin Stănescu, prof.Ion Ștefănescu, prof.dr.Constantin Vrânceanu, alături de ing.Constantin Trestioreanu și prof.dr.Gh.Marinică; consultant științific: prof.univ.dr.Ion Alexandrescu. De remarcat și faptul că în lipsa unui sprijin din partea municipalității, la care s-a apelat fără succes, octogenarul pensionar ing.Constantin Ilie, unul dintre autorii volumului, a sprijinit financiar seria de 150 de exemplare a acestui volum!
Un alt aspect demn de reținut, consemnat pe coperta interioară a cărții, este și omagiul adus petroliștilor și tuturor celorlalți ploieșteni care, prin munca și creativitatea lor, au contribuit, în mod esențial, la propășirea economico-socială a Ploieștilor, la consacrarea renumelui de Capitală a aurului negru

Volumul este structurat în 7 părți : agricultură, comerț, meșteșuguri și industrii, construcții, transporturi și comunicații, instituții publice și organizații profesionale, ultima parte fiind consacrată vieții economice a Ploieștilor, într-o cronologie selectivă. Un loc aparte a fost rezervat, de asemenea, muncii și protecției sociale.
În cuvântul său, ing. Constantin Trestioreanu a mulțumit instituțiilor centrale și locale care și-au adus aportul la realizarea volumului, inclusiv acad.Mircea Petrescu – Membru de Onoare al Academiei Române, pentru aprecierile încurajatoare cuprinse în Cuvântul înainte, precum și prof.univ.dr. Gheorghe Buzatu, Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, căruia i s-a adus un omagiu postum pentru sprijinul său în publicarea primului volum, care a încredințat Editurii „Ploiești-Mileniul III” ultima sa lucrare științifică consacrată Ploieștilor, publicată în acest volum. Domnia sa a ținut să menționeze și faptul că Marea Carte a Ploieștilor, ca și cele peste 80 de cărți editate de către membrii societății pe care o conduce, reprezintă o pledoarie pentru tânăra generație care s-a născut, s-a format și a trăit pe aceste meleaguri, “dorința noastră, a celor care am editat aceste cărți, este să fim alături de ei, să-i facem să iubească locul natal, lucru greu de realizat fără sprijinul administrației județene și municipale. Mă refer la faptul că, în ultimii 4-5 ani, atât Consiliul județean, cât și Primăria reprezentată de acei înlocuitori de primari și așa-zișii specialiști care-i înconjoară nu și-au arătat interesul pentru cultură, prin achiziționarea cărților pentru a fi donate școlilor și bibliotecilor locale, aleșii noștri găsind fel de fel de justificări. Promisiuni pentru cumpărarea Marii Cărți a Ploieștilor au fost: 70 de către Consiliul județean și 200 de către Primărie, dar acestea au fost uitate! Fără să fiu răutăcios, mă întorc la anul 1937 când, pentru editarea Monografiei orașului Ploiești a lui Mihail Sevastos, Primăria a dat, în avans, 140 000 de lei (cca 120 de salarii medii actuale) pentru cercetarea și scrierea cărții, iar numai pentru scrierea capitolului al IV-lea a mai dat 60000 de lei!”
Invitat să ia cuvântul, primarul Adrian Dobre a urcat la tribună, mărturisind că nu ar fi vrut să intervină în discuții (despre Marea Carte a Ploieștilor fiind vorba), dar reproșurile dlui Trestioreanu l-au obligat să intervină. Domnia sa a mulțumit pentru invitație, chiar dacă instituția pe care o reprezintă a fost dojenită pe bună dreptate. Primarul a menționat faptul că, într-adevăr, istoria economică acestui oraș, redată pe larg în Marea Carte a Ploieștilor, trebuie cunoscută, volumul al II-lea mai ales fiind un reper, un punct de plecare pentru viitoarea dezvoltare a municipiului nostru. Edilul a criticat strategia de dezvoltare economică a Ploieștiului din ultimele două decenii, când au dispărut întreprinderi mari, reprezentative atât pe plan local cât și național. Ceva trebuie făcut, pentru că, la ora actuală, industria municipiului nu mai reprezintă, ca valoare economică, decât cca 20 la sută, aspect care se repercutează și asupra dezvoltării edilitare. Primarul a recunoscut că administrația locală nu prea s-a implicat în domeniul culturii și al istoriei, dar a promis că, în următoarea perioadă, acestea se vor afla mai des pe agenda sa (cineva din sală spunea: “păi ar putea face asta chiar acum, prin achiziționarea unui număr de cărți”, gând citit și pe fața dlui Trestioreanu…). Interesant de urmărit cum va privi dna Crăciunoiu,directorul economic al Primăriei, acest atașament declarat față de cultură și istorie al primarului Dobre, cunoscut fiind faptul, de notorietate, că acesta nu a avut nicio explicație logică privitoare la recenta dispariție, prin nefinanțare, a unor echipe sportive de nivel național (baschet și handbal), care reprezentau Clubul sportiv municipal! Ca să nu mai amintim și de degringolada de la echipa de fotbal FC Petrolul, care în numai în doi ani a ajuns în Liga I în cea județeană!…
Dar să las sportul – domeniu cu mare impact la public – și să revin la cultură. Ca și primul volum, și acest volum dedicat Economiei are aproape o mie de pagini, bogat ilustrate, în condiții grafice de excepție, tiparul fiind realizat la TipoMoldova Iași.
Alături de volumul al III-lea, aflat în pregătire, proiectul de mare anvergură Marea Carte a Ploieștilor, unicat în România, va îmbogățăți, fără îndoială, zestrea monografică a marelui oraș prahovean, entitate urbanistică de frunte a țării.

Ioan POPESCU

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole