Proiectul ROXY&KIDS ART şi minunatele sale avataruri

Roxana Ené, omul minunat şi artistul care încarcă cu emoţie şi poezie operele sale, a recapitulat împreună cu colaboratoarea dumneaei din România, Roxana Petrescu, paşii îndrăzneţi pe care i-au...
Viena

Roxana Ené, omul minunat şi artistul care încarcă cu emoţie şi poezie operele sale, a recapitulat împreună cu colaboratoarea dumneaei din România, Roxana Petrescu, paşii îndrăzneţi pe care i-au făcut în ultimii patru ani, mână-n mână, pe tărâmul artei colaborative. A rezultat acest dublu interviu pe care vă invit să-l citiţi şi să vă scufundaţi în paradisul de culori şi sentimente oferit de ROXY & KIDS ART.

Pentru că-mi place foarte mult să aud cum iau naştere poveştile de succes, vă rog să povestiţi încă o dată cum a luat fiinţă proiectul ROXY&KIDS ART şi ce-l face atât de special?

Roxana Ené: Proiectul ROXY&KIDS ART s-a născut în Germania, unde suntem stabilţi din 1991, el fiind iniţiat, finanţat şi premiat de nemţi încă din anul 2010.
La baza proiectului stă talentul deosebit al fiului meu care a avut de mic înclinaţie către artă, desen şi pictură, în detrimentul ştiinţelor exacte, dezvoltând în perioada şcolii, în adolescenţă, o depresie pe fondul stresului de a performa în şcoala germană la materiile exacte.
Prin intermediul artei l-am putut ajuta să depăşească anxietatea şi lipsa de încredere în sine.
Am crezut mereu în darul primit de fiul meu şi am păstrat absolut tot ce a creat, începând din perioada grădiniţei şi până acum. Mai mult, am luat elemente de compoziţie din arta realizată împreună cu el şi am avut ideea să le aşezăm pe suportul artei copiilor, pe copia picturii abstracte a celor mici, originalul lucrării acestora ramânând intact. Este un aspect foarte important – noi interpretăm arta abstractă a celor mici, aşa numitele ,,mâzgâlituri” ale copiilor, fără a interveni asupra originalului.
În acest mod, mi-am învăţat fiul să redescopere fascinaţia artei (pe care, din cauza depresiei suferite, la un moment dat, părea să o ig-nore), l-am învăţat să privească cerul un pic altfel şi să descopere în formele norilor poveşti incredibile.
Ba mai mult, am învăţat unul de la celălalt. Talentul şi determinarea au ajutat cu siguranţă, şi aşa s-a născut acum 10 ani, în Germania, proiectul ROXY & KIDS ART, din nevoia de ne ajuta pe noi înşine, fără să anticipăm ce urma să se întâmple, fără să bănuim că vom intra în sufletele unor copii deosebiţi şi că vom demonstra prin lucrul cu ei că, indiferent de gravitatea sau tipul de bolii, se pot exprima și comunica în mod artistic şi estetic.
În orice caz, cu arta nu este chiar atât de simplu pe cât pare – oamenii mari, cu foarte puţine excepţii, sunt atât de neştiutori când vine vorba de artă… Citatul din povestea Micului Prinţ, una dintre cele mai iubite poveşti din întreaga lume, descrie cel mai bine această tristă situaţie: ,,Oamenii mari nu pricep niciodată nimic și este obositor pentru copii să le dea întruna explicații.’’
În 2010, copywriter-ul german Chris Silberer ni s-a alăturat colaborând cu noi în cadrul proiectelor ROXY & KIDS ART în creşe, grădiniţe şi şcoli din zona Frankfurt am Main, în Germania, iar în 2016 am început o fructuoasă colaborare cu Roxana Petrescu, PR şi consultant în comunicare din Bucureşti, România.

Ce aţi realizat prin această artă la puterea a doua produsă, iată, în două ţări?

Roxana Ené: În 10 ani de activitate am reuşit ceva foarte preţios sufletului meu – o minunată punte, o legatură între România şi Ger-mania. Eu am trăit aproape 5 ani în Statele Unite ale Americii. Alex-ander este născut în Grecia, dar noi numim România şi Germania în aceeaşi măsură ACASĂ.
Proiectele ROXY & KIDS ART au fost co-finanţate în ambele ţări, ceea ce este lăudabil mai ales că noi am venit în România ca şi voluntari, şi de bună seamă nu am avut absolut niciun fel de aşteptări din punct de vedere financiar, chiar dimpotrivă, am licitat lucrările noastre în scop caritabil.
De exemplu, în România în anii 2015, 2017 şi 2019 proiectul ROXY & KIDS ART a fost co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Kaufland şi Colgate.


