Redeschiderea activitatii in mediul privat – intre bucurie si provocare

Redeschiderea activitatii firmelor din Romania, care va avea loc, cel mai probabil, dupa jumatatea lunii mai, aduce, in sfarsit, economiei gura de oxigen de care avea atata nevoie dupa...
Viena

Redeschiderea activitatii firmelor din Romania, care va avea loc, cel mai probabil, dupa jumatatea lunii mai, aduce, in sfarsit, economiei gura de oxigen de care avea atata nevoie dupa saptamani la rand in care activitatile economice au fost aproape complet suspendate, iar antreprenorii s-au vazut intr-o situatie inedita, la care au fost nevoiti sa se adapteze din mers.

Insa bucuria e umbrita de faptul ca, prin relaxarea restrictiilor sociale, responsabilitatea fiecarui cetatean in parte creste. Iar cea mai mare presiune o vor resimti angajatorii, care au in maini nu doar responsabilitatea propriei vieti, ci si pe cea a angajatilor sai. Antreprenorii din Romania au inceput deja sa caute solutii pentru redeschiderea afacerilor, tinand cont de faptul ca pericolul inca nu a trecut. Practic, va trebui sa traim cu virusul, atat noi, oamenii, cat si firmele din Romania. Multi dintre angajatori pregatesc dotarea sediilor firmelor cu termoscannere, care sa ia temperatura angajatilor, atunci cand isi incep ziua de lucru.

Ideea a pornit chiar de la primul ministru, Ludovic Orban, care a lansat in spatiul public varianta ca, odata cu redeschiderea scolilor si companiilor, acestea sa fie dotate cu termoscannere. Angajatilor si copiilor li se va lua astfel temperatura, iar cei care inregistreaza valori ridicate, sa poata fi supusi unor investigatii medicale mai amanuntite, fiind posibile chiar testari pentru depistarea unei posibile infectii cu noul coronavirus. Insa, aceasta varianta este in discutie pe masa Guvernului, si urmeaza sa se faca o analiza, mai ales in ceea ce ii priveste pe elevi si reintoarcerea acestora la ore.

Pana cand Guvernul va veni cu o solutie, oamenii de afaceri care vor incepe sa isi redeschida business-urile in aceasta perioada ar putea avea in vedere mai multe strategii. Spre exemplu, una dintre ele ar puta fi micsorarea programului de lucru, precum si impartirea angajatilor pe grupe, care sa lucreze alternativ, astfel incat sa se evite agolomerarile in spatiile inchise.

De asemena, o alta solutie ar fi ca angaajtorii sa  deconteze transportul angajatilor pentru cei care se pot deplasa cu autoturismul propriu, pentru a se evita mijloacele de transport in comun.

Totodata, dotarea sediilor companiilor cu dezinfectanti si alinierea spatiilor la normele recomandate de OMS este iarasi o solutie care ar putea sa isi arate eficienta. In aceeasi ordine de idei, angajatorii ar putea pune la dispozitia personalului de lucru masti de protectie si viziere, daca in respectiva companie sunt sali in care lucreaza mai multi oameni ce stau la distanta apropiata pentru mai mult de 15 minute.

Acestea sunt doar cateva dintre posibilele solutii la care pot apela angajatorii, pentru a-si duce afacerea mai departe, in paralel cu pandemia noului coronavirus. Insa, nu va fi usor de implementat o strategie, mai ales ca intreaga responsabilitate pica pe umerii antreprenorilor, daca autoritatile nu vor gandi un plan de actiune, macar pe baza de recomandare, pe care sa il prezinte mediului privat, si, desigur, sa puna la punct niste masuri de sustinere economica pentru punerea in practica a acestora, acolo unde este nevoie.

de Magda FloreaSenior Editor Manager.ro

Sursa: https://www.manager.ro/articole/ultima-ora-93/redeschiderea-activitatii-in-mediul-privat_intre-bucurie-si-provocare-103539.html

Viena
Categorii
Economie
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole