Replică-denunț. Să înceteze practicile discriminatorii, de manipulare de tip bolșevic ale USR în Diaspora! Să înceteze rolul de Jolly-Joker electoral al Diasporei!

Față de recrudescența demersurilor de intimidare, denigrare și amenințare venite pe diverse canale media  – din partea USR-PLUS și a unor asociați ai acestor formațiuni  – împotriva subsemnatului, în...
Viena

Față de recrudescența demersurilor de intimidare, denigrare și amenințare venite pe diverse canale media  – din partea USR-PLUS și a unor asociați ai acestor formațiuni  – împotriva subsemnatului, în calitate de membru al comunității românești din Italia și președinte al Asociației Românilor din Italia (ARI), cât și împotriva familiei mele, mă văd nevoit să iau din nou poziție publică, după cum urmează:

Atacurile USR datează din august 2018, din preajma așa-zisului Miting al Diasporei, când am demontat, în mai multe comunicate ARI (vezi link 1 https://www.facebook.com/eugen.terteleac/posts/10212961716744049  și https://drive.google.com/open?id=1GRnbSlmUc7hw9Aslf2cmgXoliKLmAc2h ), pentru beneficiul opiniei publice, lipsa de legitimitate a acelei acțiuni și am denunțat folosirea siglei Diasporei de către forțe oculte, sprijinite de USR-PLUS, pentru scopuri de politică internă care n-aveau nimic de-a face cu problematica românilor aflați în străinătate.  Atrăgeam în același timp atenția asupra dezastrului care urma să se întâmple, asupra consecințelor și pericolului de a eticheta pe nedrept Diaspora românească și prezentam totodată soluții și propuneri de bună desfășurare a manifestației. Din păcate, derapările violente, mai mult sau mai puțin uneltite, de care detractorii mei de la USR-PLUS  nu s-au dezis niciodată, s-au adeverit.  În plus, analizele și comunicatele ARI s-au confirmat anul acesta:  pe de o parte, nemaibeneficiind de “proptelele” și “imixtiunile” din 2018, iar pe de alta, intervenind o maturizare a conștiinței asociațiilor din străinătate, în sensul refuzului de a mai figura pe post de berbece  politic – mitingul așa-zis al Diasporei din Piața Victoriei s-a dovedit un eșec.

Enervați probabil din cauză că le-am dezvăluit mecanismul de funcționare (vezi link https://www.facebook.com/manda.mihaidaniel/videos/2563526450393336/ ), demagogii agresivi de tip bolșevic de la USR-PLUS și-au dublat eforturile de denigrare a mea (vezi comunicat USRhttps://www.facebook.com/diaspora.usr.ro/posts/2533086203634571 , vezi comunicat PLUS https://stiri.plus/plus-respinge-restrictia-drepturilor-de-orice-fel-ale-romanilor-din-diaspora/?fbclid=IwAR3zfNYzV1ISYat1aU7qP1MCBA4OnZciaJsJDAJPujcTxWSafHXUmxg32Pg ) eforturi care au culminat în ultimele săptămâni, după ce, la Forumul Diasporei de la București din perioada 4-8 septembrie 2019, am ridicat problema ilegalității – vis-à-vis de ambele tipuri de legislații (și cea română și cele din țările unde rezidează români) – a filialelor din aceste țări pendinte de partidele din România, cerând, prin urmare, desființarea lor.

Într-adevăr, nici Constituția României și nici Legea care reglementează activitatea partidelor politice nu prevăd înființarea de filiale pe teritoriul altui stat, cum de altfel legislația multor state –  fie ele europene, fie extra UE –  nu permite activitatea politică a partidelor străine pe teritoriul propriu. Între altele, la nivel european, se violează art. 77 din Regulamentul UE 2016/679., iar la nivel italian, de exemplu, se încalcă  art. 140-143 din Codicele in materie de date personale.  Și nu e vorba doar de UE.  Diaspora română se află răspândită pe tot mapamondul, inclusiv Canada, Statele Unite, Australia etc., ba chiar Norvegia – țări care au legi în materie diferite de cele ale Uniunii Europene.                                                                                                    
Încălcând aceste legi, cei de la USR-PLUS  – și alte partide – au procedat la o campanie electorală agresivă – inclusiv strângere de semnături – pentru candidații lor la alegerile prezidențiale,  bazată pe practici de folosire și manipulare a oamenilor în scopuri politice preluate din panoplia stalinisto-comunistă și organizate în locuri în care nu aveau voie să o facă – consulate, biserici etc.  Consecința imediată este una dezastruoasă pentru participarea românilor din  străinătate la procesul electoral:  un absenteism cvasi-generalizat la înscrierea pe listele electorale sau vot prin corespondență.                                                   

Responsabili în cea mai mare măsură de acest refuz flagrant sunt tocmai cei de la USR-PLUS.  Goana lor după  semnături a fost percepută de majoritatea membrilor comunităților de români din străinătate ca un demers disperat de a fi înrolați cu forța în rândul membrilor USR-PLUS  – reacționând astfel în consecință prin absenteism. Cine răspunde pentru o asemenea torpilare prin ricoșeu a procesului electoral?  Este ARI vinovată de tentativele de manipulare fără scrupule practicate de USR? Din contră, ARI ar fi fost vinovată față de propria vocație de apărare și promovare a intereselor românilor din Italia dacă s-ar fi pretat  la jocul politicianist al USR, dacă nu ar fi sancționat  asemenea comportamente imorale și oneroase – care trebuie să înceteze de îndată!  La limită, în inconștiența lor, USR-PLUS calcă in picioare și pun in pericol chiar precepte de siguranță națională. Ar fi autoritățile române de acord dacă partide maghiare sau de extremă dreaptă din Italia, Spania, UK etc. ar deschide filiale in România?

În consecință, cerem instituțiilor statului român, Parlamentului, AEP,  BEC să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a stopa aceste practici și pentru a interzice explicit funcționarea filialelor partidelor românești din Diaspora.  Cu adevărat important  și nedemagogic ar fi ca, în cadrul partidelor românești, în țară, să existe departamente de sine stătătoare pentru Diaspora, care să elaboreze legi, facilități, programe etc pentru românii din străinătate. Unde, cei ce vor sa facă politica din țară au două variante: fie se întorc în România, fie se organizează în cluburi de simpatizanți.   

Nu în ultimul rând, cerem să se dispună obligativitatea ca toate semnăturile recoltate aici pentru candidații la președinția României – fiind obținute în mod ilegal – să fie eliminate din listele de semnături prezentate la BEC, reintrându-se astfel în transparență și legalitate, pentru a se asigura desfășurarea în deplină constituționalitate a unui scrutin echitabil, echidistant, onest,  și a se scoate Diaspora din rolul de Jolly-Joker electoral în care a fost distribuită în ultimul deceniu.   

Eugen Terteleac

Președinte ARI

Viena
Categorii
Diaspora
Niciun comentariu

Răspunde

*

*

Alte Articole