În 2015 am realizat o carte-manual foarte importantă, VEZI ŞI TU CE VĂD EU?, proiect editorial apărut cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Proiectele noastre au generat fonduri pentru ONG-uri importante din România şi Germania, schimbând viaţa copiilor, a voluntarilor şi nu în ultimul rând, viaţa fiului meu – bucuria sa de a ajuta, folosind o unealtă pe care o stăpâneşte foarte bine: ARTA. În fond, aceasta este harul său deosebit, redescoperit ca pansament pentru el şi micuţii pe care îi ajută, satisfacţia de a se simţi util, iubirea sa pentru copii, animale şi natură, iubire care se vede în arta sa, în interpretarea lucrărilor copiilor.
Din anul 2017, împreună cu Roxana şi Alexander, am pus bazele ONG-ului nostru, care se numeşte tot ROXY & KIDS ART, urmând să realizăm şi în viitor, exact în această formulă, împreună cu alte ONG-uri şi fundaţii din România şi din Germania proiecte de artă colaborativă implementate în maniera noastră unică.
În anul 2019, am iniţiat proiectul ,,heART couture” prin care am realizat diverse accesorii de modă pe care am printat lucrările de artă colaborativă ROXY & KIDS ART.

Am creat astfel FOTE (iată legătura dintre România şi Germania, ambele ţări având în portul tradiţional FOTA), şaluri, bandane, pon-cho-uri şi tricouri.
Copiii, mici artişti, poartă aceste accesorii şi se simt frumoşi, talentaţi şi împliniţi datorita colaborării cu noi, mândri de creaţiile lor fabuloase.
Un exemplu concret: semnificaţia bandanei purtată de micuţii pacienţi de la secţia de oncologie de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti – atunci când trec prin tratamentul oncologic; bandana sau băsmăluţa pe care ei o poartă în această cumplită perioadă poate fi transformată într-un simbol IMPORTANT al încurajării şi al solidarităţii. Printurile de pe bandanele ROXY & KIDS ART sunt în exclusivitate ilustraţiile realizate în cadrul proiectelor noastre cu şi pentru aceşti copii.
M-am gândit că, fiind purtată de noi toţi cei din jurul acestor copii, de voluntari, de părinţi, asistente şi medici, bandana să reprezinte cumva şi mesajul nostru pentru micuţii eroi curajoşi implicaţi în această luptă crâncenă: SUNTEM LÂNGĂ VOI; RĂMÂNEM ÎMPREUNĂ ŞI LUPTĂM NEÎNFRICAŢI ALĂTURI DE VOI!

Cum s-a schimbat viaţa celor care au participat la activităţile din cadrul ROXY & KIDS ART?

Roxana Ené: Am lucrat pe parcursul acestor 10 ani cu copii din toate zonele, inclusiv cu copiii refugiaţilor sirieni în Germania, cu copii cu şi fără nevoi speciale, copii cu autism, cu sindrom down, cu traume psihice sau cu cei din zona medicinei paliative cu boli incurabile…
În timpul sesiunilor de artă, copiii au descoperit în interiorul lor un potenţial nebănuit, încredere în sine, talent şi măiestrie în artă, comori de care nu aveau absolut nicio idee, ba chiar în abordarea multora dintre ei se simţea frica şi nesiguranţa: ,,Eu nu pot, eu nu ştiu… nu am deloc talent…” Fac aici o paranteză importantă şi spun că din astfel de sesiuni de artă pe care în această perioadă le desfăşor individual, fiind solicitată de părinţii copiilor pentru că ,,am culorile universului în buzunarul meu’’ precum spun într-o poezie, îmi iau puterea ca să am ce da mai departe.
Ei bine, proiectul nostru vindecă şi hrăneşte cu frumuseţe multe suflete îndurerate, iar pe tinerii voluntari pe care îi avem lângă noi pe acest drum anevoios, dar atât de înalţător, îi învaţă empatia, răbdarea, toleranţa, generozitatea şi recunoştinţa – satisfacţie şi împlinire mai mare ca aceasta chiar nu putem avea. Nouă ni se alătură doar cei cu ochi, cei care văd ce alţii nu văd.


Doamna Roxana Petrescu, în calitatea dumneavoastră de colaboratoare şi asociată în proiectul ROXY & KIDS ART sau de ,,Muză’’, aşa cum mi-aţi fost prezentată de către doamna Roxana Ené, cum vedeţi parcursul de până acum al acestei fericite întâlniri?

Roxana Petrescu: Încă de când am cunoscut-o pe Roxana Ené şi pe fiul său Alexander, am simţit că vom rezona şi colaborarea noastră s-a legat de la sine în preajma unor proiecte precum: ,,Testează şi pictează cu pasta de dinţi „, ce promova prin intermediul artei conştientizarea igienei şi educaţiei dentare în rândul copiilor, precum şi al părinţilor lor, şi totodată voluntariatul, aceştia fiind încurajţi să ajute la rândul lor şi alţi copii cu nevoi special. Toate lucrările obţinute cu ocazia acestui proiect au fost vândute în cadrul unei gale cu licitaţii caritabile. Poate acum nu am fi vorbit despre acest proiect, dacă nu am fi organizat în 2016, cu sprijinul Help Autism şi Elite Art Gallery, expoziţia de artă „Roxy & Kids Art” în România.

Mai apoi, Roxana Ené a experimentat şi pictura cu alte medii, precum vinul şi cafea. Pornind de la acest experiment, am gândit împreună un concept de ateliere cu şi pentru adulţi: ,,WINE GOGH”. Aceste ateliere se pot încorpora în cadrul unor evenimente speciale, tip corporate, teambuilding-uri creative, tabere pentru adulţi, etc. Am organizat în acest sens performance-uri în cadrul a două evenimente cu degustare de vinuri dedicate zilei internaţionale a femeilor intitulate ,,Bărbaţii vin de pe Marte şi femeile pictează vin cu belle arte”. Tot cu ocazia acestei zile, am desfăşurat împreună un proiect maraton de ateliere de artă colaborativă în cadrul unei grădiniţe particulare din Bucureşti pentru realizarea unei lucrări colective care a fost transpusă ulterior pe o felicitare original. Absolut toţi copiii prezenţi au contribuit la aceasta felicitare – un dar unicat de ziua mamelor.

O altă acţiune notabilă pe care am desfăşurat-o anul trecut a fost proiectul de incluziune socială prin artă a tinerilor cu sindrom Down, „HeART Couture”, co-finanţat de AFCN. Aceştia au fost foarte entuziasmaţi la aflarea veştii că, pentru prima dată în viaţă, aveau să urce pe scenă după modelul unei prezentări de modă, defilând în ţinutele pe care erau printate lucrările de artă colaborativă realizate de ei la ateliere, sub îndrumarea noastră. A fost fascinant să stăm în public şi să-i privim cum radiau, plini de culoare, însufleţind lucrările de artă, realmente acestea păreau mai vii ca niciodată în lumina reflectoarelor.

La sfârşitul anului trecut am conştientizat că e necesar să ieşim în online cu o secţiune de art boutique; până la urmă arta nu are frontiere. Am dori să strângem fonduri din vânzarea unor accesorii fashion şi a obiectelor de artă, iar contextul actual, iată, ne-a confirmat că demersul nostru este mai mult decât necesar. Spun aceasta mai ales deoarece planurile pe care ni le făcusem în legătură cu începerea unor colaborări sau continuarea unor proiecte, s-au sistat pentru moment. Ne vom redefini şi vom crea în lumea de azi pentru lumea de mâine.

Ce ne puteţi spune despre participanţii la activităţile de artă colaborativă? Ce se urmăreşte prin apropierea lor de artă sub această formă?

Roxana Petrescu: Participanţii au fost în primul rând copiii cu nevoi speciale aflaţi fie în centre de terapie, fie în spitale sub tratament în lupta cu boli incurabile, cât şi copii refugiaţi din calea violenţei domestice în adăposturi sau tineri cu dizabilităţi. De toţi aceştia se ocupă asociaţii din Bucureşti cu care noi colaborăm permanent: ,,Down Plus Bucureşti”, ,,Daruieşte Viaţă”, ,,Help Autism”, ,,Touched Romania”. De asemenea au participat la proiectele noastre şi copii de la grădiniţe particulare din capitală, tineri atipici şi voluntari de la liceul de arte plastice ,,Nicolae Tonitza” din Bucureşti.

Toţi participanţii au experimentat bucuria şi libertatatea prin intermediul artei, teritoriu unde nimic nu este greşit şi totul este permis; au prins curaj să se exprime pe pânză dincolo de temerea că nu pot sau că nu au talent. Pe planeta artei toţi suntem la fel. Au prins aripi să-şi manifeste şi să-şi comunice libertatea, gândurile, angoasele. Asta este de fapt fascinaţia artei.
De fiecare dată, părinţii sau însoţitorii sunt încântaţi să-i vadă la lucru alături de colegii lor, unii dintre ei colegi de suferinţă, din pacate. Şi da, au mare nevoie de astfel de activităţi, dintotdeauna fiind recunoscută puterea terapeutică a artei.

interviu realizat de Nadia Marin

Viena
Categorii
ArtăGermaniaInterviuRomânia
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole