Repatrierea și transportul funerar internațional

Ce se intimpla de la anuntarea decesului si pina la inhumare ?   http://www.funerarenicolas.ro   DCG:  Domnule Alexandru Ruş, as vrea sa va dezvalui un secret. Desi ma ocup de...
Viena

Alexandru Ruş

Ce se intimpla de la anuntarea decesului si pina la inhumare ?  

http://www.funerarenicolas.ro

 

DCG:  Domnule Alexandru Ruş, as vrea sa va dezvalui un secret. Desi ma ocup de vreo 5 ani de integrarea cetatenilor romani in Uniunea Europeana va marturisesc ca habar nu am cum se face repatrierea trupului unui decedat!

Alexandru Ruş: Procedura este destul de complicata si niciun membru defamilie sau reprezentant al decedatului nu o poate efectua intr-un timp optim si cu cheltuieli rezonabile. Ba mai mult, in Uniunea Europeana legislatia tarilor nu permite intocmirea sau ridicarea documentelor necesare repatrierii de catre familie, ci numai unei firme autorizate. Fiindca cele mai multe decese survin pe neasteptate iau prin surprindere persoanele apropiate defunctului. In primul moment, stirea unei morti in familie este un adevarat soc pentru toti cei inruditi. La inceput, membri familiei refuza sa creada vestea, cauta informatii suplimentare, spera in confuzii de identitate, asteapta confirmari, se intreaba care sunt vinovatii posibili si cum a permis Dumnezeu un asemenea fapt. Dupa ce trece insa primul soc, incepe durerea si disperarea. Cei mai multi oameni sunt ravasiti emotional, incapabili sa rezolve probleme simple, uzuale, firesti in asemenea situatii. Dar atunci cind decesul unui apropiat are loc in strainatate, pe linga catastrofa umana, apare si o catastrofa organizatorica, etica si financiara…

DCG: Observ ca vorbiti cu o oarecare detasare…

Alexandru Ruş:  Am vazut multe decese, am repatriat multe trupuri, am consiliat multe familii disperate. De fiecare data situatia m-a obligat sa fiu capul limpede al actiunii, sa ofer cele mai convenabile variante, sa gasesc cele mai rapide si ieftine solutii. Timpul zboara extraordinar de repede cind cineva asteapta pe catafalc. Datorita acestui fapt am spus la inceputul interviului ca este foarte greu, aproape imposibil, pentru o persoana fizica sa rezolve singura in strainatate problema unei repatrieri. Urmasul, reprezentantul legal nu cunoaste procedura generala, nu stie cui sa se adreseze, de multe ori nici limba nu il ajuta, de alteori chiar si uzantele administrative il incurca, este posibil ca si firma de pompe funebre autohtona sa speculeze situatia si sa incarce costurile generale. Spre exemplu, in Germania si Italia, daca decesul survine intr-un loc public sau pe sosea trupul neinsufletit este tansportat la o camera mortuara a unei firme private, iar familia decedatului trebuie sa plateasca si transportul de la locul accidentului si gazduirea in spatiul frigorific. Sumele acestea nu sunt de loc mici, pot ajunge la mii de euro…

DCG Se pare ca o nenorocire nu vine niciodata singura…

Alexandru Ruş:  Bineinteles. In multe din aceste cazuri, trebuie efectuate rapid imbalsamarea si cosmetizarea cadavrului, operatiuni care previn procesul de putrefactie si degradarea trupului. Costurile imbalsamarii sunt mari in Occident si sunt variabile in functie de locatia unde este efectuata, starea cadavrului si timpul scurs de la deces. In Germania, de pilda pentru o imbalsamare se cere 800-1000 de euro, in vreme ce specialistii nostri romani, autopsieri autorizati pentru o asemenea operatiune pot executa aceasta lucrare la o treime din pretul german. Acest aspect il cunosc indeaproape, intrucit detin personal autorizatia care imi permite profesarea meseriei de autopsier pe teritoriul Germaniei si in toata Europa.

DCG: Cu conditia sa ajungeti rapid in apropierea decedatului…

Alexandru Ruş: In ultimii ani, am depus eforturi constante sa fim cit mai aproape de cei care au nevoie de asemenea servicii. Am infiintat un punct de lucru in inima Germaniei si altul in inima Italiei, in regiunile in care exista mari colectivitati de romani. Suntem firma romaneasca cea mai apropiata geografic de locul in care se sfirseste viata unui cetatean

roman. Degeaba afirma firmele din Timisoara, Arad sau Oradea ca ajung rapid la locul in care se gaseste defunctul. Adevarul este ca au nevoie de cel putin doua ore pentru pregatirea plecarii din Romania si cel putin 16 ore pentru deplasarea pina in Capitala Italiei sau landurile din vestul Germaniei. Noi suntem si intr-un loc si in celalalt. In 3- 4 ore de la telefonul de anuntare ajungem in toate localitatile din Germania, Elvetia, Belgia, Olanda si chiar in jumatate din localitatile franceze.

DCG: Aveti o mare arie de acoperire a spatiului europeanDar am inteles ca aveti si parteneriate cu firme de pompe funebre de pe tot continentul…

Alexandru Ruş: Avem parteneriate in toata Europa, fiindca oricit de mobili vom fi noi, nu putem ajunge in timp optim in nordul Marii Britaniei sau in sudul Spaniei. Dupa cum spuneam mai devreme, timpul este foarte important in aceste imprejurari…

DCG: Nu se pot folosi avioane la repatrierea trupurilor neinsufletite?

Alexandru Ruş: Se pot folosi, dar paradoxal, timpul de deplasare este mai mare si costurile sunt mai ridicate. Aeroportul de imbarcare trebuie sa aibe o zona cargo si nu toate aeropoartele europene au, apoi se impune o perioada de asteptare de 24 de ore inaintea unui zbor mortuar, la aterizare exista proceduri de receptionare a sicriului care dureaza, urmate apoi de drumul pina la localitatea de inhumare…Se pierde o gramada de timp pierdut. Pe continentul european este mai simplu ca un trup sa fie repatriat pe cale rutiera decit pe cea aeriana. Desigur ca atunci cind cetateanul roman a decedat in S.U.A., Canada sau Australia, calea aeriana ramine singura optiune…

DCG:  Bine, fiindca tot am vorbit de costuri sa intram putin  in amanunte. Stiu de pilda, din experienta proprie ca o inhumare in Romania costa intre 1500 si 2000 de euro, pretul ei variind in functie de calitatea sicriului, de existenta locului de veci, de numarul de invitati de la priveghi si la pomana, de camera frigorifica de la Casa Mortuara, etc. Mai stiu ca primaria din orasul meu m-a ajutat cu 500 de euro. Spuneti-mi va rog cit costa toate serviciile efectuate de firma pe care o conduceti de la anuntarea unui deces in strainatate si pina la inhumare, inclusiv.

Alexandru Ruş: Noi am optimizat toate costurile. In general pretul unei repatrieri porneste de la 1800 euro si ajunge pana la 3800 euro, in functie de distanta de la locul decesului si locul de inhumare, calitatea sicriului si celelalte servicii optionale solicitate de membri familiei .

 

Cum pot fi acoperite costurile unei repatrieri pentru trupul unui decedat roman? 

 

DCG: Sa discutam acum putin despre modul in care se pot acoperi aceste costuri…

Alexandru Ruş: In primul rand, trebuie sa avem in vedere  ca exista ajutorul de deces. Cuantumul acestuia  in Romania se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul  2016, cuantumul ajutorului de deces este de  2681 lei, adica aproximativ 600 de euro. Mai précis orice pensionar roman, beneficiaza de acest ajutor chiar daca moare in strainatate.

 DCG: Bun, am inteles. Am auzit insa de cazuri in care salariatii unor firme romanesti mor in strainatate. Ce obligatii au angajatorii in aceasta situatie?

 Alexandru Ruş: Este un aspect aproape necunoscut in Romania. In conformitate cu prevederile Codului Muncii, un muncitor roman care moare in strainatate intr-un accident de munca sau ca urmare a unei boli profesionale are dreptul la decontarea tuturor cheltuielilor de transport pentru repatriere care vor fi suportate de catre angajator. Asadar, daca soferul unei firme de transport romanesti moare intr-un accident de circulatie, firma angajatoare este obligata sa asigure financiar repatrierea trupului, indiferent daca aceasta situatie este prevazuta sau nu in contractul de munca sau daca este asigurata sau nu pentru astfel de evenimente.

 DCG: Banuiesc ca prevederea aceasta este valabila si pentru muncitorii romani detasati in strainatate…

Alexandru Ruş: Daca persoana detasata moare fiindca i-a cazut o caramida in cap pe un santier din Germania sau Austria repatrierea trupului celui decedat trebuie platita de firma angajatoare din Romania…

 DCG:  Ne-am lamurit oarecum.Continuam acum cu repatrierile cu cost zero euro, zero lei…

 Alexandru Ruş:  Gama noastra de activitati a fost largita de curand si cu acest serviciu. In cazul in care persoana decedata a fost titularul unei polite de asigurare de viata, familia decedatului va beneficia de ajutor financiar din partea companiei de asigurari. In aceasta situatie, repatrierea se va efectua de firma noastra cu cost zero pentru familie, intrucat consilierii nostri se ocupa de intocmirea dosarului si decontarea directa catre compania asiguratoare. In acest caz membri familiei ramasi in viata pot economisi timpul, nervii si cheltuielile impuse de birocratia nefericitului eveniment.

DCG:  Eu sunt pensionar in Romania si uneori ma bate gindul sa ma mut definitiv la fiica mea din Germania. Sunt diabetic, am o piatra la fiere, fumez  si, pe deasupra, sunt conducator auto. Daca mi se stinge steaua care a aparut cand m-am nascut si eu sunt pe tarim strain, ce fac succesorii mei ?

Alexandru Ruş: Sunteti un poet glumet…

DCG: Sunt un prozator cat se poate de serios. Nasterea si moartea sunt evenimentele la care un om participa indiferent de vointa lui.

Alexandru Ruş: Pana in momentul in care va faceti o rezidenta fiscala in Germania incheiati-va o asigurare de viata cu acoperire internationala. La varsta dumneavoastra costa vreo 70 de euro pe luna in functie de compania de asigurari. Va voi inmana personal o lista cu 10 din cele mai bune companii de asigurari cu care avem contracte de colaborare. Dupa ce va mutati rezidenta fiscala in Germania mai discutam. Vom fi aici si la momentul oportun, consilierii nostri vor furniza celor ramasi in viata cea mai buna solutie etica si financiara.

DCG: Asadar, cand vad ca imi paleste steaua va sun la telefon.

Alexandru Ruş: Da, avem serviciu non stop. Dar permiteti-mi sa va intreb ceva domnule. Ati servit ceva inainte de acest interviu?

DCG: Am baut niste nectar de ambrozie. Am vrut sa devin nemuritor ca zeii din Olimp, dar acum ma simt foarte rau…

http://www.funerarenicolas.ro

Firma de Servicii Funerare Nicolas are  o experienta de peste 15 ani in domeniul Pompelor Funebre si in prezent este lider in Romania pe segmentul Transportului Funerar intern si international. Suntem alaturi de Dumneavoastra in cele mai grele momente ale vietii si asiguram repatrierea tuturor persoanelor decedate in Germania, Italia, Franta, Belgia, Olanda, Austria, Marea Britanie, Suedia,  Norvegia, Grecia,Turcia si S.UA.

Informatii suplimentare si galerii de poze gasiti pe    http://funerarenicolas.ro/

Sursa: https://rusalexsite.wordpress.com

Viena
Categorii
Exclusiv
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole